Dünya
  • 27.4.2015 14:31

Depremde ölenleri odun gibi yaktılar

Enkaz altında bu rakamdan daha fazlasının oludğu sanılıyor.
Nepal'de ölüler yakılarak yok ediliyor. Ölü sayısı fazla olunca hemen hemen her yere ölü yakma merkezlerie kuruldu. Bu merkezlere getirilen ölüler altına ve üstüne odun konularak ateşe veriliyor. Bu yüzden Nepal'in hemen hemen her köşesinden yanmış et kokusu geliyor.


Nepal'de Cumartesi günü meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 3617'ye yükseldi. Ulusal Acil Operasyon Merkezi, 6500'den fazla kişinin de yaralandığını duyurdu.

Nepal'in komşuları Çin ve Hindistan'da da onlarca insanın öldüğü bilidiriliyor.

Başkent Katmandu'da enkaz altında kalanları kurtarma çabaları devam ediyor. Evlerini kaybeden binlerce kişi çadırkentlere sığınırken evleri ayakta kalan birçokları, artçı şoklar nedeniyle dün geceyi de dışarıda geçirdi.

Deprem, Everest'te çığlara yol açtı, en az 18 kişi öldü, 60'dan fazla insan yaralandı. Birçok kişinin de hala kayıp olduğu bildiriliyor.

Yetkililer Nepal'in batısındaki dağlık bölgelere ulaşıldıkça ölü ve yaralı sayısının artabileceğini söylüyor.

Özellikle dağ yamaçlarındaki köylerde yaşayanların depremden büyük zarar gördüğü bildiriliyor. World Vision adlı yardım kuruluşunun sözcüsü Matt Darvas, "Bu tür köyler sık sık toprak kaymalarından etkilenir. 200, 300, hatta 1000 kişinin yaşadığı köylerin düşen kayaların altında gömüldüğüne tanık olunur." dedi.

Katmandu'dan 200 kilometre uzaklıktaki Pokhara'dan helikopterle kurtarılan bir kişi, 1000'den fazla evin bulunduğu köyündeki hemen her konutun yıkıldığını anlattı.

6,7 büyüklüğünde artçı şoklar

Nepal'i 80 yıldan daha uzun bir süre sonra vuran en şiddetli depremde, uluslararası yardımlar ulaşmaya başladı.

Bağlantının kesildiği ya da erişimin zor olduğu ücra bölgelerdeki durum bilinmiyor. Dağ köylerine yiyecek ve çadır ulaştırılamadığı belirtilmekte.

Deprem, Katmandu ile Pokhara kenti arasındaki bölgede yıkıma yol açtı.

Pazar günü meydana gelen ve merkez üssü Katmandu'nun 60 kilometre doğusunda olan 6,7 büyüklüğündeki artçı sarsıntı, Nepal'de yine büyük paniğe yol açtı ve ilk depremde hasar gören binalar yıkıldı. Sarsıntı Hindistan ve Bangladeş'te de hissedildi. Everest'te yine çığ düştü.

Nepali Times gazetesine göre evlerine gitmeye korkan bazı kişiler, geceyi okul bahçelerinde, açık arazide ve hatta döner kavşaklarda geçirdi.

Hastanelerde hasta ve yaralılar dışarı çıkarıldı. Katmandu Tıp Fakültesi, bir sahra hastanesi kurdu.

Bu sabah havanın açık olduğu ve helikopterlerle Everest'te mahsur kalmış olan 210 dağcının nakline çalışılacağı bildirildi.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:48

İLGİLİ HABERLER