Spor
  • 17.7.2013 22:38

Erzik: İstifa etmesi gereken kendini biliyor...

UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın eleştirilerine cevap vererek, "Türk'üm ve Türkiye'nin menfaatlerini daima etik olduğu sürece göz önünde bulundururum" dedi.

UEFA Tahkim Kurulu'nun kararları sonrasında, Yıldırım'ın şahsına yönelik ağır eleştirilerde bulunmasına tepki gösteren Erzik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşananların sorumlusu olmadığını belirterek, "Bu olayları Türkiye'nin başına ben getirmedim. İstifamı gerektiren bir durum yok. İstifa etmesi gereken ben değilim, onlar kendilerini bilirler" diye konuştu.

Sabahki görüşmemiz yarım kalmıştı. Aradan geçen kısa zamanda çok fazla şey olduğunu söylemek mümkün. Fenerbahçe Kulübü, UEFA’daki sürece kayıtsız kalmanıza rağmen sizi vatan millet edebiyatı yapmakla itham etti.
Şenes Erzik: Sabah maalesef konuşmamız mümkün olmadı. Uzun süredir de trafikteydim. O nedenle ancak vakit bulabildim. Bu esnada arayanlardan bazılarına da cevap verme ihtiyacı hissettim. Çünkü şahsıma bir laf edildiğini gördüm ve onun cevabını verdim. Zaten sizden sonra da konuşmam. Ama konuşmam icap ettiği için konuştum. Ben UEFA Birinci Başkanvekiliyim. Bir taraftan UEFA Disiplin Kurulu bir taraftan Tahkim Kurulu’nun verilmiş kararları var. Ve CAS süreci de başlamış. Türkiye’de de devam eden bir Yargıtay süreci var. Bütün bunlar olurken şahsım hakkında bir karalama kampanyası yürütülüyor. Ben de onun cevabını verdim. Kurumsal bağlayıcılığı olan bir açıklama değildi.

- UEFA İkinci Başkanı olarak, Türk kulüplerine UEFA’daki yargılanma sürecinde ‘yardımcı’ olmadığınız yönünde sert eleştiriler var. İnsanlar “Şenes Erzik nerede?” diye soruyor.
Şenes Erzik: Ben Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı olsam her şeye karışırım. Başında olduğum kurumun da saygı duyulan bir başkanı olurdum ama federasyon başkanı değilim. Türkiye’de herhangi bir kulübün başkanı da değilim. Bu haliyle neye karışabilirim. UEFA’nın seçimle iş başına gelmiş, 24 senedir orada bulunan biriyim. 12 senedir de UEFA Birinci Başkan vekiliyim. Benim görevlerim başka. Cezaları veren kurullar otonom, bağımsız kurullar. Dolayısıyla benim bu sürece müdahale etmem söz konusu değil. Ortada böyle bir şey yok ki, konuşayım.

- Türkiye’de uzun yıllardır size yönelik eleştiriler var. Yurt dışındaki lobi çalışmalarında pasif olmakla suçlanıyordunuz önceleri. Şimdi Fenerbahçe ile Beşiktaş’ın UEFA’daki soruşturmasında kulüplere yardımcı olmamakla, sürece kayıtsız kalmakla itham ediliyorsunuz.
Şenes Erzik: İnsanların beni ve yaptığım işi anlamasını beklemek fazla safdillik olur. Ben ilkeleri olan, onlara göre hareket eden biriyim. İşimi doğru dürüst yapmaya çalışan, etik değerlere kıymet veren biriyim.

- Bugün sporx’e yaptığınız açıklamanın ardından Fenerbahçe yeniden bir açıklama yaptı. Fenerbahçe ısrarla istifanızı istiyor.
Şenes Erzik: Onlar seçmedi ki beni istifa edeyim. Benim şahsıma karşı söylenen ahlaki olmayan laflara suskun mu kalacağım? Bugüne kadar sustum, hiç konuşmadım. Kurumlara olan saygımdan. Görev yaptığım kuruma saygımdan. Yargıya olan saygımdan. Ama şahsi hakaretlere cevap vermek zorundayım. Burada kurumsal bir durum söz konusu değil. Fenerbahçeli yöneticilerden şahsıma yönelik karalamalar var. Ne yapayım götürüp mahkemeye mi vereyim onları?

- Ben Federasyon Başkanı değilim, olsaydım her şeye karışırdım dediniz. Yıldırım Demirören’den önce size teklifte bulunuldu mu? Bugün gündeminizde bu tür bir plan var mı? Federasyon başkanı olarak görebilecek miyiz sizi?
Şenes Erzik: Ben Federasyon Başkanlığını 1996’da dört yıllık seçilmişken 97’de bıraktım. Kendi arzumla. Üç sene kala hem de. Çünkü hem FIFA, UEFA hem de TFF Başkanlığı’nı götürebilmem mümkün değildi. Dolayısıyla bıraktım. Bu yaştan sonra tekrar geriye dönmem, Türk futbolu için de kendim içim de, uluslararası ilişkiler için de yanlış olur kanaatindeyim. Bir teklif olduğu doğru ancak bu teklifi münasip bir dille reddettim. Hem UEFA’da hem FIFA’da Uluslararası Federasyon Komitesi başkanıyım. Oradaki görevlerim de çok önemli görevler. FIFA’da 209 ülkenin UEFA’da 54 ülkenin federasyonlarının komite başkanıyım. Şimdi bu görevler dururken, tekrardan geri dönüp bu kadar sene sonra, hem bu şartlardan sonra TFF başkanı olursam, bunun Türkiye için de zararı olur, UEFA için de FIFA için de. Benden federasyon başkanı olmam beklenmemesi lazım. Türkiye’de federasyon yönetimini yapacak çok insan var ama fırsat verilmesi lazım. Kendilerinin gönüllü olup bu işe soyunup çalışmaları lazım. Yoksa bir adamın sürekli olarak burada başkan olması düşünülemez.

- Eurosport
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 13:26

İLGİLİ HABERLER