Spor
  • 27.5.2015 20:24

FİFA operasyonunda ERZİK bombası

İsviçre, üst düzey FIFA yetkililerinin, yolsuzluk suçlamalarıyla tutuklanması için düğmeye bastı. ABD'nin talebi üzerine harekete geçen İsviçre polisi, sabah saatlerinde Zürih'teki bir otele düzenlediği baskında yedi yetkiliyi tutukladı. Birkaç saat sonra ise FIFA'nın Zürih'teki merkezine giren polisler, bazı belgelere el koydu. ABD Adalet Bakanı akşam saatlerinde yaptığı basın toplantısında yolsuzluğun 20 yılı aşkın süredir devam ettiğinin altını çizerken, soruşturmanın FIFA yetkililerinin ötesinde olacağının sinyalini verdi.

New York Times'ın haberine göre, ABD'de başlatıldığı belirtilen soruşturma kapsamında suçlanan Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) yetkililerinin bu ülkeye iade edilmesi istenecek.

FIFA yetkililerine yöneltilen suçlamalar içinde "rüşvet, para aklama, şantaj ve elektronik dolandırıcılık" olduğu belirtildi. İsviçre Adalet Bakanlığı, FIFA yetkililerine 1990'lı yıllardan günümüze kadar ABD bankaları aracılığıyla yapıldığı öne sürülen ödemelerin 100 milyon dolardan fazla olduğunun iddia edildiğini açıkladı.

Rüşvet verdiği iddia edilen kişilerin spor medyasının temsilcileri ve pazarlama şirketlerinden yöneticiler olduğu belirtilen bakanlık açıklamasında, bunun karşılığında "ABD ve Güney Amerika'daki turnuvaların medya ve pazarlama haklarının elde edildiğinin öne sürüldüğü" bildirildi.

İKİNCİ BASKIN
İsviçre polisi öğle saatlerinde de bir başka soruşturma kapsamında; FIFA'nın Zürih'teki merkezini basarak, bazı belgelere el koydu. Bu baskının ise 2018 ve 2022 Dünya Kupalarına ev sahipliği yapacak ülkelerin belirlenmesiyle ilgili olduğu açıklandı. İsviçreli yetkililer, Aralık 2010'daki oylamaya katılan 10 İcra Kurulu üyesinin sorgulanacağını belirtti. 2018'deki Dünya Kupası'nı Rusya, 2022'dekini ise Katar düzenlemeye hak kazanmıştı.

İsviçre Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "2018-2022 FIFA Dünya Kupası'yla ilgili iddialar kapsamında, kara para aklandığı ve suç teşkil edecek şekilde kötü yönetildiği gerekçeleriyle sorumlu kişiler hakkında soruşturma açıldı" ifadesine yer verildi.

ABD'nin suçlamalarından bağımsız yürütülen bu soruşturmanın 10 Mart'ta başlatıldığı, ancak kamuoyuyla paylaşılmadığı açıklandı.

ERZİK'İN DE BİLGİSİNE BAŞVURULACAK
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, İngiliz Guardian gazetesi, soruşturma kapsamında hali hazırda FIFA İcra Kurulu üyeliğini sürdüren, 2018 ve 2022 Dünya Kupalarının evsahiplerinin belirlenmesinde oy kullanan Şenes Erzik'in de aralarında yer aldığı 10 kişinin bilgisine başvurulacağını aktardı.

İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Issa Hayatou (Kamerun), 2018 Dünya Kupası Organizasyon Komitesi Başkanı ve Rusya'nın Spor Bakanı Vitaly Mutko, Angel Maria Villar Llona (İspanya), Michel D'Hooghe (Belçika), Worawi Makudi (Tayland), Marios Lefkaritis (GKRY), Jacques Anouma (Fildişi Sahilleri), Rafael Salguero (Guatemala) ve Hany Abo Rida da (Mısır) polisin sorularını yanıtlayacak isimler arasında bulunuyor.

Rusya'nın 2018'de, Katar'ın ise 2022'de düzenleyeceği Dünya Kupalarının ev sahipliği sürecinde yolsuzluk yapıldığı iddiaları, uluslararası spor kamuoyunda uzun süredir tartışılıyordu.


Polisin sabah erken saatlerde baskın düzenlediği otel... New York Times'ın haberine göre, resepsiyondan anahtarları alan İsviçreli polisler, FIFA yetkililerinin kaldığı odalara çıktı.

İKİSİ FIFA BAŞKAN YARDIMCISI
ABD Adalet Bakanlığı; iddianamede beşi üst düzey yönetici, 14 FIFA yetkilisinin yer aldığını duyurdu.

FIFA yetkililerinin yıllık toplantı için geldikleri Zürih'te kaldıkları otele baskın düzenleyen sivil kıyafetli İsviçreli polislerin tutukladığı kişiler içinde FIFA Başkan Yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo ile Kosta Rika Futbol Federasyonu Başkanı Eduardo Li de bulunuyor. Webb, CONCACAF ve Cayman Adaları Futbol Federasyonu başkanlığı görevlerini de yürütüyor. Uruguaylı Figueredo ise aynı zamanda CONMEBOL'un (Güney Amerika Futbol Konfederasyonu) başkanı.


Blatter ve yardımcısı Webb'in arşiv görüntüsü

Soruşturma kapsamında suçlanan isimler arasında Trinidad ve Tobagolu Jack Warner da bulunuyor. Geçmişte de yolsuzluk suçlamalarına hedef olan ve bu yüzden FIFA başkan yardımcılığı görevinden ayrılmak zorunda kalan Warner, 1990-2011 yılları arasında CONCAFAF başkanlığı yapmıştı. FIFA Etik Komitesi, o dönem haklarında rüşvet suçlaması bulunan eski başkanlık adayı Katarlı Muhammed Bin Hammam ile Warner'ın yetkilerini geçici olarak askıya almıştı.

İddianamedeki diğer isimler Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin ve Nicolas Leoz. İddianamede suçlanan bazı isimlerin Zürih'te olmadığı belirtildi.

Tutuklanan isimler arasında yer alan spor pazarlama yöneticileri ise şöyle: Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo ve Mariano Jinkis.

İsviçre'deki operasyondan kısa süre sonra ABD polisi de CONCACAF'ın Miami'deki merkezine baskın düzenledi.

ABD ADALET BAKANI: FIFA'NIN ÖTESİNDE
ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch akşam saatlerinde yaptığı basın toplantısında, soruşturmanın henüz bir başlangıç olduğunu ve FIFA yetkililerinden daha fazla kişiyi kapsadığını belirtti. 

Lynch, şu aşamada FIFA başkanı Sepp Blatter hakkında suçlama yapılmayacağını belirtti.

Basın toplantısında Lynch delillere göre haraç kesme, dolandırıcılık ve para aklama suçlarını kapsayan ve 20 yılı aşkın süredir devam eden bir süreç olduğunu belirtti.

BLATTER HEDEFTE DEĞİL AMA...
New York Times, soruşturmanın büyük oranda CONCACAF (Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler Futbol Konfederasyonu) bölgesini ilgilendirdiğini bildirdi.

Yolsuzluk operasyonu, FIFA Başkanı Blatter'in Cuma günü üst üste beşinci dönemde de koltuğunu korumak için yarışacağı seçimlerden önce gerçekleşti. Blatter'in rakibi ise FIFA Başkan Yardımcısı ve Ürdün Prensi Ali bin el Hüseyin olacak. Portekizli eski futbolcu Luis Figo ise seçimlerin adil bir şekilde yapılmadığından şikayet ederek adaylıktan çekilmişti.

Her ne kadar New York Times, söz konusu operasyonun hedefinin Blatter olmadığını belirtse de; bu gelişmeler tecrübeli spor adamının kariyerini de tehlikeye attı.

Prens Hüseyin, baskının ardından yaptığı açıklamada, "Futbol için üzücü bir gün" ifadesini kullandı.

FIFA'DAN İLK AÇIKLAMA
Zürih merkezli FIFA'nın İletişim ve Hakla İlişkiler Direktörü Walter de Gregorio'nun konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısından satır başları:

- Soruşturmada İsviçreli yetkililerle işbirliği yapacağız.

- FIFA Başkanı Blatter ve Genel Sekreteri Jerome Valcke, '2018 ve 2022' soruşturması kapsamında suçlanmamaktadır. Bu yüzden Blatter'in görevinden ayrılması söz konusu değil.

- Blatter şu an ofisinde dans etmiyor. Bu şekilde rahatlamıyor. Çok çok sakin. Yaşananları görüyor. Herkesle tam işbirliği içinde.

- Bizim için tabii ki de zor bir an. Ama FIFA için iyi. Bizim doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Ama tabii ki de yaralıyıcı. Ve hiç kolay değil.

- Cuma günü FIFA'nın yeni başkanının seçileceği toplantımız, planlandığı gibi gerçekleşecek.

- Planda değişiklik yok. 2018 Dünya Kupası Rusya'da, 2022 de Katar'da oynanacak.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:11

İLGİLİ HABERLER