Spor
  • 3.12.2016 16:01

Sergen Yalçın'dan derbi tiyoları

Sergen Yalçın’dan Gökhan Gönül yorumu

Dört büyüklerde forma giymiş olan eski futbolcu Serger Yalçın, Fenerbahçe - Beşiktaş maçını değerlendirdi.

Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanacak olan derbiyi yorumlayan Sergen Yalçın, Gökhan Gönül’ün durumuna da ayrı bir parantez açtı. İşte Sergen Yalçın Fenerbahçe – Beşiktaş derbisi ile ilgili değerlendirmeleri:

Size göre derbinin favorisi kim?

Ben genelde derbi maçlarda ev sahiplerini her zaman bir adım önde görürüm. Bu tüm derbiler için geçerli. İçeride oynayan takım her zaman avantajlıdır. Dolayısıyla Fenerbahçe de ev sahibi olmanın avantajıyla bir adım önde gözüküyor.

İki takımdan da derbiye damga vuracak, ön plana çıkacak en etkili oyuncular kim olur?

İki takımda da derbiye damga vuracak, maçın kaderini belirleyecek oyuncu sayısı fazla. Derbilerde genelde sürpriz oyuncular ön plana çıkar. Stoperler, ön liberolar, oyuna sonradan giren ve pek hesapta olmayan isimler bir bakarsınız en konuşulan futbolcular olur. Herkes Van Persie'den, Aboubakar'dan gol beklerken, sürpriz isimler ağları havalandırabilir. İki takım için de yan toplardan gol bulabilecek oyuncular maçın kaderini çizebilir.

Son yıllarda Fenerbahçe – Beşiktaş derbileri genelde bol gollü ve keyifli geçiyor. Siz, tempo ve pozisyon zenginliği açısından nasıl bir derbi bekliyorsunuz?

Pozisyon zenginliği fazla olan bir derbi bekliyorum. Çünkü her iki taraf da ofansif gücü yüksek, kolay pozisyon bulabilen takımlar. Bol pozisyonlu, keyifli ve gollü bir derbi olma ihtimali fazla.

Sizce derbi öncesi Fenerbahçe ile Beşiktaş'ın en önemli avantajı ve dezavantajı nedir?

Bence Fenerbahçe'nin en büyük avantajı şu; kötü başladılar ama toparlandılar ve son 5 maçı kazandılar. Moral olarak çok güçlü bir Fenerbahçe var. Psikolojik açıdan çok üst seviyedeler. Buna bir de seyirci avantajını katarsak, Sarı- Lacivertli ekibin en önemli artısını yüksek moral gücü olarak görebiliriz. Ayrıca Fenerbahçe bu tarz kritik maçlara çok iyi motive oluyor. En önemli dezavantajları ise bazı maçlarda çok kötü oynuyorlar. Erken gol yemesi büyük sıkıntı yaratabilir. Strese girebilirler ve maçı çeviremeyebilirler. Beşiktaş'ın en büyük artısı da, fizik olarak çok güçlü durumdalar. Çok koşan, oyun disiplininden hiç kopmayan bir Beşiktaş var. En büyük dezavantajı ise çok fazla yıpranmaları. Kısa sürede çok sayıda ciddi maç oynadı Beşiktaş. Yoruldu ve yıprandılar.

Beşiktaş'ın Kadıköy'de 11 senedir kazanamaması ve Fenerbahçe’nin evinde 38 maçtır ezeli rakiplerine kaybetmemesinin derbiye psikolojik etkisi nasıl olur?

Psikolojik olarak kesin etkileyecek. Galatasaray derbisinde bunu net olarak gördük. Bu durum Fenerbahçe'ye ekstra bir özgüven katıyor. Uzun süredir kaybetmemek oyuncuları daha fazla motive ediyor. Hangi futbolcu oynarsa oynasın, hepsi bunun bilincinde. Fakat Beşiktaş, Galatasaray'a göre kesinlikle daha hazır olacaktır diye düşünüyorum.

İki hocanın kariyerleri, taktik anlayışları ve hamlelerini masaya yatırırsak, hangi teknik adamın sonuca etkisi daha çok olur?

Ben, Şenol Güneş'in derbiye daha çok etkisinin olacağını tahmin ediyorum. Çünkü Türkiye Ligi'ni daha iyi bilen, maçın gidişatına göre daha iyi hamleler yapan, tüm takımı hazır tutan bir teknik adam. Ayrıca Beşiktaş'a da çok iyi bir uyum sağladı. Hem taraftar hem yönetim hem de futbolcular kendisine çok güveniyor. Advocaat kötü başlasa da, Fenerbahçe'yi ve ülkemizi tanıdıkça toparlandı ve iyi sonuçlar almaya başladı. Ama Şenol Hoca'ya kıyasla bu tür derbilerin psikolojisini çok fazla bilmeyebilir. Oyuna yapılan hamleler konusunda da Hollandalı hoca, Şenol Güneş'e göre biraz geride. Şenol Hoca anında hamle yapabiliyor.

Hakem Hüseyin Göçek size göre doğru bir seçim mi, derbinin ağırlığını kaldırabilir mi?

Hüseyin Göçek iyi bir hakem bence. Hakemlerle çok ilgileniyoruz. Bana göre oynadığımız futbolla ilgilenmemiz daha doğru olur. Aşırı ciddi bir hata olmadıkça kimin yönettiği açıkçası çok da önemli değil. Hakemi fazla konuşmamak lazım. Tacı yanlış vermiş filan… Basit şeyler bunlar. Hakeme fazla takılmamak lazım.

Gökhan Gönül'e yapılması muhtemel protestolar, milli futbolcuyu pozitif mi, negatif mi etkiler? Sizce bu atmosferde Gökhan oynamalı mı?

Futbolular bu tarz şeylere alışıktır. Gökhan Gönül de çok deneyimli bir isim. Dünkü çocuk değil. Onun için sorun olacağını sanmıyorum.

Yaklaşık 1 aydır sakat olan Lens'in, yetişmesi halinde bile böyle kritik bir maçta ilk 11'de başlaması size göre doğru bir tercih mi?

Bence çok doğru bir tercih olmaz. Lens çok önemli bir futbolcu. Her an skoru, oyunun çehresini değiştirebilecek bir isim. Ancak kaç haftadır oynamayan bir oyuncunun böyle bir derbide ilk 11'de başlaması, hem kendisi hem Fenerbahçe adına sıkıntı yaratabilir. Zaten Advocaat'ın, Lens'i ilk 11'de başlatacağını zannetmiyorum. Ama oyunun devamında mutlaka kullanır. Son 30 dakikada Beşiktaş savunması yorgunken girerse daha etkili olur bence.

Üç büyük takımda da forma giymiş bir futbolcu olarak, derbilerde attığınız en unutulmaz gol hangisi?

En unutamadığım gol, yüzüncü yılda şampiyonu belirleyecek Beşiktaş-Galatasaray derbisinde son dakikada Galatasaray'a attığım gol. Hayatımda, kariyerimde attığım en özel gol.

Güncellenme Tarihi : 3.12.2016 16:04

İLGİLİ HABERLER