Ekonomi
  • 30.5.2006 09:39

SSK'LIYA TETKİK DARBESİ

Bu tasarrufu akıl eden kim?
Her yıl 50 bin kadının meme kanseri olduğu Türkiye'de, akıl almaz aymazlık. SSK, genelge ile meme kanserini çok önceden belirleyip hayat kurtaran koruma ve tarama amaçlı mamografi tetkik ücretlerini bundan böyle ödemeyeceğini duyurdu!

Kanserden değil, SSK'dan kork
SSK mucitleri, kurumu yükten kurtarmakla övünüyor. Ama yanılıyorlar. Kanser olmuş hastanın tedavi harcaması resmen bir servet tutuyor. Oysa, mamografiye ödenecek ücret sadece ve sadece 100 YTL.


***



MEME kanserinin belirlenmesinde kullanılan mamografi tetkik ücretleri, SSK tarafından ödenmeyecek. Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Satınalma Daire Başkanlığı, bir genelge yayınlayarak uygulamayı duyurdu.

TEŞHİS ÖNEMLİ
SÖZ
konusu genelgeyle koruma ve tarama amaçlı mamografi tetkik ücretlerinin ödenmesinin uygun olmadığı bildirildi. Buna göre erken teşhisin çok önemli olduğu kanser tedavisinde, teşhis ücretleri SSK'lılardan tahsil edilecek.

KONUYLA ilgili görüşlerini açıklayan uzmanlar, bu uygulamanın erken tanıyı zorlaştıracağını öne sürüyor. Uzmanlar, erken teşhis edilemeyen bu tür hastalıkların tedavisinin daha pahalıya mal olacağını ifade ediyor.

'MALİYET ARTAR'
DOKUZ
Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı, genelgenin yanlışlığına işaret ederek,"Erken tanı konulmaması, sağlık giderlerinde uzun vadeli maliyet artışlarına neden olacak" dedi. Prof. Alıcı, genelgenin düzeltilmesini istedi.

İZMIR Meme Hastalıkları Derneği Başkanı Dr. Ercüment Tarcan ise konuyla ilgili görüşlerini şöyle açıkladı: "Erken teşhis olmadığı zaman geç kalınmış vakalarda kadınlarımız göğüslerini kaybedebiliyor. Ciddi tetkik yapmak gerekiyor.

'İYİLEŞME ZOR'
ÇÜNKÜ
bu hastalık kendi kendine bulunacak, fark edilecek bir hastalık değil. Bu genelgeyle erken tanı engellendi. Zararını da hastalar görecek. hem tedavi süresi uzayacak hem de şifa ihtimali ortadan kalkacak."

(takvim)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:07

İLGİLİ HABERLER