Ekonomi
  • 17.10.2005 03:43

STEVE FORBES: 'TÜRKİYE'NİN ÜZERİNDEKİ YÜK ŞU ANDA IMF'DİR...'

88 yıldır dünya ekonomisinin nabzını tutan Forbes’ın Üst Yöneticisi ve Forbes USA’nın Genel Yayın Yönetmeni Steve Forbes, IMF’nin yardımcı olmaktan çok zarar verdiğini belirterek, “Türkiye’nin üzerindeki yük şu anda IMF’dir.” dedi.

Dünyanın en çok satan ve sadece gelişmiş ülkelerde yayın yapan ekonomi dergisinin Türkiye’de Türkçe olarak yayın hayatına başlaması dolayısıyla İstanbul’da bulunan Forbes, düzenlediği basın toplantısında, IMF’yi ülke ekonomilerini sürekli borçlandırmakla eleştirdi. Forbes, “IMF ekonomilere paralarının değerini devalüe etme ve dalgalı kur yönünde baskıda bulunuyor, bu da enflasyona neden oluyor. Ayrıca sürekli vergilerin artırılmasını istiyor, bu da ekonomiye zarar veriyor.” dedi.

Türk ekonomisinin büyük gelişme kaydeden bir ekonomi olduğunu belirten Forbes, hükümetin gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceği reformlar sayesinde Türkiye’nin en yüksek büyüme oranına ulaşan ülkelerden biri haline geleceğini söyledi. Vergi oranlarının düşürülmesi gerektiğini vurgulayan dergi yöneticisi, devletin girişimcilerin yeni iş kurmasını kolaylaştırması gerektiğini de dile getirdi. Bunlar gerçekleştirildikten sonra Türkiye’nin tam ekonomik potansiyelini gerçekleştireceğine inandığını vurgulayan Forbes, Türkiye’de bankacılık, perakende ve telekomünikasyon alanlarında büyüme yaşanacağını savundu. AB’ye üyelik müzakereleri sürecinde, ‘Türkiye’nin AB’yi istediği gibi AB’nin de Türkiye’yi istiyor olacağını’ ifade eden Forbes, ‘kendilerinin de grup olarak bu mükemmel ekonomik büyümeye katkı amacıyla Türkiye pazarına girdiklerini’ kaydetti. Türk medyasında büyük fırsatlar olduğunu anlatan Forbes, derginin Türkiye’deki tirajının 40 bin olduğunu, ekonomi büyüdükçe bu tirajın da artacağına inandığını dile getirdi. Forbes’ın Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Burçak Güven ise “Forbes sadece istikrarlı yapıya sahip, gelişmiş ekonomilerin bulunduğu ülkelere geliyor. Bu açıdan Türkiye’ye tercihlerini de manidar buluyorum.” değerlendirmesini yaptı. Türk dergiciliğine Forbes ile yenilikler getireceklerini söyleyen Güven’in verdiği bilgiye göre, bunun başında bilgi kontrolü editörlüğü geliyor. Söz konusu editör, dergideki istatistiki verilerden heberlerde geçen tarihî bilgilere varıncaya kadar her türlü bilginin doğruluğunu kontrol ediyor.

Forbes’in ilk sayısı Rusya’daki komünist devriminden bir ay önce 15 Eylül 1917’de yayınlandı. Yayın çizgisi olarak kapitalizmin savunuculuğunu yürüttü. Bugün dünyada 900 bin tiraja sahip olan dergi, internet üzerinden de bir ayda 10 milyon kişi tarafından takip ediliyor. 8 ayrı dilde basılan dergi, dünya çapında aylık 5 milyon okuyucuya ulaşıyor. İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunun dünya genelindeki ilk uygulayıcısı olan derginin bir diğer ilki ise en zenginler listesi. Forbes, 1982’de ABD’nin en zenginleri, 1987’de ise dünyanın en zenginleri listesini yayımladı. Steve Forbes, 1996 ve 2000’de Cumhuriyetçilerden başkan adaylığına kadar büyük kampanyalar yürütmüştü. Forbes’ın savunduğu başlıca konular arasında vergi oranlarının düşürülüp vergilerin tabana yayılmasını öngören yassı vergi sistemi geliyordu. Halen dünyanın önde gelen üniversitelerinden Princeton’ın mütevelli heyetinde görev yapan Forbes, ‘Özgürlük İçin Yeniden Doğuş’ isimli kitabının da yazarı.

/İbrahim Türkmen - Zaman

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:53

İLGİLİ HABERLER