Stoltenberg: Türkiye'nin korkularını gidermeye çalışıyoruz

2 dk okuma
Stoltenberg: Türkiye'nin korkularını gidermeye çalışıyoruz

Hızlı Özet

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in üyelik başvuruları için Türkiye'nin endişelerini gidermek için çalıştıklarını, üyeliklerin kısa sürede mümkün olmayabileceğini söyledi.






NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in üyelik başvuruları için Türkiye'nin endişelerini gidermek için çalıştıklarını, üyeliklerin kısa sürede mümkün olmayabileceğini söyledi.



ABD basınının sorularını yanıtlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO başvurularıyla ilgili soruyu yanıtlarken ittifak içinde birçok kez farklı görüşler dile getirildiğini belirtti.



Stoltenberg, buna örnek olarak 1950'lerdeki Süveyş Krizi'ni, 1960'larda Fransa'nın NATO'nun askeri kanadından ayrılmasını, 1970'lerde Afrika ve Vietnam'daki savaşları, daha sonraki yıllarda Irak savaşında müttefikler arasındaki farklılıkları gösterdi.



"Farklı coğrafyalardaki 30 farklı ülkeyiz"



"Bu şaşırtıcı değil çünkü farklı siyasi partilerin iktidarda olduğu, farklı tarihlere sahip, farklı coğrafyalardaki 30 farklı ülkeyiz." diyen Stoltenberg, bütün farklılıklara rağmen müttefiklerin esas konu olan "birbirini savunmada" uzlaşı içinde olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:



"Türkiye'nin terör saldırılarından en fazla çeken NATO ülkesi"



"Finlandiya ve İsveç konusunda da uzlaşı içinde olduğumuza inanıyorum. Ancak yapmamız gereken oturup şimdi Türkiye'nin yaptığı üzere müttefiklerin ifade ettiği farklılıkları ve endişeleri gidermek. Türkiye'nin terör saldırılarından en fazla çeken ülke ve NATO müttefiki olduğunu kabul etmemiz gerek. Türkiye, Irak ve Suriye'ye sınırı olan çok büyük öneme sahip bir ülke. Terörle mücadele çok önemli bir rol oynadı ve oynuyor. Aynı zamanda bir Karadeniz ülkesi olarak önemli rolü var. Örneğin şimdi Ukrayna'dan gıdanın çıkarılması için önemli işler yapıyor.



"Türkiye'nin endişelerini gidermeye çalışıyoruz"



Türkiye endişelerini ifade ettiğinde tabii ki oturup bunları gidermeye çalışacağız. Şu anda yaptığımız da bu. Finlandiya ve İsveç'in en kısa zamanda üye olmalarına izin vermek için bir çözüm bulacağımızı ümit ediyorum." ifadelerini kullandı.



NATO içinde kararların 30 üye ülkenin konsensüsüyle alındığını hatırlatan Stoltenberg, genel sekreter olarak iki ülkenin en kısa sürede üye olmasını amaçladığını söyledi.



"Ortak bir zemin bulmalıyız"



AA'nın aktardığına göre Stoltenberg, "Bunun garantisini veremem ama amacım bu. Katılım süreçlerine baktığımızda tüm müttefiklerin aynı noktadan başlamadığını hesaba katmamız gerek. Bir uzlaşı ve ortak zemin bulmalıyız. Bunun üzerinde çalışıyoruz." dedi.



 




Bu haber 625 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İran, füze rampalarının yerini MOSSAD'a haber veren İranlı casusu astı
Gündem

İran, füze rampalarının yerini MOSSAD'a haber veren İranlı casusu astı

İran yargısı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Mossad istihbarat teşkilatına füze rampaları hakkında bilgi verdiği iddia edilen bir kişinin idam edildiğini duyurdu. Tahran, devam eden savaş ortamında işbirlikçi olduğu iddia edilen kişilere yönelik baskıyı sürdürüyor.

Habervitrini10409 Görüntüleme
Türk siyasetçi Elif Eralp Berlin'de sandıkları patlattı
Gündem

Türk siyasetçi Elif Eralp Berlin'de sandıkları patlattı

Berlin'de yapılan eyalet seçimi anketlerde de önde olan Sol Parti'nin zaferi ile sonuçlandı.Sol PartiTürkiye kökenli başbakan adayı Elif Eralp ile birlikte oyunu 2023 yılındaki seçime kıyasla yüzde 12'den fazla artırdı. Yüzde 25'in üzerindeki oyla tek başına iktidar olabilecek çoğunluğu elde edemese de kuracağı bir koalisyon hükümeti ile iktidar koltuğuna oturması muhtemel.  

Habervitrini11403 Görüntüleme
Sıcaklıklar sert düşecek, sağanak yağış geliyor! Meteoroloji gün gün açıkladı
Gündem

Sıcaklıklar sert düşecek, sağanak yağış geliyor! Meteoroloji gün gün açıkladı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 21-25 Eylül tarihlerini kapsayan 5 günlük tahminine göre Türkiye yeni haftaya mevsim normallerine yakın sıcaklıklarla başlayacak. Ancak salı gününden itibaren özellikle batı ve iç kesimlerde yağışlı hava etkisini artıracak, sıcaklıklar ise birçok bölgede hissedilir şekilde gerileyecek.

Habervitrini12541 Görüntüleme
Adliyelerde dijital dönem hızlanıyor! Bakan Gürlek duyurdu
Gündem

Adliyelerde dijital dönem hızlanıyor! Bakan Gürlek duyurdu

Adalet Bakanı Sayın Akın Gürlek, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’nin yeni güncellemesini kamuoyuna duyurdu. Yargı ve icra süreçlerini daha hızlı, güvenli ve pratik hale getirmeyi hedefleyen yeni dijital dönüşüm adımlarıyla vatandaşlar, tüm başvuru ve sorgulama işlemlerini dijital ortamda çok daha kolay takip edebilecek.

Habervitrini13959 Görüntüleme