Gündem
  • 31.5.2022 22:42

Sudan'da 10 milyon dekar alana ayçiçeği ektik

Milli tohum Sudan’da çiçek açtı: Elde edilen ayçiçeği Türkiye’de yağ olacak

Yerli ve milli geliştirilen ayçiçeği tohumları Sudan’da deneme hasadı arifesinde. Sudan’la ortak yürütülen proje öncesinde ise Sudan heyeti tohumların geliştirildiği Trakya’da incelemelerde bulundu. Heyetin temaslarında oldukça verimli olan 10 milyon dekarın nasıl değerlendirileceği gündeme geldi. İlerleyen süreçte Sudan’da yetişen ayçiçeklerinin yağ üretimi için Türkiye’ye getirilmesi planlanıyor.

Milli tohum Sudan’da çiçek açtı: Elde edilen ayçiçeği Türkiye’de yağ olacak

 

Türkiye, bereketli topraklara sahip ancak bunları işleyemeyen Sudan’la bir süre önce tarımsal iş birliği anlaşması yaptı. Bu çerçevede Türkiye tarihinde ilk defa yurt dışında devlet ve özel sektör iş birliğiyle 99 yıllığına tarım arazisi kiralandı. İlgili proje kapsamında şirket de kurulurken iki ülke arasındaki trafik bu kez pandemi ve Ukrayna savaşı ile önemi artan ayçiçeği odaklı atılımlara dönüştü.

AYÇİÇEĞİ VATANI TRAKYA’DA İNCELEME

Tarımda iki ülke arasında ikili ilişkileri bir adım daha ileriye taşınacak adım Türkiye’de ayçiçeğinin vatanı olan Trakya’da atıldı. Trakya’da bakan yardımcısı, rektör ve uzmanlardan oluşan 13 kişilik bir Sudan heyeti ağırlandı. Bölgede tarım alanlarını gezen heyet, yerel paydaşlarla bir araya geldi.

10 MİLYON DEKARLIK ARAZİ

Toplantı sonucunda Sudan’daki sulanabilir 10 milyon dekar büyüklükteki araziye ayçiçeği, mısır ve buğday ekilmesi konusunda öneri sunuldu. Sudan’daki toprak analizleri yapılarak en uygun ayçiçeği tohumu ekimine karar verildi. Hasattan sonra ise ayçiçeği ekim alanının genişlemesi bekleniyor. Üretim alanlarının genişlemesi sağlanırsa ayçiçeğinin Sudan’da yoğun olarak yetiştirilip yağ olarak Türkiye’ye getirilmesi planlanıyor

TOHUMLARIMIZ YEŞERDİ

Bu ziyaret öncesinde ise Türkiye’den, Sudan’a gönderilen milli ve yerli ayçiçeği tohumlar “SUN 2259 CL”, “TR 2242 CL” ve “11 TR 077” El Cezire bölgesinde toprakla buluşurken hasatları için geri sayım başladı. Deneme parsellerinde gerçekleştirilen ilk ekimin başarılı sonuçlar verdiği görüldü. Sudan’ın milli tohumlar için uygun şartları olduğu, optimum verim verdiği tespit edildi. Yakın zamanda ilk ayçiçeği hasadı yapılacak.

Ayçiçeğinde kriz yılı: Türkiye hamlesini yaptı

Tarım ürünlerini vuran Ukrayna savaşının etkisinin bu yıl ayçiçeğinde etkisini sürdürmesi öngörülüyor. Ayçiçeği yağının üretimi dünyada düşerken Türkiye’de ise artıyor...

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü mayıs ayı ayçiçeği ürün masası bülteninde ayçiçeği ve yağlı tohum üretimine ilişkin son gelişmeler değerlendirildi. Çalışmaya göre, 2022-2023 pazarlama yılında dünyada yağlı tohum üretim miktarının 647,2 milyon ton olacağı ifade ediliyor.

Küresel ayçiçeği üretiminin ise bir önceki yıla göre yüzde 11,6 azalışla 50,7 milyon ton olacağı öngörülüyor. Üretimde en büyük düşüşün Ukrayna, Rusya ve Moldova'da olacağı bekleniyor. Arjantin, ABD, Sırbistan, Türkiye ve Avrupa Birliğinde üretim artışı görülürken, bu artışın toplam kayıpları karşılayamayacağı belirtiliyor. 2022-2023 pazarlama yılında dünya ayçiçeği ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 47 artacağı öngörülüyor. Dünya ayçiçeği fiyatlarında, son dönemde görülen rekor fiyatların ardından büyük ölçüde talep kısıtlanmasına bağlı olarak düşüş görülüyor.

TÜRKİYE'DE YETERLİLİK YÜZDE 62

Türkiye'de yağlık ayçiçeği ekim alanları 2017 yılında 6,8 milyon dekar iken 2021 yılında yaklaşık yüzde 19 artarak 8,1 milyon dekara yükseldi. Diğer yandan 2017 yılında 1,8 milyon ton olan yağlık ayçiçeği üretimi 2021 yılında 2,22 milyon tona ulaştı. TÜİK verilerine göre ayçiçeğinin yeterlilik oranı yüzde 62,5.

ÜRETİM ARTTI, İTHALAT AZALDI

Türkiye'de geçen yıl ayçiçeği tohumu ithalatı 739 bin ton olarak gerçekleşmişti. Ayçiçeği tohumu ithalatında öne çıkan ülkeler Bulgaristan, Moldova ve Romanya. Geçen yıl ilk 3 ayında 344 bin ton iken 2022 yılında yüzde 71 azalışla 101 bin ton olarak gerçekleşti. Üretici fiyatlarındaki yükseliş ve Bakanlığın uygulamaya koyduğu projeler ile bu yıl ayçiçeği ekim alanlarında ve üretim miktarında artış olacağı değerlendiriliyor.

Güncellenme Tarihi : 2.6.2022 00:30

İLGİLİ HABERLER