Dünya
  • 11.4.2019 21:01

Sudan'daki darbeye Türkiye'den dikkat çeken açıklama


Dışişleri Bakanlığı'ndan Sudan açıklaması

GÜNDEM

Giriş Tarihi: 11.04.2019  20:08Güncelleme Tarihi: 11.04.2019  20:32

Dışişleri Bakanlığı Sudan’daki darbeyle ilgili açıklama yaptı. Bakanlık, Sudan’daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sudan'daki darbeyle ilgili açıklama yaptı. Bakanlık, "Sudan'daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Sürecin anayasal demokrasi ve halkın beklentilerini karşılayacak barışçı şekilde yürütülmesini temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Dışişleri'nden yapılan açıklamanın tamamı şöyle;

"Afrika kıtasında kapsamlı ilişkilere ve köklü kardeşlik bağlarına sahip olduğumuz Sudan'daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Sudan halkı ülkede huzur ve istikrarın bir an önce tesisini ve ekonomik güçlüklerin aşılmasını sağlayacak tedbirlerin alınmasını beklemektedir. Bu sürecin anayasal demokrasi ve ulusal uzlaşı çerçevesinde halkın beklentilerini karşılayacak, barışçı bir şekilde yürütülmesini temenni ediyoruz.

Sudan'ın güvenlik ve istikrarının korunması tüm bölgenin istikrarı için elzemdir.

Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Sudan'da huzur, istikrar ve güvenliğin temin edilmesi için kardeş Sudan halkının yanında olmayı ve desteklemeyi sürdürecektir."

Sudan'da askeri darbe: Devlet Başkanı Ömer el Beşir tutuklandı

sudan ömer el beşir110419.jpg

Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, Devlet Başkanı Ömer-el Beşir'in tutuklandığını ve 3 ay olağanüstü hal ilan edildiğini bildirdi. Anayasanın askıya alındığı ve ülkeyi 2 yıl boyunca Askeri Konsey'in yöneteceği duyuruldu. Ülke genelinde 1 ay boyunca saat 19.00'dan sonra sokağa çıkma yasağı da getirildi.

Sudan'da cumartesi gününden bu yana süren oturma eylemleri Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in 30 yıllık iktidarının sonunu getirdi.

EL-BEŞİR TUTUKLANDI, 3 AY OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Ordu, protestolarla sarsılan ülkede yönetime el koydu, 3 aylık olağanüstü hal ilan edildi, hava sahası kapatıldı.

2 YIL BOYUNCA YÖNETİM ASKERİ KONSEY'DE

Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, Ömer el-Beşir'in gözaltına alındığını açıkladı. Ülke 2 yıl boyunca Askeri Konsey ile yönetilecek.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Geçiş döneminin ardından seçime gidilecek. Ülke genelinde 1 ay boyunca saat 19.00'dan sonra sokağa çıkma yasağı da getirildi.

SUDANLI AKTİVİSTLERDEN ÇAĞRI

Sudan Savunma Bakanı, anayasa çalışmalarının askıya alındığını, Başbakanlık, Meclis ve eyalet yönetimlerinin de feshedildiğini açıkladı.

Sudanlı aktivistler ise Savunma Bakanı Avad bin Avf'a karşı gösterilerin devam edilmesi çağrısında bulundu. Göstericiler ve Meslek Erbabı Birliği, ordunun açıklamasını reddettiklerini ve gösterilere devam edeceklerini açıkladı.

Ömer el-Beşir için sonun başlangıcı, Güney Sudan'ın bağımsızlığını kazanmasıyla baş gösteren ekonomik kriz oldu. Petrol gelirleri önemli ölçüde azalan ülkede kemer sıkma tedbirleri halkı isyan ettirdi.

 

Güncellenme Tarihi : 11.4.2019 21:10

İLGİLİ HABERLER