Sağlık
  • 17.7.2009 15:19

SÜNNET AIDS'E ÇÖZÜM DEĞİL

PARİS - Uganda'da yapılan ve İngiliz The Lancet dergisinde yayımlanan araştırma, sünnetli olmanın virüsü kapma riskini azaltabildiğini, ancak HIV taşıyan bir erkeğin sünnetli olmasının kadını HIV'den korumadığını gösterdi.
Bilim adamı Maria Wawer ve ekibi, Uganda'nın Rakai bölgesinde yaşayan 15-49 yaşındaki HIV virüsü taşıyan erkeklerin yarısını araştırma başladığında sünnet ettirirken, diğer yarısının sünnetini 2 yıl sonraya bıraktı.
Sünnet edilen erkeklerin bulunduğu 92 çift ile erkeğin henüz sünnet olmadığı 67 çiftte HIV'in bulaşma oranını araştıran bilim adamları, sünnetin virüsün kadınlara bulaşma riskini azaltmadığını gördü. Bilim adamları, bu nedenle araştırmayı erken bitirdi.
Kenya, Uganda, Güney Afrika'da 2005-2007'de yapılan 3 araştırma, HIV kapmamış erkeklerin virüsü kapma riskinin yüzde 50-60 olduğunu göstermişti.
Araştırmacılar, sünnetin HIV taşımayan erkeklerin virüsü kapması riskini azalttığını, ancak HIV taşıyan ve sünnetli erkeklerin virüsü bulaştırmamak için mutlaka prezervatif kullanması gerektiğini vurguladı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:13

İLGİLİ HABERLER