Spor
  • 31.8.2013 00:42

Süper Kupa Bayern'in

Bayern Münih’in başlama vuruşu ile başlayan mücadelede ilk tehlikeli atak da Alman ekibinden geldi. Karşılaşmanın henüz ikinci dakikasında Mario Mandzukic’in kafa vuruşu auta gitti. Chelsea yarı sahasında daha fazla gözüken taraf olan Bayern, Fransız yıldızı Franck Ribery ile karşılaşmanın yedinci dakikasında çok uygun pozisyondan yararlanamadı. Dev mücadelenin en etkili ilk atağı da böylelikle Bavyera temsilcisinden gelmiş oldu.


Torres affetmedi
Hızlı toplarla kontra atak yapan Londra temsilcisi Chelsea, Schürrle’nin ortasında meşin yuvarlağı Fernando Torres ile buluşturunca, İspanyol golcü usta bir gol vuruşuyla Bayern Münih ağlarını havalandırdı.
Golden sonra maçın hakimi olan Bavyera temsilcisi Ribery ve Alaba ikilisinin hızlı ataklarıyla Chelsea kalesinde peş peşe önemli pozisyonlar yakaladı. Ribery’nin yerden isabetli ve oldukça etkili şutlarında Çek kaleci Peter Cech muhteşem kurtarışlarla skorun korunmasında büyük pay sahibi oldu ve ilk yarının son düdüğü çaldığında, Londra temcilsici Chelsea soyunma odasına 1-0’lık üstünlükle gitti.

Ribery farkı
Karşılaşmanın ikinci yarısına hızlı başlayan yine Bayern Münih oldu. Bayernli oyuncuların her topu ayağına gönderdiği Ribery, ikinci yarının hemen başında 47. dakikada sahne aldı ve skoru 1-1’e getirdi. Ceza sahası dışından gelen harika şutu, Peter Cech uzanmasına rağmen ağlarında gördü.
Bayern ikinci yarıda daha organize ve derli toplu olmasına karşın Chelsea zaman zaman kontra atak ve duran toplarla etkili oldu. Dante’nin hatasında Oscar karşı karşıya kaldı ama Manuel Neuer başarılı bir kurtarış yaptı. Keza Frank Lampard’ın ortasında İvanovic’in kafa vuruşunda Bayern Münih kale direğinden geri geldi.
Bayern Münih teknik direktörü Pep Guardiola’nın ikinci yarıdaki Götze ve Javi Martinez hamlileri takımın oyun hızını arttırırken aynı zamanda orta alandaki oyun akışını da düzene soktu. Mourinho’nun endişeli bakışları, Chelseali oyuncuların oyunu yavaşlatmasına neden olsa da Bayern atakları karşısında Maviler oldukça bunaldılar.
Karşılaşmanın son dakikalarına doğru gelinirken, Götze’ye mücelesi sonrası Ramires direkt olarak kırmızı kartla cezalandırılarak saha dışında kaldı. Portekizli teknik adam hemen oyuna müdahele ederek, Alman oyuncu Schürrle’nin yerine savunmaya John Obi Mikel takviyesini yaptı. Karşılaşmanın son dakikalarında iki takım da oyunu uzatmalara götürmek isteyince, öyle de oldu.
Uzatma dakikalarına da hızlı başlayan Bayern Münih yine istediğini elde edemedi. Üstüne üstlük kalesinde şok bir gol gördü. Süratle topu taşayan Eden Hazard çalımlarla ceza sahasına girdi ve sert vuruşunda topu ağlarla buluşturdu. Kaleci Neuer’in hatasında top filelerle buluşurken dakikalar ise 93’ü bulmuştu.
Uzatma dakikalarının ilk bölümünde Chelsea rakibini kitlemeyi başarırken, ikinci uzatma dakikasında karşılaşma Chelsea kalecisi Peter Cech ve Bayern forvetleri arasında geçti. Bir kaleci ancak bu kadar skora etki edebilirdi. Kafa vuruşları, frikikler derken Mandzukic karşısında Berlin Duvarı’nı andıran bir performansa imza attı. Karşılaşmanın son saniyesinde Chelsea ceza sahasında oluşan karambolde oyuna sonradan dahil olan İspanyol Javi Martinez, Cech ve Chelsea’lilerin sevinçlerini kursaklarında bırakırken, karşılaşmanın kaderi beyaz noktada yani seri penaltı atışları sonunda belli oldu.
Penaltılarda kaleci Manuel Neuer kurtardı ve UEFA Süper Kupası Bayern Münih ile birlikte Almanya'ya gitti.
 

Stat: Eden
Hakemler: Jonas Eriksson, Mathias Klasenius, Daniel Warnmark (İsveç)
Bayern Münih: Neuer, Rafinha (Dk. 56 Javi Martínez), Boateng, Dante, Alaba, Lahm, Robben (Dk. 96 Shaqiri), Müller (Dk. 71 Götze), Kroos, Ribery, Mandzukic
Chelsea: Cech, Ivanovic, Cahill, David Luiz, Cole, Ramires, Lampard, Schürrle (Dk. 87 Mikel), Oscar, Hazard (Dk. 113 Terry), Torres (Dk. 98 Lukaku)
Goller: Dk. 8 Torres, Dk. 93 Hazard (Chelsea), Dk. 47 Ribery, Dk. 120+1 Javi Martinez (Bayern Münih)
Kırmızı Kart: Dk. 85 Ramires (Chelsea)
Sarı Kartlar: Dk. 23 Ribery, Dk. 84 Boateng (Bayern Münih), Dk. 41 Cahill, Dk. 66 David Luiz, Dk. 90 Torres, Dk. 99 Lukaku, Dk. 118 Cole, Dk. 120 Ivanovic (Chelsea)

Geride kalan sezonun UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu Bayern Münih ile UEFA Avrupa Ligi şampiyonu Chelsea'yi karşı karşıya getiren UEFA Süper Kupa maçının normal süresi 1-1, uzatmaları ise 2-2 sonuçlanırken penaltıları 5-4 üstün tamamlayan Bayern Münih, kupanın sahibi oldu.

Karşılaşmanın ilk golü 8. dakikada Chelsea'nin İspanyol yıldızı Torres'ten geldi ve Bayern Münih 47. dakikada Ribery'nin ayağından bulduğu golle skoru eşitledi. Müsabakanın normal süresi de 1-1 eşitlikle sonuçlandı.

Ramirez'in 64. ve 85. dakikalarda gördüğü sarı kartlar sonrası kırmızı kartla oyun dışında kalmasının ardından müsabakaya 10 kişi devam etmek durumunda kalan Chelsea, mücadeleyi bırakmayarak uzatma bölümünün hemen başında 93. dakikada Hazard ile golü bularak skoru 2-1'e getirdi ve tekrar öne geçti.

Chelsea'nin başarılı file bekçisi Cech, Bayern Münih'in adeta tek kale oynadığı kalan bölümde kalesinde devleşmesine ve çok sayıda önemli gol tehlikesini önlemesine karşın, Bayern Münih'in 120+1. dakikada Javi Martinez ile bulduğu golle müsabakanın penaltılara taşınmasını önleyemedi.

LUKAKU SON PENALTIYI KAÇIRDI, KUPA BAYERN MÜNİH'E GİTTİ
UEFA Süper Kupa finalinde uzatmaların 2-2 eşitlikle bitmesinin ardından penaltı atışlarına geçildi.

İlk dört penaltı atışında Bayern Münih; Alaba, Kroos, Lahm ve Ribery'le, Chelsea ise David Luiz, Oscar, Lampard ve Cole'le gole ulaştı. Beşinci penaltı atışında Bayern Münih, topu Shaqiri ile filelere gönderirken, Chelsea'de son penaltıyı kullanan Lukaku, kaleci Neuer'i geçemedi.

Penaltı atışlarında Chelsea'ye 5-4 üstünlük sağlayan Alman ekibi, kupanın sahibi oldu.

BAYERN MÜNİH, TARİHİNDE İLK KEZ KUPAYI KAZANDI
Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da oynanan UEFA Süper Kupa maçında İngiltere temsilcisi Chelsea'yi penaltılarda geçen Alman ekibi Bayern Münih, tarihinde ilk kez kupayı kazandı.

Alman ekibi, UEFA Süper Kupa'da daha önce 3 kez final oynarken, bu 3 finali de kaybeden Bavyera ekibi, talihsizliğini Chelsea karşısında kırmayı başardı. İlk olarak o zamanki adıyla Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nı kazandığı 1975 yılında UEFA Süper Kupa oynamaya hak kazanan Bayern Münih, o dönemde SSCB takımı olan Ukrayna'nın Dinamo Kiev ekibine 1-0 ve 2-0 mağlup oldu.

Bir yıl sonra bu kez Belçika ekibi Anderlecht ile UEFA Süper Kupa'da karşılaşan Bayern Münih, bu kez 2-1 kazandığı maçın rövanşını 4-1 kaybederek, mutlu sona ulaşamadı.  Alman temsilcisi, 2001 yılında ise İngiltere'nin Liverpool takımı karşısında sahadan 3-2 yenik ayrıldı ve Süper Kupa hasretini üçüncü finalinde de dindiremedi. Kırmızı-beyazlılar, 12 yıl sonra oynamaya hak kazandığı UEFA Süper Kupa'da bu kez zorlu bir mücadelenin ardından Chelsea'ye penaltılara giden maçta üstünlük kurarak, şampiyonluk sevincini ilk kez yaşadı.

ALMANYA'NIN İLK UEFA SÜPER KUPA'SI
Bayern Münih, Chelsea'yi yenerek UEFA Süper Kupa tarihinde Almanya adına da bir ilki gerçekleştirmiş oldu. Daha önce toplam 7 kez UEFA Süper Kupa'da mücadele eden Alman temsilcileri, taraftarlarına şampiyonluk sevinci yaşatamamıştı. Bayern Münih 3, Hamburg 2, Werder Bremen ve Borussia Durtmund da birer kez UEFA Süper Kupa'da rakiplerine boyun eğdi ve yaşanan talihsizlik bu yıl son buldu.

CHELSEA, ÜST ÜSTE İKİ YIL KAYBETTİ
İngiliz temsilcisi Chelsea, UEFA Süper Kupa'da geçen sezon olduğu gibi bu sezon da mutlu sona ulaşamadı. 1998 yılında Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonu Real Madrid'i 1-0 mağlup ederek UEFA Süper Kupa'yı müzesine götüren Chelsea, geride kalan yılda Atletico Madrid'e, bu yıl da Bayern Münih'e kaybederek üst üste iki kez sahadan boynu bükük ayrıldı.

GUARDİOLA TARİHE GEÇTİ
Chelsea'nin Portekizli teknik adamı Jose Mourinho, kariyerindeki ilk UEFA Süper Kupa zaferini yaşama fırsatını kaçırırken, Bayern Münih'in İspanyol çalıştırıcısı Pep Guardiola ise adını tarihe yazdırdı. Barcelona ile 2009 ve 2011 yıllarında iki kez UEFA Süper Kupa şampiyonluğu yaşayan Guardiola, Bayern Münih'le de bu başarısını tekrarlayarak UEFA Süper Kupa'da en çok zafere ulaşan teknik direktör unvanını elde etti. Bu kupayı daha önce Alex Ferguson (Aberdeen 1983, Manchester United 1991), Carlo Ancelotti (Milan 2002-2007), Louis Van Gaal (Ajax 1995, Barcelona 1997) ve Arrigo Sacchi (Milan 1989-1990) ikişer kez kazanmıştı.

EN ÇOK BAŞARIYI TADAN MİLAN
UEFA Süper Kupa maçında Bayern Münih, Chelsea'yi normal süresi 1-1 ve uzatmaları 2-2 eşitlikle geçilen maçta, panaltı atışları sonucu 5-4 yenerek tarihinde ilk şampiyonluğunu yaşarken, bu kulvarda en çok başarıyı tadan takım İtalya'dan Milan oldu.

İtalyan temsilcisi, 1989'da Barcelona'yı, 1990'da Sampdoria'yı, 1994'de Arsenal'i, 2003'te Porto'yu, 2007'de de Sevilla'yı geçerek toplam 5 kez kupaya uzanırken, 1973'de Ajax'a, 1993'de de Parma'ya karşı kaybetti.

UEFA Süper Kupa tarihinde şampiyonluk yaşayan tek Türk ekibi, 2000 yılında kupayı müzesine götüren Galatasaray oldu. Sarı-kırmızılılar, Monaco'da 25 Ağustos 2000 tarihinde yapılan maçta İspanyolların dünyaca ünlü takımı Real Madrid'i 1-1 biten normal süre sonrasında Jardel'in ''Altın Gol''üyle 2-1 yenerek şampiyonluğa ulaşmıştı.

24 AYRI TAKIM SEVİNDİ
Organizasyon tarihinde bugüne kadar 12 ayrı ülkeden, 24 farklı takım şampiyonluk sevinci yaşadı. Kupada İtalya'nın Milan takımı 5, İspanya'nın Barcelona ekibi 4, İngiltere'nin Liverpool takımı 3 kez mutlu sona ulaştı. UEFA Süper Kupa'ya ayrıca Ajax, Anderlecht, Juventus, Valencia ve Atletico Madrid ikişer, Aberdeen, Aston Villa, Chelsea, Dinamo Kiev, Galatasaray, Lazio, Manchester United, Mechelen, Nottingham Forest, Parma, Porto, Real Madrid, Steaua Bükreş, Sevilla, Zenit ve Bayern Münih de birer kez sahip oldu.

İSPANYOL DAMGASI
UEFA Süper Kupa'yı bugüne dek en çok İspanyol takımları kazandı. İspanyollar 18 finalden 10 şampiyonluk çıkarırken, İtalyanlar ise 13 finalde 9 kez şampiyonluğa ulaştı. Kupa tarihinde ülkelerin takımlarının müzesine götürdüğü kupalar ve final oynama sayıları şöyle:


Ülke Kupa Final
İspanya 10 18
İtalya 9 13
İngiltere 7 15
Belçika 3 3
Hollanda 2 5
Portekiz 1 4
İskoçya 1 1
SSCB 1 2
Rusya 1 2
Romanya 1 1
Türkiye 1 1
Almanya 1 8
Fransa 0 1
Yugoslavya 0 1
Ukrayna 0 1
UEFA SÜPER KUPA MAÇLARI
UEFA Süper Kupa maçlarını oynayan ekipler ve alınan sonuçlar şöyle:

Yıl Mç Sonuç
1973 Ajax-Milan 0-1, 6-0
1975 Dinamo Kiev-Bayern Münih 1-0, 2-0
1976 Anderlecht-Bayern Münih 1-2, 4-1
1977 Liverpool-Hamburg 1-1, 6-0
1978 Anderlecht-Liverpool 3-1, 1-2
1979 Nottingham Forest-Barcelona 1-2, 1-0
1980 Valencia-Nottingham Forest 1-2, 1-0
1982 Aston Villa-Barcelona 0-1, 3-0 (uzatma)
1983 Aberdeen-Hamburg 0-0, 2-0
1984 Juventus-Liverpool 2-0
1986 Steaua Bükreş-Dinamo Kiev 1-0
1987 Porto-Ajax 1-0, 1-0
1988 Mechelen-PSV Eindhoven 3-0, 0-1
1989 Milan-Barcelona 1-1, 1-0
1990 Milan-Sampdoria 1-1, 2-0
1991 Manchester United-Kızılyıldız 1-0
1992 Barcelona-Werder Bremen 1-1, 2-1
1993 Parma-Milan 0-1, 2-0 (uzatma)
1994 Milan-Arsenal 0-0, 2-0
1995 Ajax-Real Zaragoza 1-1, 4-0
1996 Juventus-Paris Saint Germain 6-1, 3-1
1997 Barcelona-Borussia Dortmund 2-0, 1-1
1998 Chelsea-Real Madrid 1-0
1999 Lazio-Manchester United 1-0
2000 Galatasaray-Real Madrid 2-1 (uzatma)
2001 Liverpool-Bayern Münih 3-2
2002 Real Madrid-Feyenoord 3-1
2003 Milan-Porto 1-0
2004 Valencia-Porto 2-1
2005 Liverpool-CSKA Moskova 3-1 (uzatma)
2006 Sevilla-Barcelona 3-0
2007 Milan-Sevilla 3-1
2008 Zenit-Manchester United 2-1
2009 Barcelona-Shakhtar Donetsk 1-0 (uzatma)
2010 Atletico Madrid-Inter 2-0
2011 Barcelona-Porto 2-0
2012 Atletico Madrid-Chelsea 4-1
2013 Bayern Münih-Chelsea 2-2 (5-4 penaltılarla)

(Not: İlk yazılan takımlar kupayı kazandı. Kupa, 1974, 1981 ve 1985 yıllarında düzenlenmedi)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:23

İLGİLİ HABERLER