Bilim
  • 22.3.2022 12:47

Sürdürülebilir Gelecek İçin Neler Yapabiliriz?

Sürdürülebilirlik, doğal kaynakların tehlikeye girmesiyle birlikte yeni yeni konuşulmaya başlanan terimlerden biridir. Bu kavram, akıllarda ilk olarak çevreyi korumakla ilgili bir kanıya yol açsa da aslında yaşamın her alanına hitap eder. Yani sürdürülebilirlik, insanlığın ve yaşamın devamlılığı için gerekli olan tüm unsurları içinde barındırır. Sürdürülebilir gelecek için sonraki nesillerin ihtiyaçlarından ödün vermeden mevcut koşullara uyum sağlamak gerekir.

Sürdürülebilir Geleceğe Sahip Olmanın Önemi

Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak kavramı, hemen her yerde karşınıza çıkabilir. Peki, çoğu zaman havada kalan bu cümle aslında neyi ifade ediyor olabilir? İşte tam da bu noktada “Sürdürülebilir gelecek nedir ve nasıl gerçekleştirilir?” sorusu büyük önem kazanır. Sürdürülebilir gelecek, sonraki nesillerin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmayı gerekli kılar. Yani bu yaşam modelinde dünyanın gelecek nesillerin ihtiyaçlarına yanıt verme yeteneğini tehlikeye atmamak en önemli unsurdur. Sürdürülebilir yaşamın önemi, işte tam da bu noktada başlar.

 

Bu yaşam modeli; ekolojik, ekonomik ve sosyal koşulları bir arada değerlendirerek bütünsel bir bakış açısı sunar. Yani sadece çevresel anlamda değil, yaşamın her alanında gelecek nesillerin ihtiyaçlarına saygı duymayı ifade eder. Sürdürülebilir gelecek, sonraki nesillerin sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılayacak koşulları da korumayı gerekli kılar. Sürdürülebilirlik, doğa ile insan arasındaki dengeyi nesiller boyunca korumaya yardımcı olur. İnsanoğlunun doğa, ekonomi ve sosyal yaşam üzerindeki yıkıcı etkilerini ortadan kaldırma noktasında sürdürülebilir yaşamın büyük önemi bulunur.

Sürdürülebilir Gelecek İçin Neler Yapabiliriz?

Doğayla insan arasındaki dengeyi en iyi şekilde koruyacak olan, yine insandır. İnsan eliyle gerçekleştirilen zararlar gibi faydalar da dünyanın geleceğini doğrudan etkiler. Peki, sürdürülebilir gelecek için neler yapılabilir? Bunun için ilk olarak kullanılan teknoloji, kaynak ve enerjilerin iyi tanınması gerekir. Çevre ve iklimi tanıyarak koşullarını bilmek, yaşam modelini doğa dostu bir şekle dönüştürme konusunda son derece etkilidir. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için sürdürülebilir fikirler arıyorsanız aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.

 

Yenilenemeyen enerji kaynakları yerine güneş ve rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklara ağırlık verilmelidir

Akıllı telefon ve bilgisayarlar gibi teknolojik cihazları sık sık değiştirmekten kaçınmak gerekir. Böylece elektronik atığın önüne geçilerek kaynak ve enerji tüketimi azaltılabilir

Toprak kirliliği ve aşırı su tüketimine neden olan tekstil ürünleri yerine geri dönüşüm giysiler tercih edilmelidir. Atıklardan üretilen geri dönüştürülmüş giysi ve tekstil ürünleri, kaynakları korurken ekonomiyi de iyileştirir

Kısa mesafede ulaşım için yürümeyi veya bisiklet kullanmayı tercih edebilirsiniz

Alışverişte tek kullanımlık naylon poşet ve paketler yerine kumaş çantaları tercih edebilirsiniz

Ambalaj atığı oluşturmamak için saklama kabından faydalanabilirsiniz

Tek kullanımlık kağıt, plastik ve karton ürünler yerine cam veya porselen tercih edebilirsiniz

Ev veya ofisinizde kullandığınız enerjiyi mümkün olduğunca minimuma indirebilirsiniz. Örneğin, bir odadan çıktıktan sonra ışığı kapatmayı alışkanlık hâline getirmelisiniz. Dişinizi fırçalarken veya ellerinizi yıkarken musluğu açık bırakmamayı da unutmamalısınız.

Sürdürülebilir Gelecek İçin Green Petition’un Katkıları Nelerdir?

Sürdürülebilir gelecek için işe satın alma alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçirerek başlayabilirsiniz. Örneğin, tekstil ürünlerini satın alırken ham madde seçeneklerine mutlaka göz atmalısınız. Atık üretimini en aza indiren Green Petition gibi doğa dostu markaları tercih ederek gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakabilirsiniz. Green Petition, havlu ve peştamallerini üretirken doğadan topladığı pet şişe, plastik, kumaş ve giysi gibi atıkları kullanır. Uygun yöntemlerle işlediği atıkları dayanıklı ipliklere dönüştüren marka, her yerde tarzınızı ortaya çıkaran tasarımlara imza atar. Siz de geri dönüştürülmüş peştemal ve havluları tercih ederek farkındalık yaratabilirsiniz.

Güncellenme Tarihi : 22.3.2022 12:48

İLGİLİ HABERLER