Dünya
  • 31.10.2012 20:35

Suriye'de ateşkesin sağlanamamasına şaşırmadım!..

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye'de ateşkesin sağlanamamasına ilişkin, "Üzüldüm, fakat ateşkesin başarılı olamamasına fazla da şaşırmadım. Çünkü rejim halkına karşı uyguladığı şiddetten vazgeçmedi" dedi.
          Görüşmenin ardından Clinton ile Hırvatistan Cumhurbaşkanı Yosipoviç ortak basın toplantısını düzenledi.
     Clinton, bir gazetecinin, Suriye'de BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'nin Şam ziyareti esnasında varılan uzlaşının ardından Kurban Bayramı sırasında yürürlükte kalması gereken ateşkesin bozulmasına ilişkin sorusunu yanıtlarken şunları söyledi:
     "Üzüldüm, fakat ateşkesin başarılı olamamasına fazla da şaşırmadım. Çünkü rejim, halkına karşı uyguladığı şiddetten vazgeçmedi. Suriyeli mültecilere kapılarını açan ülkelerde yaşanan insani krizlere destek vermememiz, Suriye'deki şiddete karşı durmamız ve bu ülkedeki siyasi değişimi başlatmamız gereğini vurgulamak istiyorum."
     Hillary Clinton, ABD'nin BM ve Avrupa Birliği (AB) çerçevesindeki diğer partnerleriyle Suriye rejimine yönelik yaptırımların uygulanmasına devam edilmesi için çalıştığını belirtti.
     Suriye'deki muhalefet temsilcilerin de Birleşmiş Milletler'de (BM) temsil edilmesi gerektiğini ifade eden Clinton, "Çünkü bütün şiddeti onlar yaşıyor, cephede bulunuyorlar. Orada olanların onlardan da duyulması gerekiyor. Suriye'de bulunan çoğu insan yakın geleceği ve yarınından bile endişelidir. Bu yüzden orada her şeyin tek taraflı olmaması için bu ülkede güçlü muhalefetin de bulunması gerekmektedir" diye konuştu.
    
     -"Hırvatistan bölgeye örnek"-
    
     NATO üyesi olan ve AB'ye 1 Temmuz 2013 tarihinde resmen üyesi olması beklenen Hırvatistan'ın bütün bölgeye örnek ülke olduğunu ifade eden Clinton, "Hırvatistan NATO kapsamında Afganistan ve diğer yerlerde barışçıl misyonlarına katılmaktadır. Bu ülke bulunduğu bölgede 1990'lı yıllarda yaşanan savaşların ardından istikrarlı barışın kurulması için komşularıyla işbirliği artırmakta, mültecilerin savaş önceki evlerine dönmeleri için çaba sarf etmektedir. Bu yüzden Hırvatistan örneği çok önemli ve bu ülke AB ve NATO yolundaki tecrübelerini komşu ülkeleriyle paylaşmalıdır! dedi.
     Clinton, ülkesinin siyasi anlamda somut sonuçları olan Hırvatistan'ın ekonomik gelişmesini de desteklediğini belirtti.
    
     -"Hırvatistan 1 Temmuz'a AB içinde uyanacak"-
    

     Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç de ABD'nin ülkesine AB ve NATO yolunda verdiği destek dolayısıyla Clinton'a teşekkür etti.
     Ülkesinin planlandığı gibi 1 Temmuz'da AB'ye alınmayacağına ilişkin iddialara değinen Yosipoviç, "Eminim ki 1 Temmuz'a AB'nin içinde uyanacağız. Hırvatistan zamanında AB'ye katılacak ve AB'nin başarılı bir üyesi olacaktır" diye konuştu.
     Dün Bosna-Hersek ve Sırbistan'ı, bugün ise Kosova ve Hırvatistan'ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, yarın Arnavutluk'u ziyaret ederek Balkanlar turunu tamamlayacak.
    

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 11:33

İLGİLİ HABERLER