Dünya
  • 26.3.2019 23:17

Suudi Arabistan : Golan Arap topraklarıdır

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz başkanlığında, Riyad’daki Yemame Sarayı’nda bugün Bakanlar Kurulu toplantısı düzenlendi.

Bakanlar Kurulu toplantısında, Suudi Arabistan’ın, ABD yönetiminin işgal altındaki Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini resmen tanıma kararını reddettiği ve kınadığı yeniden ifade edildi.

Toplantıda, Suudi Arabistan’ın, Golan Tepeleri’ni, uluslararası kararlar uyarınca Suriye'ye ait işgal altındaki Arap toprakları olarak gördüğüne vurgu yapıldı ve oldu bittiye getirme girişimlerinin gerçekleri değiştirmeyeceğine işaret edildi.

Ayrıca, ABD’nin bu adımının Birleşmiş Milletler (BM) ilgili kararları ve uluslararası hukuk ilkelerinin açıkça ihlal edilmesi anlamına geldiği de kaydedildi.

Bakanlar Kurulu toplantısında, bu kararın Ortadoğu’daki barış süreci ve bölgenin güvenlik ile istikrarı üzerinde ciddi olumsuz etkisi olacağının altı çizilerek, tüm taraflara BM ve uluslararası meşruiyet kararlarına saygı duyma çağrısında bulunuldu.

Kral Selman, toplantının başında, Fas Kralı 6. Muhammed ile yaptığı telefon görüşmesinin yanı sıra Seyşeller Devlet Başkanı Danny Faure ve Kırgızistan Başbakanı Muhammed Gali Abulgaziyev ile Riyad’da yaptığı görüşmeler hakkında Bakanlar Kurulu’na bilgi verdi.

Bakanlar Kurulu toplantısında, Somali, Afganistan ve Mali’de düzenlenen saldırılar da kınandı.

Toplantının ardından Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya açıklamalarda bulunan Enformasyon Bakanı Turki eş-Şebane, Ulusal Kültür Stratejisi’nin yanı sıra Destek ve Tasfiye Merkezi ile Çevre Fonu’nun düzenlenmesi kararının onaylandığını aktardı.

Enformasyon Bakanı’na göre, toplantıda Ulusal Meteroloji Merkezi, Ulusal Çölleşme ile Mücadele ve Bitki Örtüsü Gelişimi Merkezi, Ulusal Çevresel Uyumluluk Kontrol Merkezi, Ulusal Yaban Hayatı Geliştirme Merkezi kurulması yönünde karar alındı. Öte yandan, Meteoroloji ve Çevre Koruma Otoritesi ile Yaban Hayatı Kurumu'nun kaldırılması kararı onaylanırken, yeni merkezler faaliyete geçene kadar bunların faaliyetlerini sürdürmeleri öngörüldü.

Güncellenme Tarihi : 26.3.2019 23:20

İLGİLİ HABERLER