Yaşam
  • 22.10.2008 10:52

SUUDİ ARABİSTAN'A 6 BİN GEÇİCİ İŞÇİ

Hac döneminde geçici işçi olarak çalışmak üzere Suudi Arabistan'a 2 bini vasıfsız işçi olmak üzere en fazla 6 bin kişinin çıkışına izin verilecek.
Diyanet İşleri Başkanlığının, 2008 yılı hac mevsiminde çeşitli alanlarda çalıştırılmak üzere Suudi Arabistan'a götürülecek olan vasıflı, vasıfsız işçiler ve bu işçileri götürecek firmalarda aranacak şartlar ile bu konuda ilgili kuruluşlar ve firmalarca yapılacak diğer iş ve işlemler hakkındaki tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, hac mevsiminde geçici işçi olarak Suudi Arabistan'a gideceklerin, 22-55 yaşlarında olmaları ve herhangi bir kamu kuruluşunda çalışmamaları gerekiyor. Vasıflı olarak gidecek işçilerden mesleklerine ilişkin meslek odalarından alınmış meslek belgesi istenecek.
Hac mevsimi süresince Suudi Arabistan'a bu kişileri götürecek firmalar, Türkiye İş Kurumu'na (İŞKUR) götürülecek işçi başına 250 ABD Doları nakit veya limit içi kat'i ve süresiz dövize endeksli teminat mektubu verecekler. Bu kişilere sağlık koşullarına uygun iaşe ve ibate sağlamak ve ücretlerini zamanında eksiksiz ödemesi gereken firmaların, bu hizmetleri konusundaki herhangi bir şikayet, tespit ve buna ilişkin teftiş raporları Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu'nca değerlendirilecek. Raporlar sonucunda verilecek karara göre, firmalarca yatırılan teminat, İŞKUR tarafından ya iade edilecek ya da YTL'ye çevrilerek gelir kaydedilecek.
Vergi dairelerinden vergi borçları olmadığına dair alacakları belgeyi ibraz edecek olan firmalar, götürülecek işçilere hac mevsimi süresince geçerli olmak üzere 10 bin YTL tutarında ferdi veya toplu kaza ve ölüm sigortası yaptıracaklar.
Hava yolu ile gidecek her işçi adına düzenlenmiş kati rezervasyonlu gidiş-dönüş "NONREF" uçak bileti, karayolu ile gidecek işçiler için gidiş-dönüş taşıma sözleşmesi ibraz etmesi gereken firmalar, geçici işçilerin Cidde-Mekke-Meşair ile Meşair-Mekke-Medine arası intikallerini temin edecek veya intikal ücretlerini karşılayacaklar.
İşçilerin adı, soyadı, TC kimlik numaraları ile meslekleri, ayrıca Suudi Arabistan'da ikamet edecekleri binaların ad, adres ve yöneticilerin telefonları, Türkiye çıkışlarından bir hafta önce İŞKUR tarafından Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu Başkanlığına liste veya CD ortamında teslim edilecek.
Firmaların götürecekleri işçilere, Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığınca zorunlu tutulan "Mencevax ACW135Y " menenjit aşısını yaptırmaları da gerekiyor.
Suudi Arabistan'a geçici işçi götürmek isteyen firmalardan, hakkında idari soruşturma veya denetçilerce tespit edilmiş herhangi bir olumsuzluk ya da adli takibat bulunanların müracaatları kabul edilmeyecek.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:06

İLGİLİ HABERLER