Dünya
  • 1.4.2006 00:03

SUUDİ ARABİSTAN'DA GİZLİ YERALTI ŞEHRİ

RİYAD - Suudi Arabistan, Almanya'da yayımlanan bir dergide çıkan, Pakistanlı uzmanların yardımıyla gizli bir nükleer program üzerinde çalıştığı iddialarını yalanladı.


Savunma Bakanlığı sözcüsü, SPA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, haberin tamamen "asılsız" olduğunu belirterek, Suudi Arabistan'ın Ortadoğu'da silahsızlanmayı desteklediğini vurguladı.


Pakistan da önceki gün konuyla ilgili bir açıklama yaparak iddiayı reddetmiş, haberin kötü niyetlerle uydurulduğunu belirtmişti.


Almanya'da yayınlanan Cicero adlı bir dergi, Suudi Arabistan'ın Pakistanlı uzmanların da yardımıyla gizli olarak bir nükleer program üzerinde çalıştığını yazmıştı. Söz konusu iddiayı Batılı güvenlik kaynaklarına dayandıran Cicero dergisinin son sayısında yer verdiği bilgilere göre, 2003-2005 hac dönemlerinde Pakistanlı nükleer uzmanlar 'hac ziyareti' adı altında Suudi Arabistan'a gelerek yetkililerle görüştü. Dergiye açıklama yapan Alman güvenlik uzmanı Udo Ulfkotte, Ekim 2004 ve Ocak 2005 tarihleri arasında bazı Pakistanlı uzmanların bir fırsatını bularak 3 hafta kadar süreyle otellerini terk edip kayıplara karıştığını söyledi.


Batılı güvenlik servislerini haberine kaynak gösteren dergi, Suudi bilim adamlarının 1990'ların ortasından bu yana Pakistan'da çalıştığını iddia etti. Cicero dergisi, Pakistanlı bilim adamı Abdul Kadir Han'ın bu işte rolü olduğunu öne sürdü.


Cicero dergisi haberinde ABD'li askeri analist John Pike'nin de görüşlerine yer verdi. John Pike, Suudi Arabistan'ın maddi olarak Pakistan'ın nükleer programına katkıda bulunduğunu iddia etti. Dergi, uydu görüntülerinin de Suudi Arabistan'ın gizli nükleer programı olduğunu ispatladığını yazdı. Suudi Arabistan'ın başkent Riyad'ın güneyinde El Sulaiyil'de gizli bir yer altı şehri kurduğu ve füzeler için çok sayıda silolar inşa ettiği iddia edildi.
Bazı batılı güvenlik servislerine göre, Suudi Arabistan bu silolarda Pakistan menşeli Ghauri tipi uzun menzilli füzeler bulunduruyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:37

İLGİLİ HABERLER