Gündem
  • 30.9.2014 16:13

Suudi Kralı da Anzer balı siparişi verdi

 RİZE’nin İkizdere İlçesi’nin 2 bin 300 rakımlı Ballıköy Köyü’nde bu yıl sağımı yapılan 1 ton Anzer balı tahlil için Hacettepe Üniversitesi’ne gönderildi.

Aralarında devletin zirvesi ile yabancı ülke yöneticilerininde yer aldığı kişilerin verdiği Anzer balı sipariş mİktarı 3 tona ulaştı.

Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Koopertifi Başkanı Osman Civelek, Anzer yaylasındaki 200 üreticinin yaklaşık 1 ton dolayında bal üretimi gerçekleştirdiğini belirterek, balların tahlil için Hacettepe Üniversitesi’ne gönderildiğini söyledi. Civelek, "Şu ana kadar 400 kilo dolayında bal için olumlu tahlil sonuçları geldi. Bu ürünler de mühürlü kavanozlarda satışa sunuldu. 1 kilo, yarım kilo ve 250 gramlık kavanozlarda bal satışı yapıyoruz. 100, 200 ve 400 gramlık polen satışları da başladı. 1 kilo bal 700, yarım kilo bal 370, 250 gramlık bal ise 190 liradan satışa çıkarıldı" dedi, etiketsiz, ambalajsız ve mühürsüz balların alınmaması tavsiyesinde bulundu.

SUUDİ KRALI DA BAL SİPARİŞİ VERDİ

Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Reşit Hapeloğlu ise Anzer balı için yoğun sipariş aldıklarını belirterek şu ana kadar siparişlerin 3 tona ulaştığını kaydetti. Hapeloğlu, "Bal sipariş edenler arasında devlet büyüklerimizde var. Talepleri sıralandırdık. Geçen yıldan kalan talepler de var. Bu yıl önceliği onlara veriyoruz. Yabancı ülkelerden de bal siparişi alıyoruz. Suudi Kralı da bal siparişi verenler arasında yer alıyor" diye konuştu.

ANZER BALI

İkizdere’nin 2 bin 300 rakımlı Anzer Yaylası’ndaki Ballıköy Köyü'nde yaklaşık bin kovanda arıcılık yapılıyor. Hava şartları ve çiçek florasının çok değişken olması nedeniyle yıllık ortalama 300 ila 500 kilo arasında Anzer balı elde ediliyor. Anzer balının solunum hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Anzer yaylası, kendine özgü 40 endemik çiçek türünün yanı sıra yüzlerce çeşit bitkiye de ev sahipliği yapıyor. Yurtiçi ve dışından talep olan Anzer balı, önceden sipariş alınarak sınırlı miktarda satılıyor.
Muhammet KAÇAR/RİZE, (DHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 01:25

İLGİLİ HABERLER