Gündem
  • 17.5.2013 16:54

Swoboda ve Erdoğan'a sert tepki

CHP Sözcüsü Haluk Koç, Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokratlar Başkanı Hannes Swoboda’nın Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili eleştirilerine yönelik, “Avrupa’daki sosyal demokrasi sermayenin egemenliğine girdi. CHP’nin de kendileri gibi olmasını istiyorlar. Bütün mesele bu” dedi.
Koç, Swobada’nın, AK Parti’nin 64. akil insanı olarak görev yaptığını söyleyerek, 2010’dan beri AK Parti ile özdeşleşen bir çizgide olduğunu ifade etti.
Koç, Kılıçdaroğlu’nun Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokratlar Başkanı Swoboda ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdiğini kaydederek, Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’deki demokrasi kalitesi, medya özgürlüğü gibi konularda düşüncelerini açıkladığını ifade etti. Koç, Türkiye’den kodlanan bir yayın organının muhabirinin Kılıçdaroğlu’na, Başbakan’ın CHP’yi Esadçı ve Baasçı olarak nitelendirmesiyle ilgili soru sorduğunu hatırlatarak, Kılıçdaroğlu’nun, grup toplantısında kullandığı sözlerin aynısını kullanarak Erdoğan’a cevap verdiğini ifade etti.
Koç, Swoboda’nın diplomatik nezaket kurallarını aştığını kaydetti. Swoboda’nın düşüncelerinin CHP için yeni olmadığını aktaran Koç, Swoboda ile ilgili örnekler verdi ve daha önceki açıklamalarına atıfta bulundu. Koç, Hikmet Bila’nın 23 Temmuz 2010 tarihli yazısını hatırlatarak, Swoboda’nın Anayasa değişikliğine evet’ denmesi gerektiği yönündeki açıklamalarını hatırlattı.
Koç, Avrupa’daki sosyal demokrasiye bakıldığında Avrupa’nın sermayenin egemenliğine girdiğinin görüldüğünü iddia ederek, sosyal demokratların, muhafazakar partilerin himayelerine girdiğini kaydetti. Koç, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin de kendileri gibi olmasını istiyorlar. Bütün mesele bu. Cumhuriyet Halk Partisi’nin iki farklı özelliği olduğunu görmüyorlar. Cumhuriyet Halk Partisi’nin en temel özelliklerinden bir tanesi devrimci özü, anti emperyalist bir kurtuluş savaşından filizlenmesi ve Türkiye’de önemli devrimlerin öncüsü olması, demokrasiye geçişin kapısını açması, daha sonra 1970’lerde sosyal demokrasiyle tanışması, buluşması ve bu özündeki ilkelerle demokrasinin özündeki ilkeleri savunma gayretidir” ifadelerini kullandı.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın eleştirilerini de cevap veren Koç, “Sizin gitmek istediğiniz mecraya Türkiye’yi sokmamakta direnen, bu konuda siyasi olarak mücadele eden Cumhuriyet Halk Partisi’ni itibarsızlaştırmak için elinizden geleni yapıyorsunuz. Karşınıza kim gelirse gelsin, kah Papa heykeli önünde önünüze gelene sorgulamadan imza atıyorsunuz, kah size verilen ’Haçlı komutan’ görevini Müslüman kanı akıtma adına Orta Doğu’da taşımaya çalışıyorsunuz” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN’IN ABD ZİYARETİ
Koç, Başbakan Erdoğan’ın Amerika ziyaretine de değinerek, Türkiye’nin rezil olduğunu savundu Koç, “Damatlı, gelinli, oğullu, kızlı, eşli olarak uçaklara dolup, saltanat seferi gibi uluslar arası diplomatik ziyaretlere gitmektedir. Üçüncü ülke, az gelişmiş ülke fotoğrafını bütün dünya kamuoyunun önüne getirmektedir. Böyle bir dış gezi olabilir mi?” şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan’a ’haddini aşma’ öğüdünün verildiğini söyleyen Koç, “Görevleri ile ilgili yeni kodlar yüklenmiştir. Başbakan kırışıklıkları ütülenmiş şekilde Türkiye’ye dönecek. Suriye konusunda senin kafandan geçen yeni Osmanlıcılık hayallerinin ABD’yi rahatsız ettiğini anlıyoruz” diye konuştu.
19 Mayıs’la ilgili bir karar alınıp alınmadığı yönündeki soruya Koç, “Cumhuriyet Halk Partisi ve tüm örgütleri bütün varlığımızı simgeleyen ulusal bayramlarımızda olduğu gibi, bütün karartmalara rağmen sokaklarda olacak. Cumartesi günü demokrasi ve özgürlük söylemiyle Aydın’da İstasyon Meydanı’nda olacağız” ifadelerini kullandı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in eleştirilerine yönelik olarak Koç, otoriter dönemlerde otoriter yöneticiler ve otoriter yöneticileri eğlendirmek için kadrolar olduğunu ifade etti. Koç, “Bu arkadaşları o kadrolara sokalım mı, sokmayalım mı, bilmiyorum” dedi.
(İHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:15

İLGİLİ HABERLER