Gündem
  • 31.5.2013 09:17

Taksim Gezi Parkı karıştı!..

Taksim Gezi Parkı'nda bekleyen gruba saat 05.00'te polis ekipleri, TOMA araçları ve biber gazıyla müdahale etti.

Danışmanları, "Burada milletin vekili var" diye bağırınca polis gazı atmayı kesti. İlhan Cihaner ise "Valiyi, emniyet müdürünü aradım, hiçbiri telefonunu açmadı" dedi. Milletvekilleri biber gazı atılmasının durdurulmasını istedi.

Polisler, daha sonra direnen grubu TOMA araçları ve biber gazıyla dağıttı.  Eylemciler de polislere şişe, taş ve sopalarla karşılık verdi. Polisler eylemcilerin çadırlarını ve flamalarını toplayarak zabıtalara teslim etti. Zabıtalar da çadırları kamyonetlere yükleyerek alandan çıkardı.

Kaçan eylemcilerden bazıları meydandaki merdivenin beton korkuluklarının devrilmesi sonucu yaralandı. Yaralılar olay yerine çağrılan ambüulanslarla hastanelere kaldırıldı. Daha sonra ikiye ayrılan grubun bir kısmı Harbiye'ye, diğer kısmı ise İstikla Caddesi'ne doğru kaçtı. Peşlerinden giden çevik kuvvet ekipleri ara sokaklara dağılan gruba biber gazı sıktı. Direnenlerden bazılarını gözaltına altı. Taksim Gezi Parkı'nın etrafında tedbir amaçlı itfaiye araçları ile 112 Acil Sağlık ekipleri bekletiliyor.

Taksim Gezi Parkı'nın etrafını kuşatan çevik kuvvet ekipleri alana girişlere izin vermiyor.

Bu arada, gece geç saatlerde eylemcilerin yanına gelen BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, polis müdahalesinden önce alanı terketmişti.

Polisin sabah saatlerindeki müdahalesinin ardından Taksim Gezi Parkı'nın çevresinde toplanan gruplar, bekleyişlerini sürdürüyor.

Polisin sabah saatlerinde biber gazı ve tazyikli su kullanarak dağıttığı eylemciler, parkın etrafında yeniden gruplar halinde toplandı.

Taksim Meydanı'nda tekrar bir araya gelen grubu, polis tazyikli su sıkarak dağıttı.
Mete Caddesi'nde toplanan bir başka grup da etrafı barikatlarla çevrilen parka girmek istedi. Parka giremeyen gruptakilerin oturma eylemi yapması nedeniyle caddede trafik bir süre aksadı. Bir süre oturan eylemcilere caddeden geçen bazı kişiler de destek verdi.

Çeşitli sloganlar atan gruptakiler, daha sonra barikatların önünde oturma eylemi yaptı.
Gruptakiler, burada bekleyen polislere börek ikram etti. İkramı kabul etmeyen polisler, daha sonra biber gazı karıştırılmış tazyizkli su kullanarak grubu dağıttı.

Bu arada çevredeki binalarda bulunan bazı vatandaşlar, polisin müdahelesini cep telefonlarıyla görüntüledi.

Etrafı barikatlarla çevrilen parka girişe izin verilmiyor. Gruptakiler nedeniyle bölgede trafik zaman zaman aksıyor.
 

Öte yandan polisin sabah saatlerindeki ilk müdahalesinin ardından bazı eylemcilerin İstiklal Caddesi'ne doğru kaçtığı, caddedeki bazı dükkanların camlarının kırıldığı görüldü.

GEZİ PARKI'NA 2’İNCİ POLİS MÜDAHALESİ

TAKSİM Gezi Parkı’nda 4 gündür süren nöbette polis sabah saatlerinde ikinci kez gruba gaz bombası ve su sıkarak müdahale etti. Dağılmak isteyen grupları polisler yaka-paça tutarak parkta çıkardı. Yoldan geçen vatandaşlar atılan gaz etkilendi. Gruplar Harbiye yönüne kaçtı. Polisin gezi parkı etrafındaki geniş güvenlik önlemi sürüyor.

Gezi Parkı içindeki kafeyi boşaltmak isteyen polislerle CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile İlhan Cihaner tartıştı. Kafeden çıkmak isteyen CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yapılan uygulamanın yasadışı olduğunu söyleyerek çevik kuvvet şube müdürüyle tartıştı.CHP Milletvekili Melda Onur da bir polis müdürüne 'insanları içeriye sokmuyorsunuz, elinizde bir belge var mı' diye sorunca Polis müdürü, 'vali beyin emri var' diye cevap verdi.

Parkın girişinde oturmakta direnen bazı göstericiler de çevik kuvvetin müdahalesiyle kaldırıldı. Çevik kuvvet polisleri fotoğraf çeken basın mensuplarına da müdahale etti. İl müdahaleden sonra çevik kuvvet polislerinin yorgunlukları objektiflere böyle yansıdı. Gezi parkının etrafı polis bariyerleriyle kapatıldı.

CHP'Lİ MİLLETVEKİLLERİNİN DE ARALARINDA BULUNDUĞU GRUBA POLİS MÜDAHALESİ

Taksim Gezi Parkı'nda sabah yapılan müdahalenin ardından aralarında Gürsel Tekin, İlhan Cihaner, Melda Okur'un da yer aldığı CHP milletvekilleri ve beraberlerindeki grup, saat 10.00'da Divan Otel önünde biraraya geldi. Basın açıklaması yapan grup daha sonra bariyerlerle kapatılan Gezi Parkı'na doğru yöneldi. Polis, Gezi Parkı'na girmek isteyen gruba gaz bombasıyla müdahale etti. Müdahale sırasında grup biranda dağıldı. Gazdan milletvekillerinin de etkilendiği görüldü.
 

Taksim Gezi Parkı'nda ikinci kez polis müdahalesi yaşandı.

Bir grup, CHP milletvekilleri Melda Onur, Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu ile birlikte basın açıklaması için Gezi Parkı'na yürüdü. Polis, milletvekilleri park alanına girdikten sonra arkadan gelen gruba gazlı ve coplu müdahalede bulundu.  Gazeteci Ahmet Şık çıkan arbedede başından yaralanarak Taksim Eğitim ve Araştıma Hastanesi'ne kaldırıldı. Bu arada yoldan geçerken polisin attığı gaz bombaları arabasının camını delerek içeriye giren işadamı Hayrullah Öztürk "Ben de AK Parti'ye oy verdim ama bu gidişat iyi değil. Bu kadar 'ben bilirimcilik' iyi değil. Bu kadar başına buyruk yönetim olmaz. İnsanların düşüncelerine önem verilmeli" dedi. İşadamı Öztürk aracının içinde patlayan gaz bombasından kaçarak kurtulduğunu söyledi.

Müdahalenin ardından dağılan gruptakiler polise taş attı. Gruplardan bir kısmı İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampusu önünden Dolmabahçe istikametine, bir kısmı da Divan Oteli’nin arkasına kaçtı. Dolmabahce yönüne kaçan grup ile polis arasında çıkan çatışmada ağaçlık alandaki otlar tutuştu. Alevler ağaçlara sıçradı. Olay yerine gelen TOMA araçları ile yangın kısa bir süre sonra söndürüldü.

İlk müdahale sırasında gazdan etkilenenler yakındaki bir otele sığındı. Astım hastası olduğu tahmin edilen bir kişi baygınlık geçirdi. Bu kişiye ilk müdahaleyi otel görevlileri yaptı. Ancak uzun uğraşlara rağmen kendisine getirilemeyen kişi yaklaşık yarım saat sonra gelen ambulans ile hastaneye kaldırıldı.

GÜRSEL TEKİN, GAZDAN AMELİYAT MASKESİ TAKARAK KORUNMAYA ÇALIŞTI

Gezi Parkına girmeye çalışan CHP Genel Başkan Yardımcısı  Gürsel Tekin, atılan biber gazından etkilenirken, Sezgin Tanrıkulu da biber gazı atan bir polisin üzerine yürüyerek tepki gösterdi. Tanrıkulu polise, "Atmayın atmayın. O gazı kime atıyorsun sen. Düşman mısın sen" şeklinde tepki gösterdi. Araya girenler Tanrıkulunu sakinleştirirken, CHP'li vekiller parktan uzaklaştılar. Gazdan milletvekillerinin de etkilendiği görüldü. Gürsel Tekin, ameliyat maskesi takarak gazdan korunmaya çalıştı Tekin, "Gazları, kurşunları, bombaları bizi yıldıramaz" dedi. Gürsel Tekin, "Böyle bir ülkede yaşadığım için utanıyorum" diye konuştu.

Öte yandan trafikteki bazı İETT otobüsleri olayların ortasında kalırken, otobüs içindeki yolcular gazdan etkilenerek inmek zorunda kaldılar. Otobüs şoförü biber gazından etkilenince tepki gösterdi. Astım hastası olduğunu söyleyen bir yolcu da otobüsün içine giren gazdan etkilenince otobüsten inerek koşarak uzaklaştı. Olaylarda gazeteciler de biber gazından etkilendi.
 

PARKIN ÇEVRESİNE SABİT POLİS BARİYERİ

Gezi Parkı’nın bütün çevresi polis bariyerleri ile çevrildi. Demir bariyerler yere sabitlendi. Park içinde bulunan çay bahçesinin çalışanları da dışarı çıkarıldı. Tamamen boşaltılan Park’a kimsenin girmesine izin verilmedi. Park’ın etrafında toplanan gruplara polisin müdahalesi de devam etti.

OTELE SIĞINANLARA DA MÜDAHALE EDİLDİ

Gezi Parkı'nda aralarında milletvekillerinin de bulunduğu gruba polis biber gazı ve gaz bombalarıyla müdahale etti. Atılan yoğun gazlardan korunmak için bir kısım gösterici parkın karşısında bulunan Divan Otel'e sığındı. Buraya gelen çevikkuvvet ekipleri TOMA'larla gruba yeniden müdahale etti. Tazyikli su ve gaz bombaları atan polis, grubu Cumhuriyet Caddesi'ne doğru püskürttü. Bu sırada bir gösterici başına isabet eden bir cisimle yaralandı. Bir kadın da atılan yoğun gazlardan dolayı nefes almakta güçlük çekerek fenalık geçirdi. Yaralılar otelin lobisinde bekletildi. Olay yerine ambulans çağrıldı ancak ambulans gelemeyince yaralılar yoldan çevrilen taksilerle hastanelere kaldırıldı.
 

 

 


 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:51

İLGİLİ HABERLER