Gündem
  • 31.5.2013 18:34

Taksim'de 12 yaralı, 63 gözaltı!

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim Gezi Parkı çevresindeki olaylarda 12 kişinin yaralandığını, 63 kişinin de gözaltına alındığını bildirdi.

Vali Mutlu, Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda, Taksim Gezi Parkı çevresinde yaşanan olaylara ilişkin yaptığı basın toplantısında, hastanede tedavileri devam eden 12 kişiye "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

Yaralanan 12 kişiden birinin travma nedeniyle ameliyat edildiğini ve yoğun bakımda tedavisinin sürdüğünü dile getiren Mutlu, "Diğer yaralılarla ilgili süreci hastanelerimiz, 'kısa süre içerisinde taburcu edilecekler' şeklinde tarafımıza bildirmişlerdir. Ancak bu ameliyat sonrası yoğun bakımda tedavisi devam eden kişinin de Fas uyruklu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir hanım olduğunu ifade etmek istiyorum. Ayrıca bu olaylarda bir gazetecinin de travma ve gaz nedeniyle etkilendiği, sağlık durumunun iyi olduğunu paylaşmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Mutlu, Gezi Parkı'nda toplanan grupların kendilerini ifade etme konusunda ve özellikle doğaya sahip çıkma taleplerinin, ifade hürriyeti noktasında şüphesiz ki değerinin her zaman anlamlı olduğunu kaydetti.

"Ortada herhangi bir doğa katliamı söz konusu değildir" diyen Mutlu, bu konuyla ilgili yapılanların da  kamuoyuyla net şekilde paylaşıldığını kaydetti.

Vali Mutlu, bölgede güvenliğin temini ve kamu düzeninin sağlanması itibarıyla zaman zaman müdahalelerin olduğunu anlattı.

Yaşanan tablonun, hiç kimsenin şehirde görmeyi arzu etmediği olaylar olduğuna işaret ederek, Taksim bölgesinin kentin en güzel mekanlarından olduğunu hatırlattı. Buraların halkın 24 saat kullandığı alanlar olduğunu vurgulayan Mutlu, bu mekanların iyi niyetli gösterilerin ötesinde, istismar etmeyi düşünen birtakım grupların emelleri noktasında bu şekilde asayişi bozucu noktaya ulaşmasının dikkat çekici olduğunu kaydetti.

Vali Mutlu, bu nedenle emniyet mensuplarının yaptığı müdahalelerde şu anda Taksim Meydanı'nda, Gezi Parkı'nda herhangi bir olumsuzluk görülmemekle birlikte, özellikle Gezi Parkı'nda kısıtayıcı bir uygulamayı da bugün itibarıyla sürdürmeye devam ettiklerini bildirdi.

Mutlu, "Arzumuz şudur ki, bu alanda mevcut kamu düzeni, istifade etmek isteyen bütün İstanbulluların rahatlıkla ulaşabileceği standartta bir huzur ortamına ulaşsın. Şu an itibarıyla bu konuda bir olumsuzluk bulunmamaktadır" diye konuştu.

- "Biz bu grupları tanıyoruz ve hedeflerini de biliyoruz"

Çok farklı bilgilerin, çok farklı kanallardan sürekli olarak işlenildiğini ifade eden Mutlu, şöyle devam etti:

"Ancak gerek Taksim Meydanı'nda ya da Gezi Parkı alanında herhangi bir müdahale söz konusu değil. Tabii bunları devam ettirme arzusunda olan ve doğa, tabiat, ağaç sevgisi üzerinden prim yapmak suretiyle bu konuları kendi hedefleri için istismar etmeye çalışan grupların, geniş kitlelerimizi kullanarak, bu konuda duyarlılığı, hassasiyeti olan İstanbulluların bu duygularını kullanarak, onları olumsuz yönde etkileme çabaları devam etmektedir. Dolayısıyla bu vesileyle sürekli olarak haber akışını, yanlış bilgilendirici mahiyette tutumlarının olduğunu ifade etmek isterim. Dolayısıyla burada bilgi kirliliğine özen gösterilmesi ve yapmış olduğumuz açıklamalar çerçevesinde Taksim ve Gezi Parkı alanında şu anda herhangi bir sıkıntılı tablonun olmadığını bir kez daha açıklamak istiyorum. Biz bu grupları tanıyoruz. Bu grupların hedeflerini de biliyoruz. Bu hedeflerinin doğa ve ağaç sevgisiyle çok ilintili olmadığını da biliyoruz. Elbette ki sevebilirler, bu konuda da hiç kimsenin duygusunu da tartacak değilim. Seviyor olabilirler ama geniş kitlelerin bu konuyla ilgili meydana gelen, orada toplanan sevgili gençlerin, halkımızın beklentileri olan doğaya ilişkin düşüncelerinin ötesinde birtakım grupların özellikle halkları istismar ederek, bu konuda emniyet güçleriyle, devlet güçleriyle çatışma ortamını geliştirme yönünde çok stratejik planlı bir çaba içerisinde olduklarını halkımızla paylaşmak isterim."

  Mutlu, duyarlılıklarını ifade etmek için Taksim Gezi Parkı'na gelenlerin, arka planda onları istismar eden yapıların olduğunu çok iyi değerlendirmeleri gerektiğini vurgulayarak, her türlü yanlış bilginin toplumla sosyal medya üzerinden ya da farklı kanallardan paylaşılarak sürekli bir ajitasyon ve bilgi kirliliği yaratılabileciğini, bu konuda dikkatli olunmasını istedi.

Olaylarda gözaltına alınanlara ilişkin de bilgi veren Mutlu, "Gözaltıyla ilgili son tablo 63 kişiydi. Son durum budur. Bunlarla ilgili emniyetimizde gözaltı sürecine ilişkin hukuki işlemler sürdürülüyor. Adli makamlara intikallari de sağlanacaktır" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:50

İLGİLİ HABERLER