Gündem
  • 31.5.2013 17:55

Taksim'de kıyamet kopuyor, Güler eveleyip geveliyor

İçişleri Bakanı Muammer Güler,  Taksim'deki olaylara ilişkin polisin orantısız güç kullandığı iddialarını inceleteceğini söyledi.

Güler, Taksim'deki olaylara ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Güler, olaylarda hayatını kaybedenya da ağır yaralı olmadığını ifade ederek, hastanelere  biber  gazından etkilenen veya çeşitli travmalarla ilgili 7 başvuru olduğunu kaydetti.

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan Taksim Gezi Parkı’ndaki inşaatla ilgili konuyu kamuoyuna açıkça anlatmaları konusunda  ricada bulunduğunu belirten Güler,  şöyle devam etti:

“Daha önce İstanbul Büyükşehir Meclisi’nce kararlaştırılan ve CHP’li üyelerin de onayı olan yayalaştırma projesi dışında herhangi bir inşaat faaliyeti yok. Onu özellikle belirtmeye çalışıyorum. Ancak belirli grupların ısrarla Gezi Parkı’nda kanunsuz toplantı ve eylem yapmalarına ilişkin polisin çeşitli uyarılarına  rağmen dağılmamaları üzerine, dağıtılması zorunlu hale gelmiştir. Bu dün de oldu, bugün de oldu halen de oluyor.”

Güler, milletvekillerinin bir kısmının da bu olayların içerisinde bulunduğunu anımsatarak, “Kendilerine polisimiz nereye gitmek istiyorlarsa, oraya gidebileceklerini ama beraberlerinde  o protestoyu yapan ekiplerin bulunamayacağını, o kanunsuz toplantılarına iştirak edemeyeceklerini söylediler. Ama bazı yerlerde  bu konuya olumlu cevap verildi. Bazı yerlerde maalesef olmadı. Polisimiz de bunları dağıtmak zorunda kaldı” dedi.

Polisin orantısız güç kullandığını yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Güler, bu iddiaları inceleteceğini ifade ederek, polisin hangi hallerde güç kullanacağının kanunda belli olduğunu söyledi. Güler, “Tazyikli su kullanılır, gaz kullanır ama ısrarla polise saldırı, duvarların yıkılması, barikatların aşılması şeklinde olduğu zaman polis orada kanunsuz eyleme izin vermeme konusunda kanuni görevini yapmakla mükellef. Eğer burada orantısız bir güç kullanılıyorsa bunların hepsinin tespiti yapılır, şikayetleri yapılır, incelemesi yapılır” diye konuştu.

Olayların bu şekilde cereyan etmesini asla tasvip etmediğini dile getiren Güler, herkesi bu konuda sağduyulu olmaya davet etti.

Güler, “Orada yapılan projeyi beğenmiyor olabilirsiniz. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bu konunun tartışmaları yapılır. Yargı yolları vardır, değişik yolları vardır. Ama zor kullanarak, baskı yaratarak bunun önüne geçilmesi istenirse, burada polisin elbette bu kanunsuz eyleme karşı yapacakları var” dedi.

-"Parkta yapılan işlem yayalaştırma projesi uygulaması"

Güler, yıkımın kanunsuz olduğunun söylendiğinin hatırlatılması üzerine,  şunları söyledi:

“Bu söylediğiniz olay imar planı uygulamasıyla ilgili, Büyükşehir uygulamalarıyla ilgili. Kim alacak bunun kararını? Büyükşehir Belediye  Meclisi. Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki üyeler  muhalefet şerhlerini koyacaklar, idari yargıya gidecekler.  Kanunsuz  bir işlemin yürütülmesi  konusunda benim bakanlığımın,  valimin veya belediye başkanımın herhangi bir ısrarı var mı? Alınmış bir karar beğenilmeyebilir. Onun yargısal yolu vardır. Şu anda Gezi Parkı’nda yapılan işlem yayalaştırma projesi uygulamasından başka bir şey değildir.

Orada  yapılması istenen topçu kışlasıyla ilgili,  AVM olduğunu söylüyorsunuz. Olabilir de ama ben bu konudaki ayrıntıyı bilmiyorum. Ne yapılacağını bilmiyorum. Bu da bir koruma kurulundan geçecek. Koruma Kurulu kararı da bir yargı kararına tabi. Belediye Meclisi’nde projesi ihale edilecek,  yapım kararı alınacak. Bunların hepsi ayrı birer yargı  konusu.”

Polisin müdahalesinin devam edip etmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Güler, polisin  kanunsuz eylem yapılması muhtemel olan yerlerde barikatla  çevirme yaptığını söyledi. Güler, “Yine  söylüyorum İstanbullulara; elbette yeşile  saygı konusunda  partimizin de hükümetimizin de  yönetim anlayışımızın da en az onlar kadar hassasiyet içinde olduğunu kendilerine söylemek isterim” şeklinde konuştu.

Güler, yapılan işlemde bir aykırılık görülürse elbette yargı yollarına gidileceğini kaydederek, “Bunu eğer fiili durumla yapmaya kalkarsak o zaman kamu düzeni, hukuk düzeni olmaz” dedi.

-İtidal çağrısı

Gelişmelerle ilgili Başbakan’a bilgi verip vermediğine ilişkin bir başka soruya da Güler, “Ben İçişleri bakanıyım, yapılması gereken her şeyi yaparım” yanıtını verdi. “Gözaltılar var mı?” sorusunu Güler, “Değişik gözaltılar olduğunu biliyorum” şeklinde yanıtladı.

Güler, “Olaylarda yaralandığı söylenen BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile bir temasınız oldu mu?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Sırrı Bey ile bir kontağım olmadı. Milletvekillerimize davranış konusunda polisim her türlü talimatı almıştır ama kanunsuz bir eylem konusunda ’eğer illa arkasındaki gruplarla beraber girmek istiyorum’ derse milletvekillerine  yine sözümüz yok. O kendi hukuki prosedürü içerisinde  devam eder.”

Güler, “Herkes bu kanunun öngördüğü ölçüler dahilinde temel hak ve özgürlüklerini kullanabilir, basın açıklaması yapabilir, protesto eylemi yapabilir, miting yapabilir. Ama bunların hepsinin kanunlarda  çizilmiş ölçüsü var. Biz kimseye ‘hakkınızı kullanmayın’ demiyoruz.  Ama ben yine de itidale davet ediyorum” dedi.

-"Polisin yasal görevi anlayışla karşılanmalı"

Emniyet Müdürü’nün görevden alındığı yönünde iddiaların olduğunun belirtilmesi üzerine Güler, “Böyle bir şeyi kim çıkardı? Hayır böyle bir şey yok” ifdesini kullandı.

Yaşananları asla istemediklerini belirten Güler, “Ben polisimin sürekli şekilde vatandaşımızla  karşı karşıya gelmesini asla arzu etmem.  Ama kanunsuz eylemin önlenmesi konusunda da polisin yasal  görevini  herkesin anlayışla karşılaması lazım. Bunu da ben arkadaşlarımdan rica ediyorum” diye konuştu.

Bakan Güler, Ankara'da Kuğulu Park'ta bir eylem yapılacak olmasını şöyle değerlendirdi:

"Kanuni sınırlar içinde yapılacak hiçbir eyleme asla itirazım olmaz. Tam tersi o eylemi yapanların ve diğer vatandaşların bu konudaki özgürlüklerini en iyi şekilde kullanmaları konusunda polis gerekli tedbirleri alır. Ama iş izinsiz, kanunsuz toplantı olduğu zaman da kendilerine gerekli uyarıda bulunulur ve kanun ne öngörüyorsa, kafamızdan bir şey uydurmuyoruz. Polis kamu düzeninin savunucusudur. Genel asayişin yürütücüsüdür. Ama dediğiniz gibi olabilir sosyal medyada da var, bize gelen mesajlar var. Tabii onları da inceletmek benim görevim."

İnceleme için talimat verip vermediği sorusunu da Güler, "Tabii önce inceleme. Olayla ilgili tespitler var, fotoğraflar alınıyor. Bunların hepsinin incelemesi yapılacak" diye yanıtladı.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:50

İLGİLİ HABERLER