Gündem
  • 13.5.2004 21:26

TALAT: ''İZOLASYON BÜYÜK ORANDA KALKACAK''

LEFKOŞA - KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, 24 Nisan'daki referandumun ardından Kıbrıs Türküne uygulanan izolasyonun kaldırılmasına yönelik adımların gündemde olduğunu belirterek, ABD, AB üyeleri ve ilgili çevrelerin bu konuda adım atmak için BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın raporu ile Güvenlik Konseyi kararını beklediğini söyledi.
     ''Öncelikle hava ve deniz limanlarının direkt uçuşa açılmasının ve yabancı yatırımların beklendiğini'' belirten Talat, ''Birkaç ay içinde ciddi gelişmeler olacak'' dedi.
     Başbakan Talat, hükümet krizini aşmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü, Meclis'teki parti ve milletvekilleriyle sondajlar yapıldığını da açıkladı. ''UBP ile zor'' diyen Talat, ''Referandum sonuçlarına göre transfer artık meşru'' ifadelerini kullandı.
     İzolasyonun kaldırılmasına yönelik girişimde bulunurken tanınma talebinde bulunmadıklarına dikkat çeken Talat, ''Tanınma talebini ortaya attığınız anda bütün kazanımlarınızı kaybedersiniz. Çünkü izolasyonu ortadan kaldırmak isterken ayrılığı kalıcılaştırmaya çalışırsanız kabul görmezsiniz. Bu nedenle biz tanınma politikası ortaya atmadık, bunun yerine izolasyonun kaldırılması için çalışma başlattık'' dedi.
     Bir soruya karşılık, çözüm vizyonunun devam ettiğini, bu konuda bir gerilemenin söz konusu olmadığını kaydeden Talat, ''Ancak bu çözümün şeklinin nasıl olacağı, nasıl adım atılacağı, Annan Planı'nın tekrar canlanıp canlanmayacağı, Rum tarafında tekrar referandum yapılıp yapılmayacağının yanıtı bende değil, Genel Sekreter'dedir. Ben bu aşamada bu konularda bir şey söyleyemem'' diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:12

İLGİLİ HABERLER