Dünya
  • 31.1.2022 21:38

Taliban açıkladı: Türkiye ile anlaştık! Başlıyoruz

Afganistan Başbakan Yardımcısı Mevlevi Abdusselam Hanefi, Türkiye ile direk uçuşlar konusunda anlaşma sağladıklarını açıkladı.

Başkent Kabil'de Türkiye Büyükelçisi Cihad Erginay ile bir araya gelen Afganistan Başbakan Yardımcısı Mevlevi Abdusselam Hanefi, Türkiye'ye doğrudan uçuşların başlayacağını söyledi.

Afganistan İslam Emirliği Sözcü Yardımcısı İnamullah Samangani tarafından görüşmeye dair yapılan açıklamada, Abdusselam Hanefi'nin Türkiye'nin Afganistan için gerçekleştirdiği insani yardım kampanyaları için Kabil Büyükelçisi Cihad Erginay'a teşekkürlerini ilettiği belirtildi.

Hanefi, Türkiye'nin Afganistan'a yönelik insani yardımlarının devam etmesi gerektiğini, bu yardımların sevkiyatı ve dağıtımında da işbirliğini sürdürmeleri gerektiğini ifade etti.

Afganistan Başbakan Yardımcısı Mevlevi Abdusselam Hanefi ayrıca Afganistan'dan Türkiye'ye önümüzdeki haftadan itibaren uçuşların başlayacağını, bu kapsamda Kam Air'in haftalık 1, Ariana Afghan Airlines'ın ise haftada 2 uçuş planladığını belirtti.

Abdusselam Hanefi, Türk yatırımcıları Afganistan'da yatırım yapmaya davet ettiklerini de sözlerine ekledi.

Türkiye-Katar-Taliban hattında 'Kabil Havalimanı' anlaşması

Katar, Kabil Uluslararası Havalimanı'nın yönetimi ve işletilmesiyle ilgili Katar, Türkiye ve Taliban geçici hükümeti heyetlerinin bir dizi temel konu üzerinde anlaşmaya vardığını duyurdu.

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, konuyla ilgili başkent Doha'da düzenlenen heyetler arası üçlü toplantının sona erdiği belirtildi.

AA'nın haberine göre açıklamada, Katar, Türkiye ve Taliban geçici hükümeti heyetlerinin Kabil Uluslararası Havalimanı'nın nasıl yönetileceği ve işletileceği konusunda bir dizi temel konu üzerinde anlaşmaya vardığı ifade edildi.

MÜZAKERELERİN SON TURU GELECEK HAFTA

Tarafların görüşmelerin gidişatından duydukları memnuniyeti dile getirdikleri aktarılan açıklamada, müzakerelerin son turunun gelecek hafta Doha'da yapılacağı kaydedildi.

Katar Dışişleri Bakanlığı geçen hafta, Katar ve Türkiye heyetlerinin Taliban geçici hükümetiyle Kabil Uluslararası Havalimanı'nın yönetimi ve işletimi konusunda Kabil'de iki gün boyunca yoğun müzakereler yürüttüğünü duyurmuştu.

İKİ ŞİRKET ARASINDA MUTABAKAT İMZALANMIŞTI

Katar ve Türk heyetleri arasında 2021 Aralık ayı sonlarında Kabil Uluslararası Havalimanı'nın işletilmesine ilişkin görüşmeler yapılmış ve Türkiye ile Katar'dan iki şirket arasında eşit ortaklık temelinde bir mutabakat zaptı imzalanmıştı.

Güncellenme Tarihi : 1.2.2022 00:14

İLGİLİ HABERLER