Spor
  • 18.1.2014 00:36

Tam liste, Yargıtay şikeden kime ne ceza verdi

Yargıtay şike kararını açıkladı. İşte o cezalar..

4 şike, 2 teşvik, işte o maçlar

Daire, Yıldırım'a, spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde şike ve teşvik primi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönetmek suçundan 2 yıl 6 aylık hapis ve Fenerbahçe-İBB Spor, Karabük-Fenerbahçe, Fenerbahçe-Ankaragücü, Sivasspor-Fenerbahçe maçlarında şike, Trabzonspor-Bursaspor, Trabzonspor-İBB Spor maçlarında teşvik primi verdiği iddiasıyla verilen 3 yıl 9 ay hapis ve 1 milyon 312 bin 500 lira adli para cezasını onadı.

Yıldırım'ın bu karara karşı itiraz hakkı bulunmuyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da tebliğnamesinde Yıldırım'a verilen cezaların onanmasını istediği için karara itiraz etmesi de beklenmiyor. Yıldırım, şike davası kapsamında 1 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilmişti. Yıldırım'ın, toplam 6 yıl 3 aylık mahkumiyet kararı uyarınca bu cezanın 4 yıl 2 ayını cezaevinde çekmesi gerekiyor. Yıldırım'ın tutuklu kaldığı 1 yıllık süre, bu süreden düşülecek. Yıldırım, denetimli serbestlikten yararlanarak cezaevinden çıkabilmesi için cezasının 1 yılı kalana kadar cezaevinde kalması gerekecek. Bu süreler gözönüne alındığında karar kesinleşince Yıldırım'ın, 2 yıl 2 ay daha cezaevinde kalması gerekecek.

Olgun Peker'e onama ve bozma

Yargıtay, eski Giresunspor Başkanı Olgun Peker'in, "haksız çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurup, yönetmek" suçundan 2 yıl 6 aylık mahkumiyet kararını onarken, Giresun FM ve sahibi Mustafa Cici'nin suç örgütünün oluşturduğu korkutucu güçten yararlanarak konut dokunulmazlığını ihlal etmek ve tehdit suçlarından 4 yıl 2 ay hapse mahkumiyet kararını ise bozdu.

Şike sabit, cezaları yeniden değerlendirdi

Yargıtay, eski Beşiktaş Asbaşkanı Serdar Adalı'nın Beşiktaş-İBB Spor Türkiye Kupası final maçının sonucunu etkilemek amacıyla şike yapmak, Beşiktaş eski teknik direktörü Tayfur Havutçu'nun ise Beşiktaş-İBB Spor maçının sonucunu etkilemek amacıyla şike yapmak suçlarını işlediklerinin sabit olduğuna karar verdi. Ancak Yargıtay, Adalı'ya şike suçundan verilen 1 yıl 3 ay hapis ve 250.000 lira adli para cezası ile Havutçu'ya verilen 1 yıl 3 ay hapis ve 100.000 lira adli para cezasının yeniden belirlenmesi istemiyle kararı bozdu.

Bozma, onama, düşme

Yargıtay, dava sürerken yaşamını yitiren ve beraatine karar verilen Fenerbahçe yöneticisi Serkan Acar hakkındaki davanın düşürülmesine karar verirken, diğer sanıklar hakkında da onama ve bozma kararları verdi.

Yeniden yargılama olmazsa

Bu kararlarla dava, haklarındaki karar bozulanlar dışında, kesinleşti. Buna göre, bu isimlere verilen cezalar tıpkı Balyoz davasında olduğu gibi hükümetin yeniden yargılama konusunda adım atarak, özel yetkili mahkemeleri kaldırmaması ya da bir başka düzenleme yapmaması halinde mevcut düzenlemelere göre infaz edilecek. Olası düzenlemeler ise yeniden yargılama yolunu açabilecek. Ancak dava kesin hükme bağlandığı için yine Balyoz davasında olduğu gibi özel yetkili mahkemelerin kaldırılması yeniden yargılama için tek başına yeterli olmayacak. Şike davası için de, "hükme bağlanan davaların yeniden görülmesi" konusunda özel düzenleme yapılması gerekecek.

VERİLEN CEZALAR

Bülent Uygun, teşvikten 11 ay hapis
Bülent İşçen şike ve teşvikten 2 yıl 4 ay hapis
Ali Kıratlı şikeden 1 yıl 10 ay hapis
Vederson teşvikten 5 ay hapis
Ali Yıldırım 1 yıl 1 ay hapis
İbrahim Akın, teşvikten 1 yıl 6 ay
İlhan Ekşioğlu, şike ve teşvikten 3 yıl 1 ay hapis, 900 bin lira adli para
Mecnun Otyakmaz örgüt üyeliğinden 10 ay hapis, Sivas-Fenerbahçe maçından dolayı da 1 yıl 6 ay hapis
Şekip Mosturoğlu, örgüt üyeliğinden 1 yıl 3 ay ertelemeli hapis, şike ve teşvikten 1 yıl 10 ay hapis
Mehmet Yıldız 1 yıl 3 ay hapis
Sami Dinç 1 yıl 14 ay hapis
Serdal Adalı 1 yıl 3 ay hapis
Tamer Yelkovan 1 yıl 3 ay
Ümit Karan 7 ay
Yavuz Ağırgöl şikeden 1 yıl 8 ay ertelemeli hapis
Yusuf Turanlı örgütten ertelemeli 1 yıl 3 ay, şikeden 1 yıl 18 ay hapis
Tayfur Havutçu 1 yıl 3 ay hapis cezalarına çarptırıldı.

BERAAT EDEN İSİMLER

Şike soruşturmasında adı geçen Trabzonspor Başkanı Sadri Şener ile birlikte Asbaşkan Nevzat Şakar beraat etti. Mahkeme ayrıca davada adı geçen isimlerden Zeki Mazlum, Zafer Önder İpek, Göksel Gümüşdağ'la birlikte Hikmet Karaman'ın da beraatına karar verdi.
  

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:24

İLGİLİ HABERLER