Medya
  • 22.5.2019 09:00

Taraf Gazetesi Amerika'nın İslam dolmuşuna bindi

Utanması gereken aslında kim? Karar gazetesine büyük tepki var!

ABD’deki George Washington Üniversitesi’nden iki akademisyenin hazırladığı "İslamilik Endeksi" sıralaması büyük tartışma yarattı.

Endeksin ilk 40 sırasında hiçbir Müslüman ülkenin yer almaması dikkat çekerken listede ilk sırayı 50 Müslümanın camide vahşice katledildiği Yeni Zelanda aldı.

Türkiye listenin 95. sırasında kendisine yer bulurken, en üst sırada yer alan Müslüman ülke ise ABD'nin Arap Yarımadası'daki uydusu Birleşik Arap Emirlikleri oldu. BAE listede 45. sırada konumlandı.

İslam coğrafyasında tepki toplayan bu liste Türkiye'de de geniş yankı buldu. İktidara muhalif "küskünler" grubuna yakın duran Karar gazetesi ise bir adım ileri giderek söz konusu "araştırmayı" manşetine taşıdı.

Karar gazetesi "İslam alemini utandıran liste" başlığı ile çıktı. Ancak bu manşet Karar'ı eleştirilerin odağına yerleştirdi.

"BİZE UTANMAK KALMIŞ!"

İlk tepki Posta gazetesi yazarı Nedim Şener'den geldi. Nedim Şener, Karar'ın manşetini sert bir dille eleştirerek şu ifadeleri kullandı;

"Ortadoğu’yu işgal, tecavüz, işkence ile kana bulayan, petrolüne çökmek için yozlaşmış gazeteci katili tipler ile iş tutan ABD’de, iki müslümana, hristiyanların müslümanlardan daha İslami olduğunu gösteren bir rapor hazırlatılmış ve yayınlanmış. Bize manşet yapıp utanmak kalmış :)"

Karar gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras ise bu çıkışa, "Sevgili Nedim, bu haberde yanlış olan ne?" sorusu ile karşılık verdi.

Nedim Şener ise bu soruya şu yanıtı vererek, eleştirisine açıklık getirdi;

"Sevgili kardeşim, İslam ülkelerinin elbette eleştirilecek yanı çok. Zaten başka raporlarla bunu yapıyorlar. Bir de İslami kriter diye hem de iki müslümana rapor yazdırıp, emperyalist güçlere ülkeler üste çıkıyorlar. İslami endeks yapıyorsan müslüman ülkeleri karşılaştırırsın Batılı emperyalistler, İslami endeks adı altında müslümanları bir kez daha aşağılıyor. Kendi kirli geçmişlerini ve bugün kü işgal katliam ve tecavüzlerini perdeliyor. İbrahim şöyle yardımcı olayım. Bu hakkaniyeti de bir hristiyan olan Alman gazeteci gösteriyor"

O LİSTEYİ KİM HAZIRLATTI?

Posta yazarı Şener'in bu çıkışına o raporu ABD tarafından hazırlatılmadığını öne sürerek karşılık veren Kiraz, "Amerika hazırlatmış değil. ABD’deki bir üniversitede iki akademisyen böyle bir endeks hazırlamış. Müslüman ülkelerdeki toplumsal ve politik kurumların İslamın öngördüğü temel ilkelere uyumlu olmadığına dair bir çalışma bu. Amerikan emperyalizmi övgüsü diye bir şey yok, kardeşim." dedi.

Nedim Şener de bu sözler üzerine eleştirilerini, "Elbette yok. Hatta eleştireceksek biz kendimiz eleştirelim ama 1-bu içerikte bir araştırmayı 2-özellikle abd merkezli bir insan hakları vs. raporlarını ciddiye almayalım." sözleri ile sürdürdü.

"LİNÇ" POLEMİĞİ

İbrahim Kiras'ın Nedim Şener ile tartışmasının sonunda sarf ettiği bazı ifadeler ise yeni bir polemiğin fitilini ateşledi.

Felsefe ve sosyoloji alanındaki çalışmaları ve çevirileri ile tanınan Ahmet Demirhan, Kiras'ın Şener'e yönelik, "Peki. Ama sen de bu kadar kolay yargılama insanları. Özellikle meslektaşlarını cahil kalabalıklara hedef gösterme. Bir de bu ülkede senden milliyetçilik ve antiemperyalizm dersi almaya ihtiyacı olmayan kişiler de olduğunu unutma." sözlerine tepki gösterdi.

Nedim Şener'e destek veren Demirhan, Kiras'a, "İbrahim, ben de 'cahil kalabalıklar'danım. Bil istedim." diye seslendi.

Karar Genel Yayın Yönetmeni'nin "Linç görünce koşup gelmenden belli." yanıtı üzerine ise, "Bu kadar saçma bir tepki vereceğini tahmin etmediğim için senden özür dilerim. Linç ha!!!! Elbette ki Nedim Şener haklı. Attığınız bir manşet size doğru gelebilir ve gazetenizin manşetini destekleyebilirsiniz. Ama bunu eleştirmeyi "linç"e benzetmenizin benimle hiç bir alaksı yok. Bilesiniz." ifadelerini kullandı.

 

Güncellenme Tarihi : 22.5.2019 09:48

İLGİLİ HABERLER