Gündem
  • 30.10.2017 21:38

Tarihi trenden müthiş görüntüler

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı açılış töreninden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in eşi Mihriban Aliyeva ilk tren yolculuğunu yaptı. İki liderin eşi Kazakistan'dan getirilen tahılları taşıyan trenle 12 dakikalık mesafedeki Alat İstasyonu'na gitti.

Açılış töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in eşi Mihriban Aliyeva ilk yolculuğu yaptı.

İlk yolculuk yapıldı

Türkiye-Gürcistan ve Azerbaycan'ın ortak çalışmasının bir ürünü olan Bakü-Tiflis Demiryolu hattı bugün törenle açıldı.

İlk yolculuk yapıldı

Demiryolu, Çin'den başlayıp Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya uzanan tarihi İpek Yolu'nun önemli bir bölümünü teşkil ediyor.

İlk yolculuk yapıldı

İki liderin eşi Kazakistan'dan getirilen tahılları taşıyan trenle 12 dakikalık mesafedeki Alat İstasyonu'na gitti.

İlk yolculuk yapıldı

Projenin özelliği ise şöyle: Hattın devreye girmesiyle Londra'dan Pekin'e kesintisiz demiryoluyla ulaşmak mümkün hale geldi.

İlk yolculuk yapıldı

Hatla Çin'den yola çıkan yükün Kazakistan ve Türkmenistan üzerinden Hazar Denizi ile Bakü Alat Limanı'na, oradan da Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması öngörülüyor.

İlk etapta hatla yıllık 1 milyon yolcu ve 6 buçuk milyon ton yük taşınabilecek. Taşıma kapasitesinin 2034'e kadar 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkartılması planlanıyor.

İlk yolculuk yapıldı

BTK demiryolunun, bölgedeki taşıma koridorlarına önemli bir alternatif oluşturması, proje ortağı Türkiye'nin ise BTK ve Marmaray ile birlikte Çin-Avrupa demiryolu trafiğinde önemli bir rol üstlenmesi öngörülüyor.

İlk yolculuk yapıldı

 

 

Güncellenme Tarihi : 30.10.2017 21:44

İLGİLİ HABERLER