Gündem
  • 17.4.2019 10:07

Tarihine bakmayan CHP çamura yatıyor!

1963 yılında tek bir usulsüzlük üzerinden hareket ederek İstanbul’da seçimin sonuçlarını lehine değiştiren CHP’nin, 31 Mart seçimlerindeki usulsüzlüklere karşı takındığı ikiyüzlü tavır tepki çekti. Son seçimde yapılan usulsüzlük ve hırsızlıkların ise haddi hesabı yok. Gözler ise YSK’da...

31 Mart yerel seçimlerindeki yüzlerce şaibeye rağmen provokatif söylemlerle mazbata ısrarında bulunan CHP’nin, 1963 yılındaki yerel seçimlerinde tek bir usulsüzlüğü gerekçe göstererek seçimin sonuçlarını kendi lehlerine değiştirttiği ortaya çıktı. 1963 yılında Adalet Partisi (AP) listelerinden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Avukat Nuri Eroğan’ın, seçimi yüzde 37.9 gibi ciddi bir oy oranıyla kazanmasına rağmen, Denizcilik Bankası’ndaki görevinden zamanında istifa etmediğini gerekçe göstererek YSK’nın kapısını çaldığı bildirildi. YSK’nın ise bu durumu usule aykırı bulduğu ve seçimi yüzde 31.8 ile ikinci sırada tamamlayan CHP’nin adayı Haşim İşcan’a mazbata verdiği belirlendi.

Emsal göstermişlerdi

1967 yılındaki yerel seçimlerinde ise AP belediye meclis çoğunluğunu kazanıyor. CHP bu defa da imzalarda usulsüzlük olduğu iddiasıyla YSK’ya başvuruyor ve yine sonuç kendi lehine değişiyor.

YSK’nın verdiği bu karar 31 Mart seçimleri öncesiBinali Yıldırım aleyhine solak medya tarafından tehdit unsuru olarak da kullanıldı. TBMM Başkanıolduğu dönemde aday olarak gösterilen Yıldırım’ın istifa etmesini isteyen sol cenahın kalemşörleri, aba altından sopa gösteren yayınlara imza attı. 3 Ocak 2019 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi “1963 örneği var” manşetiyle çıkmış, 18 Ocak’ta ise yan manşetinden ‘1963 tekrar yaşanabilir’ başlıklı haberiyle de tehdit dilini kullanılmıştı. İstanbul ve Ankara Baroları da aynı görüşteydi.

Son seçimdeki usulsüzlükler

-Maltepe’de 712’si memur olmayan 962 kişi İlçe Seçim Kurulu tarafından Sandık Başkanı ve Asil Üye olarak atandı.

-YSK’nın kararı hiçe sayılarak il dışından isimler getirildi ve sandık başında görev verildi.

-Sandık başında görevli 20 kişinin ise CHP’li belediyede çaycı, temizlikçi, şoför olduğu belirlendi.

-Yine bazı sandıklardan seçmen sayısının üzerinde oy çıktı. 2348 nolu sandıkta toplam seçmen sayısı 340, ancak çıkan zarf 346.

-Büyükçekmece’de de birçok boş arsa ve ahır mesken gibi gösterilerek seçmen kaydı yapıldı.

-3092 seçmen buhar oldu.

-24 Haziran seçimlerinde listelerde yer alan 3 bin 55 kişinin seçmen statüsü düşürülmüş.

-Büyükçekmece’de oturmadığı halde sahte numaratajlar vermek suretiyle; arsaların, inşaatların, bina içinde mesken oluşturma şekliyle yaklaşık 7 bine yakın işlemin gerçekleştirildiği ifşa oldu.

-Yine askıya çıkan seçmen listeleri incelemesinde 717 kişinin usulsüz şekilde ilçe seçmen listesinde yer aldığı tespit edildi.

-Oy veren seçmen ile pusulalar arasında farklar belirlendi.

-AK Parti Adayı Binali Yıldırım’ın oylarının binlerce sandıkta sisteme eksik işlendiği tespit edildi.

-Sadece iptal oylarda yapılan tekrar sayımda ise, AK Parti’ye yazılması gereken 16 bin 884 oy başka partilere yazıldığı belirlendi.

HARUN SEKMEN

YENİ AKİT

Güncellenme Tarihi : 17.4.2019 10:14

İLGİLİ HABERLER