Ekonomi
  • 16.7.2009 14:59

"TARIM VE FINDIKTA DEVRİM YAPILDI"

İSTANBUL / İHA

Fındık Tanıtım Grubu (FTG) Tarım Bakanlığı'nın, fındık alanlarının yeniden düzenlenmesiyle ilgili yürürlüğe koyduğu yasanın devrim niteliği taşıdığını bildirirken, "Şimdi vakit, üreticimizi mağdur etmeden kararlı ve sağlıklı bir biçimde uygulama vaktidir" denildi.

Yapılan açıklamada, yılların birikmiş sorunlarının tek bir hamlede bilimsel verilerle desteklenen doğru vizyonun gücü ile çözüldüğü bildirilerek, Bu düzenleme, yıllardır biriktirdiğimiz ve Türkiye'nin maddi manevi kaynaklarını kemiren bir dizi olumsuz alışkanlığımıza cepheden çarpıyor.Geleneksel siyaset bu tür riskleri sevmez. Bu riski alan başta Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yapılan düzenlemenin mimarı olan Tarım Bakanımız Sayın Mehdi Eker'i, Bakanlar Kurulumuzu ve Tarım Bakanlığı bürokrasisini kutluyor ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.Her güçlü değişim başlangıçta bir takım sıkıntılar getirir. Alışkanlıkların gücü düşündüğümüzden daha yüksek değişmek, düşündüğümüzden daha zorlu bir süreçtir.Yeni düzenlemenin uygulamalarından doğan aksaklıklar süreç içinde giderilecektir" ifadelerine yer verildi.

Bundan sonraki meselenin bu süreçte üreticilerin mağdur edilmemesi olduğu belirtilirken, fındık meselesinde kimsenin korkmasına, panik yapmasına gerek olmadığı söylendi.

Açıklamada, "Yeni düzen orta vadede; arz ve talebin bir dengeye girmesine neden olacaktır. Buna bağlı olarak; devlet her yıl fındık almak zorunda kalmayacaktır. Devletimizin ülkemizden bin bir zorlukla topladığı kıt kaynaklar, popülist politikalarla heba edilmeyecektir. Kendi paramızla İspanyol, İtalyan ve Arjantin üreticisini desteklemekten kurtuluyoruz. Fındığı bizden çok onlar sökecek. Makul fındık fiyatı, küresel piyasalarda tüketimin artmasına neden olacak ve orta vadede fiyatlar artış trendine girecektir. İşin yalnızca iktisadi boyutunu değil aynı zamanda ekolojik boyutunu da hesaba katan yeni düzenleme tarımda verimliliği arttıracak, Karadeniz'de ovalarda fındık ekimi ile bozulan ürün desenini yeniden çeşitlendirecektir. Karadeniz'in ve ülkemizin daha sağlıklı beslenmesine olanak sağlayacaktır. Uygulamanın yapılacağı önümüzdeki dönemde temel mesele, üreticimizi mağdur etmemektir" denildi.

Fındık Tanıtım Grubu'nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Gerçek üreticilerimizin birikmiş ihtiyaçlarının dışında fındık toplamak için paraya ihtiyacı vardır. Bu parayı temin etmek için çok düşük fiyattan fındık satmak zorunda kalabilecekleri gibi tefecinin eline düşebilirler.Bu senaryoyu, bu spekülasyonu bozmak için; 2010 yılında ödenmesi planlanan primlerin bir kısmının, ağustos başında ödenmesi çok yerinde olacak ve deyim yerinde ise 'hayra geçecektir'. Öte yandan kamu bankalarının fındık üreticisinin fındık toplama işçiliği için ihtiyacı olan kaynakları düşük maliyetlerle sağlaması, üreticimizi fındığını düşük fiyatla satmak baskısından kurtaracaktır. Bu iki önlem, bu düzenlemenin uygulamasına büyük destek verecek, kamu vicdanını rahatlatacak, devletimizin üreticimiz karşısındaki sosyal konumunu pekiştirecek ve kendi kendisini dengelemesini istediğimiz fındık piyasasının daha hızlı bir biçimde istikrara kavuşmasını sağlayacaktır".

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:14

İLGİLİ HABERLER