Gündem
  • 29.6.2007 01:36

TARLASINI SULARKEN PETROL BULDU!..

FERHAT ÖZER - HASAN ATMACA
ŞANLIURFA  - Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde bir vatandaşın arazisinde açtığı artezyen kuyusundan petrol çıktı. İlçe Kaymakamı Coşkun Açık, Botaş Petrol Boru hattında sızma olmadığının kesinlik kazandığını ve TPAO yetkililerinin arazide inceleme yapacağını söyledi.


Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesine bağlı bir köyde pamuk tarlasında petrol bulunması, tarla sahibinden çok yetkilileri heyecanlandırdı. Jandarma ve Botaş'tan yetkililer Gültepe köyündeki tarlada incelemede bulundu.

Tarla sahibi İbrahim Halil İstemil'in avukatı Abdurrahim Demiryeri, ham petrol sızıntısının tarlaya ve çevreye zarar verdiğini belirterek, "Bu sabah arkadaşlar geldi. Bana arazilerinden ham petrolün çıktığını, kuyularından petrolün aktığını söylediler. Ben karakola haber verdim. Jandarmaya arazilerde ham petrolün çıktığını, Botaş Petrol hattında sızıntı olduğunu bildirdim. Müvekkillerle arazileri gezdik, kuyuları çalıştırdık. Gerçekten kuyulardan ham petrolün aktığını gördük. Bu da arazilerde büyük maddi hasarlara yol açmıştır. Şu anda müvekkillerimin toplam maddi hasarı 300 bin YTL boyutundadır. Dava hazırlığımız bitmiştir, öğleden sonra davayı açacağız. Maddi, manevi tazminat talebimiz var. Daha önce de bu konuda Botaş'ı uyardık, burada her ay 3-4 tane petrol hattı sızıntısı oluyor. Tam bir çevre felaketi yaşanıyor. Muhtemelen bu sudan insanlar da içmiştir. İnsanlar su ihtiyacını bu sudan karşılıyor. Botaş bu konuda üstüne düşen yükümlüğü yerine getirmemektedir" dedi.


İbrahim Halil İstemil de, 300 dönümlük pamuk tarlasını sulamak için yaptırdığı kuyulardan birinden ham petrol aktığını söyledi. Tarladaki pamuğun zarar görmesine neden olan sızıntıyla ilgili araştırma yapılması için kaymakamlığa başvurduğunu belirten İstemil, "Biz daha önce pamuk ekmiştik. Buralarda kuyu kazmıştık, kuyularda normal su çıkıyordu. Son günlerde sularımızın bulandığını gördük. En son borulardan ham petrol aktığını gördük. Kuyularımızdan su yerine ham petrol geliyor. Bu ham petrolün
tarlamıza, pamuklarımıza verdiği zararı görüyorsunuz. Bu mağduriyetimizin giderilmesi için yetkililerin devreye girmesini bekliyoruz. Bu ham petrolün boru hattının geçtiği 700 metre ileride petrol boru hattı var. Bu borularda çatlama olduğundan eminim. Çatlaklardan sızan petrol, yeraltı su kaynaklarına karışmasıyla beraber bizim burada çektiğimiz suyla dışarı çıkıyor ve bu manzaralar ortaya çıkıyor. Bu manzaranın verdiği felaket ortada. Hem çevreye felaket veriyor, hem sağlık hem de bitkilere zarar veriyor. 200 dönüm pamuk ekmiştik, pamuğumuz gitti" diye konuştu.


Hilvan Kaymakamı Coşkun Açık ise, Botaş yetkililerinin incelemesini tamamladığını, ham petrol sızıntısının boru hattından kaynaklanmadığını ifade etti.

Tarladaki sızıntının ham petrol kuyusundan kaynaklanmasını temenni ettiklerini, ancak böyle bir şeyin mümkün görünmediğini bildiren Açık, "Hilvan'ın 3 kilometre çıkışında Gültepe mevkiinde bir vatandaşın sondajdan sulama amaçlı çektiği sudan petrol atıklarının çıktığı duyumları iletildikten sonra, biz durumu Botaş'a ilettik, oradaki arkadaşlara haber
verdik. Gerekli inceleme için şu anda da bize aktardıkları bilgilerde petrol boru hattında sızıntıların olmadığı belirtildi. Bunun bir atık mı yoksa ham petrol mü olduğuyla ilgili olarak ada Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) haber verdik. Oradaki arkadaşlar gelip bakacaklar. 70 metrelik bir sondaj kuyusunda ham petrol olacağı ihtimali yok gibi görünüyor. Daha çok petrol atığı olarak değerlendiriyoruz. TPAO'daki arkadaşlar da inceleyip sonucu ilettikten sonra açıklığa kavuşmuş olacak. Ham petrol bulunmasını, zengin bir petrol kaynağının biz de olmasını isteriz. Botaş'tan gelen yetkili arkadaşlar daha çok atık olduğunu, çevre kirliliği meydana getirdiğini, haricinde fazla çok bir şey olmadığını dile getirdi.

Yetkili arkadaşın bana ilettiği boru hattından sızıntının aşağı yukarı imkansıza yakın olduğunu söyledi. Çok yüksek bir basınçla petrol Yumurtalık'a iletiliyor. Bu basınca küçük deliklerin sızıntıların dayanmasının mümkün olmadığını ifade ettiler. Yetkililerin incelemesini bekleyeceğiz" dedi.


Sızıntı nedeniyle mağdur olan üreticinin yasal yollara başvurduğunun hatırlatılması üzerine Kaymakam Açık, aileye gereken yardımı yapacaklarını söyledi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:48

İLGİLİ HABERLER