Gündem
  • 12.12.2005 07:22

TARTIŞMALI YÖNETMELİK, BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN İSTEĞİYLE HAZIRLANDI!..

Saygı ÖZTÜRK, HÜRRİYET - İHL öğrencilerine ve mezunlarına tanınan açıköğretim lisesi yoluyla alan değiştirme olanağından ilahiyat fakültesi öğrencileri de yararlanacak. Yönetmeliğin, Başbakan Erdoğan’ın isteğiyle hazırlandığı ortaya çıktı.

İMAM Hatip lisesi öğrencilerinin istediği üniversiteye girebilme yolunu açan yönetmeliğin, İlahiyat fakültelerine gidenlere de aynı imkan verdiği ortaya çıktı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği doğrultusunda şekil verilen, Talim ve Terbiye Kurulu’nun onayından geçen yönetmelik Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e sunuldu. Başbakanın, değişikliği uygun bulması halinde uygulamaya 2006-2007 öğretim yılında başlanacak.

FARK DERSİ VERİLECEK

İmam Hatip Lisesi ve diğer meslek lisesi öğrencilerine Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) farklı katsayı uygulanmaması yasal düzenlemeyle aşılamayınca, bu kez yönetmelik arasına gizlenen hükümlerle aşılmak istendi. HÜRRİYET’in ortaya çıkardığı bu düzenlemeye YÖK ve üniversitelerden tepkiler devam ederken, yönetmeliğin önemli bir maddesi daha ortaya çıktı. Bir yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırıp ayrılan ya da yükseköğretim programından mezun olanlar da Açıköğretim Lisesine kayıt yaptırabilecek. Örneğin bitirdiği alanla ilgili olarak bir yükseköğretim programına giren, mezun olanlar, bu kez Açıköğretim Lisesi’ne girip daha önce sınava girdiği alanı değiştirebilecek. Örneğin geçmişte sosyal puanıyla bir yükseköğretim programına giren öğrenci, bu kez Açıköğretim Lisesinde Türkçe-Matematik, ya da Fen alanına girip aradaki fark derslerini verip bu kez yeni mezun olduğu alandan ÖSS’ye katılabilecek.

Lise öğrencilerine, mezunlarına tanınan Açıköğretim yoluyla alan değiştirme olanağı, fakülte mezunlarına da verilecek. Böylece, daha önce aldığı alanla ilgili eğitimin dışında bir yükseköğretim programına geçişlerinin yolu açılmış olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, meslek lisesi mezunlarının, ya da yükseköğretimden ayrılan ya da mezun olanların alan değiştirmek için Açıköğretim Lisesine alınmasıyla, erken mezun olmasını da sağlayacak düzenleme yaptı. Buna göre öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirleyeceği derslerden sınava girecek. Böylece mezuniyet alanını da değiştirmiş olacak.

ÖĞRENİM SÜRESİ ARTIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı, imam hatip ve diğer meslek liselerinden gelecek öğrencilerin bir-iki dönem öğrenimle mezun olmaları yolunu açarken, halen Açıköğretim Lisesinde bulunan 275 bin öğrencinin ise öğrenim süresini artıran düzenleme yaptı. Okulun eski öğrencileri bu karardan etkilenmeyecek, ancak halen Açıköğretim Lisesinin 9. sınıfında bulunanlar ile bundan böyle kayıt yaptıracaklar en erken 2,5 yılda mezun olabilme yerine başarılı olurlarsa en erken 4 yılda mezun olabilecek.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:28

İLGİLİ HABERLER