Gündem
  • 11.10.2005 00:06

TAVUK, HİNDİ VE YUMURTA NASIL YENİLMELİ?

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri, Manyas'ta görülen ve 2 binden fazla hindinin itlafına yol açan kuş gribine ilişkin uyarılarda bulundu.


Uzmanlar, düzenledikleri ortak basın toplantısında kuş gribinin nasıl olduğunu, insanlardaki ve hayvanlardaki belirtilerini, bulaşma yollarını ve alınacak önlemleri anlattı. Zootekni ve Hayvan Besleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ergün, kuş gribinin görüldüğü Manyas'ın bir milli park olduğunu belirterek, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Kocaeli ve İstanbul'un Türkiye'de tavukçuluğun yaygın olduğu bölgeler olduğunu söyledi. Türkiye'de 15-20 milyon piliç bulunduğunu ifade eden Ergün, bu piliçleri salgından korumanın alınacak önlemlere bağlı olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Mehmet Akın ise, kuş gribi şüphesi karşısında derhal veterinere bilgi verilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de 100'ün üzerinde kuş alanı bulunduğunu ifade eden Akın, bununla birlikte tavuk besiciliğinin de yaygın olduğunun altını çizdi. Kuş gribinin bildirimi zorunlu hastalık olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Akın, "Hastalığın belirtisi; önce solunum sistemi bozulur, sonra ani ölümler ortaya çıkar. Hastalık diğer bölgelere sıçrarsa faturası ağır olur. Amerika'da meydana gelen kuş gribi salgınının maliyeti 350 milyon dolar, Hollanda'da meydana gelen kuş gribi salgınının maliyeti ise 500 milyon Euro'ya ulaştı. Küçük kayıpları tazmin edemiyorsak büyük olayları göze almak zorundayız" diye konuştu.


Prof. Dr. Akın, kuş gribi salgınının diğer bölgelere yayılması durumunda beyaz et sektörünün ciddi darbe alacağını da kaydetti. Göçmen kuşların hastalığın riskini artırdığını söyleyen Akın, bir soru üzerine süs kuşlarının kuş gribi riski taşımadığını belirtti.


Gıda Hijyeni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Erol ise, tüketicilere, "Kanatlı hayvanların etini veya yumurtasını iyice pişirdikten sonra yiyin" uyarısı yaptı. Erol, bununla birlikte hijyenik şartlara uyulmasını ve mutfakların temiz tutulmasını önerdi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:56

İLGİLİ HABERLER