Gündem
  • 22.1.2014 00:11

Tayyip Erdoğan'ı bıktıran soru

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, "2013'te reformlar konusunda ilerlemeler kaydedildi. Bunun devamını teşvik etmek isteriz.Yargı bağımsızlığını vurguladım. Şeffaflığın altını çizdik. Türkiye'de açıklanan demokratikleşme paketlerini destekliyorum. Çözüm sürecinde atılan adımlar ve fırsat var, AB olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız, Kıbrıs'ta görüşmelerin yeniden başlaması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

TÜRKİYE'NİN KARŞI KARŞIYA KALDIĞI DURUMLARI İZLİYORUZ, TÜRKİYE YALNIZ DEĞİLDİR, DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso "Verimli ve yararlı görüşmeler yapıldı. Türkiye'deki yatırımların %75'inden fazlası AB'den gelmektedir. Bugün Avrupa'nın endiyelerini sayın Erdoğan'la paylaştım. Bu sohbet sonucunda memnun oldum, Başbakan içten bir şekilde anlattı ve bize güvence verdi. Bunlar demokrasinin temel ilkeleridir. Türkiye reformları sürdürmeye devam edecektir. Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı durumları izliyoruz, Türkiye yalnız değildir, destek vermeye devam edeceğiz. Başbakan bu müzakereleri sürdürmedeki kararlılığını, bunla ilgili reformları gerçekleştirmedeki kararlılığını belirtti." dedi.

SURİYE NOKTASINDA ATILMASI GEREKEN ADIMLARI BİR AN ÖNCE BRÜKSEL'DEN ATMASINI BEKLERİM

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bir katılımcı ülke olarak olumlu işaretlerin alınmasından memnuniyet duyuyurozuz. Dün TV'lere düşen fotoğraflar bir soykırımın ne denli ağır olduğunu, sorumuluk mevkiinde olan bizleri ciddi manada rahatsız etmiştir. Cenevre 2 'yi önemsediğimi belirtmek isterim. Suriye noktasında atılması gereken adımları bir an önce Brüksel'den atmasını beklerim. Kıbrıs konusunda Türkiye olarak her türlü olumlu adımın atılması noktasında kararlıyız. Türkiye olarak AB'nin her alandaki rekabet gücüne katkı sağlayacağımıza inanıyoruz. AB'ye yük olmak için değil, yük almak için girmek istediğimizi defalarca belirttik. Kuvvetler ayrılığı noktasında, hukunu üstünlüğü noktasında demokrasiye inanmış ülkelerin problemi yoktur. Biz demokratik hukuk devletinden yanayız. Halkın iradesinin üstünde bir güç kabul etmiyoruz. Yargıda aksama olursa bunu da yasama olarak düzeltilebileceğini düşünüyoruz"

BAŞBAKAN ERDOĞAN: MERKEZ BANKASININ FAİZ KARARINI İSABETLİ BİR KARAR OLARAK GÖRÜYORUM

"Merkez bankası faizleri yükseltmeme kararı almasının siyasi baskı altında verildiği iddia ediliyor" sorusuna Başabakan Erdoğan, "Merkez bankası bağımsız bir kurumdur. Kararı isabetli bir karar olarak görüyorum ve tebrik ediyorum onları" dedi.

BEŞAR GİDERSE HALKIN İRADESİ GELİR

"Suriye'den yayınlanan fotoğraflar Cenevre 2'yi gölgeler mi" sorusuna Erdoğan, "Fotoğrafların Cenevre 2 toplantısını beklentilerimiz istikametinde etkileyeceğine inanıyorum. Artık burada her hangi bir adım atılmayacaksa ne zaman, nerede adım atılacak diye sorarlar.

Beşar giderse kim gelir sorusundan bıktık. Beşar giderse halkın iradesi gelir. Bundan daha kötü Suriye düşünülemez. 150 bin insan öldürüldü Suriye'de" dedi.

17 Aralık operasyonlarına dair Başbakan'ın kendilerine yaptığı açıklamaya dair AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, "Başbakan ile samimi, içten ve açık bir sohbetimiz oldu. Sorunlar ne olursa olsun sorunların çözümü hukukun üstünlüğü ve erklerin ayrımı kuralına uymalı" dedi.

İngiliz The Guardian muhabirinin 'soruşturmaları tahkikat bakanlığı, güçler ayrılığı ilkesine aykırı değil mi" sorusuna Başbakan Erdoğan, "Tahkikat bakanlığı gibi bir durum söz konusu değil. İletişimdeki sıkıntı dezenformasyonun kaynağı oluyor. Bahsettiğiniz gibi bir konu yoktur" dedi.


Ender DURUEL - BRÜKSEL / DHA

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:19

İLGİLİ HABERLER