Dünya
  • 20.1.2014 10:45

'Tayyip Erdoğan'ı dinliyor musunuz'

ABD Devlet Başkanı Barack Obama Alman televizyon kanalı ZDF’ye verdiği röportajda “Erdoğan’ı dinliyor musunuz?” sorusunu yanıtsız bıraktı.

Alman sunucu Claus Kleber’e konuşan Obama “Türkiye’de şu anda zor bir durum var. İstihbarat ajanlarınız Başkan Erdoğan’ın iletişim faaliyetleri ile ilgilenmek zorundadır. Başkan istemediği için onun iletişim faaliyetleri bu sınırın dışında mı tutulacak?” sorusunu, “Bu konuda ülke ülke yorumda bulunmak istemem” şeklinde yanıtladı. Obama açıklamasında ayrıca, “Yönergede de görecekseniz yakın arkadaş ve müttefiklerimiz var. Müttefiklerimizle sürekli olarak çalışıyoruz. Bu bizim için ve meslektaşlarının güvenini koruyan ve onlarla yakından çalışan bir ABD Başkanı olarak benim için oldukça önemli. Şimdi röportajda da söylediğim gibi bizim istihbarat ajanlarımız Alman istihbarat ajanları ve her istihbarat ajanı gibi tüm dünyada hükümetlerin ülkeler hakkındaki niyetleri ile ilgilenmeye devam edecektir. Bu değişmeyecek. Ve eğer Der Spiegel ya da New York Times’da okuduğunuz şeylerle kısıtlı kalmak isteseydiniz istihbarat servisine sahip olmanın bir anlamı olmazdı” dedi.

Obama açıklamasında ayrıca herkesi dinlemediklerini ve bu durumun kendisi için önemli olduğunu belirterek telefon programları hakkındaki 215 veri konusunda konuştuklarını ve hükümetin bu uygulamaya son vereceğini açıkladı. Bu verilerin isim ya da içerik içermediğini de kaydeden Obama bu program vesilesiyle El Kaide hakkında numaralar bulduklarını belirtti.

Yaptıkları şeyin ve kendilerine uyguladıkları frenin özel hayatı ihlal etmeyecek şekilde davrandıklarına dair ilk adım olarak adlandıran Obama, kaybedilen güveni tekrar kazanmanın da zaman alacağını belirtti. Obama ayrıca Almanya ile bugüne kadar yaptıkları işbirliğinin Alman halkı tarafından hatırlanacağına inandığını ifade etti.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:21

İLGİLİ HABERLER