Dünya
  • 8.5.2013 22:20

tecavüzcüler çocuk kadın demedi...

     BM, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) ordu güçlerinin, kadınlar ve yaşları 6 ila 17 arasında değişen kız çocuklarına yönelik 135 cinsel saldırı olayını gerçekleştirdiklerini tespit etti.
BM'nin, DKC'deki insan hakları ihlallerini araştıran birimi (UNJHRO), DKC'de yaşanan yağma, toplu tecavüz, yargısız infaz ve öldürme olaylarının detaylarını kurbanlar ve tanıkların anlatımıyla raporlaştırdı.
     Raporda DKC ordusunun, M23 hareketi ile çatışmalar esnasında geri çekilirken, unsurlarının Goma ve Minova kentleri yakınlarında sistematik insan hakları ihlalleri gerçekleştirdikleri vurgulandı.
     Rapora göre, sadece Minova yakınlarında 135 cinsel saldırı olayı belgelendirildi. Kurbanlar arasında yaşları 6 ila 17 arasındaki 33 kız çocuğu da bulunuyor.
     DKC askerlerinin, yol üzerindeki evlere girerek kadın ve kızlara tecavüz etmelerinin yanı sıra yağmaladıkları ve fiziki şiddet uyguladıkları da kaydedildi.
     Raporda M23 hareketi savaşçılarının da insan hakları ihlalinde bulundukları, en az 59 cinsel saldırıdan sorumlu oldukları, en az 11 yargısız infaz gerçekleştirdikleri, çocukları savaşmaya ve çalışmaya zorladıkları belirtildi.
     DKC'de geçen yıl aralık ayında, BM'nin DKC misyonu MONUSCO'nun da desteğiyle adli soruşturma başlatılmış ve mart ayı sonu itibariyle 12 üst düzey yetkili, Minova'daki olaylar nedeniyle açığa alınmıştı.
    
     Muhabir: Mustafa Keleş
     Yayıncı: İbrahim Uyar

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:32

İLGİLİ HABERLER