Dünya
  • 30.6.2008 09:39

TECAVÜZLE SUÇLANAN BAŞBAKAN TÜRK TOPRAĞINA SIĞINDI!

Güney Asya ülkesi Malezya’da 8 Mart’taki genel seçimlerden sonra patlak veren siyasi kriz, önceki gün doruk noktasına ulaştı. Ülkede 1993-1998 yılları arasında Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan ve izlediği liberal ekonomik politikalarla Malezya’da reform hareketini başlatan muhalif lider Enver İbrahim (61), 23 yaşındaki erkek yardımcısı ile cinsel ilişkiye girmekle suçlandı. Eşcinsel ilişkinin 20 yıl hapisle cezalandırıldığı ülke bu iddia ile iki gündür çalkalanıyor.

Mart ayından beri İbrahim’in yanında çalışan Saiful Bukhari Azlan polise başvurarak, İbrahim’in başkent Kuala Lumpur’da bir apartman dairesinde kendisine tecavüz ettiğini söyledi. Bunun üzerine, Enver İbrahim hakkında arama kararı çıkarıldı.

Suçlamanın zamanlaması ise oldukça ilginç. Çünkü Enver İbrahim’in başını çektiği muhalif koalisyon ittifakı, Mart ayındaki seçimlerde 1957’den beri iktidarda bulunan Barisan Nasional’e (Ulusal Cephe) tarihinin en büyük yenilgisini yaşatmıştı.

Hakkındaki arama kararı sonrası can güvenliğinin tehlikeye girdiğini öne süren Enver İbrahim önceki gün, evinden ayrılarak bir otele yerleşti. Burada yaptığı basın açıklamasında, suçlamaların iktidarın kendisini siyasetten uzaklaştırmak için yapılmış bir komplo olduğunu öne sürdü.

 “Türkiye’ye minnettarım”

İbrahim daha sonra, bazı kişilerin ailesine zarar vermekle kendisini tehdit ettiğini söyleyerek sabah saatlerinde Türkiye’nin Kuala Lumpur Büyükelçiliği’ne sığındı. Büyükelçik binası Türk toprağı sayıldığı için hakkında hiçbir işlem yapılamayan İbrahim, dün ilerleyen saatlerde bir açıklama daha yaptı.

“Bu açıklamayı Türkiye Büyükelçiğinden yapıyorum. Can güvenliğimden endişe ettiğim için sabah saatlerinde buraya getirildim. Bana ihtiyaç zamanında kucak açan insanlara ve beni buraya davet eden Türkiye Büyükelçisi’ne şükran duyuyorum” diyen İbrahim, “Kaynaklarım 8 Mart’taki seçimlerden sonra bazı güçlerin bana ve aileme zarar verebileceğini belirtti. Bana,halkın iradesini ezmek ve Malezya’da başlayan dönüşüme bir son vermek için suikaste uğramamın ihtimal dışı olmadığı söylendi” diye konuştu.

 “Sadece ailesi içeri alınıyor”

Enver İbrahim’in hakkındaki suçlamalardan sonra birçok ülkenin büyükelçiliğine sığınma için başvurduğunu ve ilk davetin Türkiye’den geldiği açıklandı. İbrahim’in partisi Halkın Adalet Parti’nden yapılan açıklamada ise, çok sayıda ülkenin İbrahim’e sığınma olanağı tanıdığını ancak İbrahim’in Başbakan Erdoğan ile yakın dostluğu nedeniyle Türkiye’yi seçtiğini belirtildi. İbrahim’in yaklaşık 100 yandaşı Büyükelçiliğimiz önünde gösteri yaparken, elçilik binasının bulunduğu cadde ise güvenlik nedeniyle trafiğe kapatıldı. İbrahim’in Büyükelçilik’te ne kadar kalacağı, iltica talebinde bulunup bulunmadığı da bilinmiyor. Elçiliğe sadece kızları ve karısının girmesine izin veriliyor.

 2. kez eşcinsellikle suçlandı

İbrahim için 1998’de de eşcinsellik iddiası ortaya atılmıştı. Özel şöförü ile ilişkiye girmekle suçlanmış, dönemin Başbakanı Mahathir Muhammed tarafından görevden alınmıştı. İbrahim yolsuzluk ve eşcinsellik nedeniyle hapse atılmış, 2004’te eşcinsellik suçu Yüksek Mahkeme tarafından bozulunca serbest kalabilmişti. Mahkemede, iktidarın komplosuna kurban gittiğini söyleyen İbrahim, son olayda da Başbakan Ahmed Bedevi’nin parmağı olduğunu öne sürdü. Mart’taki seçimlerden sonra muhalefete son yılların en büyük başarısını getiren Enver İbrahim’e verilen 5 yıllık siyasi yasak Nisan ayında bitmişti. Eylül’deki ara seçimlerde, meclise girip Bedevi’yi devirerek, Başbakan olma planları yapıyordu. Bedevi dün yaptığı açıklamada, hükümetin bu olayla ilgili hiçbir ilgisi olmadığını söyledi.

ELÇİLİK KORDON ALTINDA

İbrahim Kuala Lumpur’daki Türk Büyükelçiliği’ne getirildikten sonra yaklaşık 100 yandaşı bina çevresinde toplandı. “Yaşasın Reform, kahrolsun iktidar” sloganları atan göstericileri uzak tutmak için elçiliğin kapısı kordon altına alındı. Güvenlik nedeniyle, elçiliğimizin olduğu cadde trafiğe kapatıldı. Elçilik binası Türk toprağı sayıldığı için içeriye izinsiz kimse giremiyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:14

İLGİLİ HABERLER