Gündem
  • 28.4.2013 01:01

Tekin: Bunlar sezonluk iktidar...

Yıllardan bu yana CHP’nin iktidara gelememesinden şikayet eden ve bunu nedenini soran partililerden Bülent Bilmez, Gürsel Tekin’e, 54 yaşında olduğunu ve 18 yaşından beri bu partide mücadele verdiğini söyledi. Bilmez, "CHP olarak 1977’de yüzde 42 oy aldık o zaman ben oy kullanmıyordum, şimdi benim evimde 5 tane oyum var. Oyumuzu veriyoruz ama neden oy oranımız yükselmiyor, bunu merak ediyoruz" diye sordu. Bir başka partili ise, "Şu anda ikinci parti durumundayız ama bir 10 sene sonra bu gidişatla ikinci parti gelebileceğimizi düşünebiliyor musunuz? CHP’nin içerisinde sorun çok büyük. 2023 değil önümüzdeki ilk seçimi kaybedersek bir daha gelmemiz mümkün değil” dedi.

Tekin, partilere verdiği yanıtta, "CHP biz olsak da, olmasak da hep olacak" dedi. Bülent Ecevit döneminde yüzde 42 oy alındığını hatırlatan Tekin, şöyle dedi:

"Ama o zaman 500 bin vatansever, duyarlı öğretmenlerimiz vardı. Hiç kimse bizim oyumuz çalınacak mı demezdi, diyemezdi. O zamanda devlet vardı ama öğretmenlerimiz sigorta gibiydi, noter gibiydi."

Askeri darbelere değinen ve askerlerin ülkeye ne hale getirdiğinin iyi analiz edilmesi gerektiğini kaydeden Gürsel Tekin, şunları söyledi:

"Ülkede o dönemde 3 milyon sendikalı işçi vardı. En ufak sorunda kendisini kalkan ediyordu. TÖBDER olsaydı şu andaki iktidar 4 artı 4’ü gündeme getirebilir miydi? İşçi hareketi olsaydı bu kadar fütursuzluk olur muydu? Gençlik hareketleri olsaydı bunlar olur muydu? O dönemde 10 milyon örgütlü insan vardı. Ne oldu da bunlar bir çırpıda ortadan kayboldu. Bir tarla düşünün. Tarlayı besleyen nedir, gübre ve su. Gübre ve su olmazsa tarla yeşermez. Sosyal demokrat, sol partilerin bir tek dayanağı örgütlü toplumdur. Örgütlü toplumu askere yerle bir ettirdiler. 50 yıllık NATO projesi ile karşı karşıyayız. Bunu şunun için söylüyorum, örgütlü toplumu yok ederseniz hak arama eylemleriniz azalır ve kendinizi ifade edemezsiniz. Bunlar sezonluk iktidarlardır, bir dönem Evren geldi onu kullandılar, bir dönem rahmetli Özal geldi onu kullandılar. Bunların çok güzel bir sloganı vardır, eskiler iyi bilir. Milli görüşçüler doğduğu günden itibaren siyonizm düşmanlığıyla büyürler. Ama şimdi bir bakıyorsunuz bir gece de barışıvermişler."

Yaklaşın 44 milyon nüfusun 10 milyonunun örgütlü olduğu dönemden 76 milyon nüfusta sadece 500 bin işçinin sendikalı olduğuna işaret eden Tekin, "Ama maalesef sendika ortada yok. Mesela 1980 öncesi bir başbakan çıkıpta, ’bana sendikalar taşeronlaşmayı önerdi’ diyebilir miydi? Yakalardı orayı ya. Ama sendikalarda ses yok. Hiç buna itiraz eden sendika oldu mu? Olmadı, o zaman demek ki sendika yok" dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:50

İLGİLİ HABERLER