Yaşam
  • 6.10.2005 00:07

TELEFONSUZ KÖYDEN TÜRK USULÜ BRİKETLİ ÇÖZÜM!..

Bitlis'in Mutki İlçesi Kavakbaşı beldesi Kapaklı köyünde, GSM şebekesinin tek bir noktada çekmesi nedeniyle köydeki bütün cep telefonlar şebekenin çektiği bir yere konuluyor. Telefonların çektiği noktaya konulan briket, telefon kulübesi olarak kullanılıyor.

 


Boşalttıkları köylerine 1998 yılında geri dönen 25 haneli Kapaklı köyü halkı, normal kablolu telefonları olmayınca iletişimlerini GSM hatlarıyla çözmeye çalışıyor. Cep telefonlarının sadece bir noktada çektiği köyde, vatandaşlar yeni bir yöntem geliştirdi. Sadece, bir evin yan duvarı yakınında şebeke çekince, bırakılan briketin içine cep telefonlarını yerleştiren köylüler, burayı telefon kulübesi olarak kullanıyor. Kablolu telefon için gerekli yerlere başvurduklarını söyleyen köy muhtarı Maşallah Arslan, ancak bugüne kadar hiçbir çözüm bulunmadığını söyledi.

Arslan, köyde yaklaşık herkeste cep telefonu bulunduğunu, ancak istenilen düzeyde kullanamadıklarını belirterek, "Köyümüzden 1993 yılında göç ettik ve 1998 yılında yine geri döndük. Köyde telefon yok. Telekom'a kaç kez müracaat ettim, ancak bir gelişme olmadı. Biz de cep telefonları aldık. Ancak burada şebeke sorunu var. Hastamız oluyor normal telefon yok. Cep ile de sürekli sorun yaşanıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık" dedi.
Şebekelerin sadece tek bir noktada çektiğini ve mecburen tüm cep telefonlarını buraya topladıklarını belirten Arslan, şunları söyledi:


"Köyden 3 kilometre uzaktaki dağların zirvesinde şebekeler var. Oraya gitmek zor. Ancak köyümüzde bir noktada çekiyor. Biz de o noktaya bir briket bıraktık. Köydeki tüm cep telefonları buraya topladık. Telefon çaldığında köylüler tarafından bakılır ve muhatap kimse çağırılır. Ayrıca köylü buraya gelip telefon ihtiyacını karşılar. Yani burası telefon kulübesi gibi. Bu şekilde ihtiyacımızı gidermeye çalışıyoruz. Ancak yine de çok sağlıklı kullanamıyoruz. İsteğimiz buraya şebekelerin getirilmesidir" dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:58

İLGİLİ HABERLER