Eğitim
  • 16.1.2015 15:26

TEOG birincisi, Okutulmayan annem için çalışıyorum

İlçenin, öğretmenlerin ve ailesinin gruru olan Esra, annesinin çok istemesine rağmen okutulmadığını belirterek onun hayalini gerçekleştirmek uğruna çok çalıştığını söyledi.

Mardin'in 10 bin nüfuslu Mazıdağı İlçesi'nde bir ilk yaşandı. TEOG sınavındaki 120 sorudan 120’sini doğru cevaplayarak Türkiye birincileri arasına giren Cumhuriyet Orta Okulu 8'inci sınıf öğrencisi Esra Kalın, okuma azminin arkasında, annesini hayalini gerçekleştirmek olduğunu söyledi. Zor şartlar altında girdiği sınav maratonununda zirvede olmanın sevincini yaşadığını belirten Esra Kalın, "Kız çocuklarının zor okutulduğu bu ilçede, bir kız öğrenci olarak bu başarıyı elde etmem beni çok sevindirdi. Çok istemesine rağmen okul okuyamayan annemin doktor olma hayalini gerçekleştirmek için sınavlara hazırlanıyordum. Dersi deste dinleyerek ve planlı bir çalışma ile bu başarıyı kazandım" dedi. Kendisine ait bir çalışma odası olmadığını söyleyen Esra, bu başarısını annesine armağan etti.

Kızına sarılıp mutluluk gözyaşı döken 5 çocuk annesi Halime Kalın da çok istemesine rağmen ailesinin kendisini okutamadığını anlatarak, "Küçüklüğümden beri içimde kalan okuma sevgisini, kendi kızımı okutarak gerçekleştirdim. Çocukluğumda oynadığımız oyunlarda hep bir doktor olmak isterdim. Şimdi benim bu doktor olma hayalimi kızımın gerçekleştirmesi için büyük destek veriyorum ve kendimi çok mutlu hissediyorum. Bence kız çocuklarının okutulması önündeki bütün engellerin kaldırılması lazım" diye konuştu.

Özel bir firmada şoförlük yapan baba Doğan Kalın ise çocuklarını okuturken kız- erkek ayrımı yapmadığını belirterek, "Esra’mın okuma azmi daha küçüklüğünden beri vardı. Kendisine hep destek olduk. Elimizdeki bu kıt imkanlara rağmen elde ettiği bu başarıda, en büyük katkı annesinindir" dedi.

Esra Kalın’ı ziyaret eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Zeki Atalay, ilçede son yıllarda öğretmenlerin ve idarecilerin köy- köy, mahalle- mahalle, ev- ev dolaşarak kız çocuklarının eğitime kazandırıldığını belirterek, "Yaptığımız çalışmanın semeresini şimdi almaya başladık. İlçede kız çocukların okutulması daha önce düşük orandayken, son yıllarda bu oranda büyük bir artış oldu. Bu oran kız öğrencilerimizin de ilçenin de eğitim başarısına yansıdı. Esra kızımız da TEOG sınavında 120 sorudan 120’sine cevap vererek, ilçemizde bir ilke imza attı. Öğrencimizin başarısında son dönemde eğitim alanında ivme kazandırdığımız çalışmaların yanı sıra eğitimcilerin, velilerimizle yaptığı işbirliği ve haftasonlarında okullarımızda verdiğimiz kursların büyük bir etkisi oldu. Bu başarıda emeği geçen başta öğrencimizin öğretmenlerini, okul idarecilerini ve ailesini tebrik ediyorum" diye konuştu.

Mazıdağı Kaymakamı Fırat Çelik de Esra Kalın'ı başarısından dolayı çeyrek altınla ödüllendirdi. Esra Kalın'la sohbet eden Kaymakam Çelik, aynı başarıyı üniversite sınavında da göstermesini isteyerek, "Öğrencimiz Esra Kalın'la gurur duyuyoruz. İlçemizi en güzel şekilde temsil etti. İlçemiz eğitim öğretim de çıtayı her geçen yıl daha da yükseklere çıkarıyor. Okullarımızdan da başarılı öğrencilerin çıkması bizleri memnun ediyor. Gelecek yıllarda da bu başarının artarak devam edeceğine inanıyorum" dedi.
Nezir GÜNEŞ/MARDİN, (DHA)

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:51

İLGİLİ HABERLER