Ekonomi
  • 9.5.2004 00:15

TEPE GRUBUNUN YAPTIĞI HAVAALANI İRAN'I BİRBİRİNE KATTI

SEPHER SUPHİ
TAHRAN - İran'ın başkenti Tahran'ın yeni havalimanı hizmete açıldıktan birkaç saat sonrasında uçuşlara kapatıldı.


Olayla ilgili İran Silahlı Kuvvetleri'nin Genel Karargahı tarafından yayınlanan bildiride, İmam Humeyni Havalimanı'nın, gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığı iddia edilerek kapatıldığı belirtildi. Bildiride, havalimanında yabancıların çalışmasının, İran Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olduğunun altı çizilirken, söz konusu havalimanında yabancıların çalıştırılmasının doğru bir hareket olmadığı belirtildi.


Bildiride ayrıca, havalimanının güvenlik sorunlarının ortadan kalkmasına dek ve yerel firmaların havalimanına yerleşinceye kadar uçuşlara kapalı olacağı kaydedildi.


İmam Humeyni Havalimanının yer hizmetleri ihalesini, 1 yıl önce bir Türk firması olan TAV kazanmış ancak firma ve İran Ulaştırma Bakanlığı arasındaki mutabakat anlaşmaya dönüşmemişti.


Öte yandan İran Ulaştırma Bakanı Ahmet Hurrem, bu akşam Resmi Haber Ajansı İRNA'ya verdiği demecinde olaya tepkisini dile getirdi. İmam Humeyni Havalimanı'nın hizmete açılacağını belirten Hurrem, bazı çevrelerin havalimanının hizmete açılmasını engellemeye çalıştıklarını iddia etti. İran Silahlı Kuvvetleri'nin görüşünü bugün açıkladığını dile getiren Hurrem, son iki ayda büyük bir baskı altında olduğunu ifade ederek, "Bu ülkede çalışan kişinin yakasını bırakmazlar" diye konuştu.


Bir Türk firması ile bir mutabakata varılıncaya dek, gereken tüm işlemlerin yapıldığını hatırlatan Hurrem, Türk firmasının 31 firma arasından seçildiğini, bunun için İran Dışişleri, İstihbarat ve Maliye Bakanlıkları ile uyum içersinde çalışıldığını belirtti. Bazı kurumların bu firma ile varılan mutabakata itiraz ettiklerini de ifade eden Hurrem, itirazlar üzerine, gerekli evrakların gerekli kurumlara gönderildiğini ancak anlaşmanın bir türlü imzalanmadığını kaydetti. Hurrem ayrıca anlaşmanın feshedilmesi durumunda, İran Ulaştırma Bakanlığı'nın Türk firmasına tazminat ödeyeceğini de sözlerine ekledi.
Öte yandan, yarın toplanacak İran Bakanlar Kurulu'nun konuya ilişkin incelemelerde bulunup karar vermesi bekleniyor.


Tahran'ın 40 Km güneyinde inşaa edilen İmam Hümeyni Havalimanı, yaklaşık 3 ay önce İran Cumhurbaşkanı'nın katıldığı bir törenle test uçuşlarına hizmete açılmıştı. Havalimanı bugün faaliyete geçtikten sonra, Dubai'den gelen ilk uçağın inmesiyle kapatıldı.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:10

İLGİLİ HABERLER