Eğitim
  • 19.9.2013 13:13

Tesettür kıyafetli öğretmen gerilimi

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi Küçükköy Beldesi'ndeki Macit Ataklı İlköğretim ve Ortaokulu'na bir süre önce eş durumundan atanan Türkçe öğretmeni Elif Kısa'nın okula tesettür kıyafetiyle gelip derse girdiği haberleri üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü inceleme başlattı.

Erzurum'un Aşkale İlçesi'nden geçen cuma günü eş durumu nedeniyle Küçükköy Beldesi'ndeki Macit Ataklı İlköğretim ve Ortaokulu'na atanan Türkçe öğretmeni Elif Kısa'nın, okula tesettür kıyafetiyle gelip derslere girdiği yönünde velilerin dile getirdiği şikayetle ilgili Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü inceleme başlattı. İl Milli Eğitim Müdürü Sabri Caner, Elif Kısa'nın üzerindeki kıyafetin manto olduğunu öne sürdü. Caner, "Gazetelerde çıkan haberler sonrası konuyu araştırıyoruz. Öğretmenin çarşaf benzeri bir kıyafet giydiği söyleniyor, ancak bu bir mantodur. Bu şekilde derslere girip girmediği de araştırılıyor. Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de konuyla ilgileniyor" dedi. Bu arada, Türkçe Öğretmeni Elif Kısa'nın bugün okula gelmediği öğrenildi.

SENDİKA TEMSİLCİSİ DESTEKLEDİ, VELİLER ÖFKELİ

Balıkesir'in Ayvalık İlçesi Küçükköy Beldesi'ndeki Mecit Ataklı İlköğretim ve Ortaokulu'na bir süre önce eş durumundan atanan, okula siyah tesettür kıyafetiyle gelip derse girdiği belirtilen Türkçe öğretmeni Elif Kısa'ya üyesi olduğu Türk Eğitim- Sen Ayvalık Temsilcisi Ekrem Şevik'ten destek geldi. Okula gelen Şevik, öğretmen Kısa'yla görüştükten sonra, "Sendikamız serbest kıyafet uygulamasıyla ilgili bir genelge yayınladı. Öğretmenimiz de bunun üzerine serbest kıyafetiyle okula geldi. Kendisini de bu konuda destekliyoruz. Bu kıyafet yasak değildir. Yasalara uygundur" dedi. Okul Müdürü Mehmet Rauf Gürleyik de öğretmenle görüştüğünü, Elif Kısa'nın Türk-Eğitim-Sen'in aldığı kararı uyguladığını dile getirdi.

AÇIKLAMA YAPMADI

Gün boyu okul bahçesinde görülmeyen Elif Kısa ise saat 16.00'da çıkış zilinin çalmasına rağmen okuldan ayrılmadı. Yaklaşık yarım saat sonra, okul bahçesine giren bir otomobile binen Kısa, daha sonra okuldan ayrıldı. Elif Kısa'nın, bu kez koyu renk pardesü giyinip, türban taktığı görüldü. Bu arada, Küçükköy Belediye Başkanı CHP'li Mesut Ergin'in beldede yaşayanların cep telefonuna gönderdiği mesajda, "Bu kıyafeti hoşgörü ile karşılayamayız" dediği öğrenildi. Okula gelen bazı veliler, okulda tesettürlü öğretmen istemediklerini kaydetti.

AYVALIK'TA EYLEMLİ TEPKİ

Türkçe öğretmeni Elif Kısa'nın okula tesettür kıyafetiyle gelmesinin ardından, Ayvalık Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan bir grup eylem yapıp duruma tepki gösterdi. Eyleme, CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutçu, Ayvalık Belediye Başkanı CHP'li Hasan Bülent Türközen, Küçükköy Belediye Başkanı CHP'li Mesut Ergin, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenci velilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 200 kişi katıldı.

VELİLER İMZA TOPLADI

Okulda çocuğu eğitim gören velilerin öğretmenin görevden alınması için imza topladıklarını belirten Başkan Ergin, "Küçükköy'de şimdiye kadar böyle bir şey yaşanmamıştı. Bu olay nedeniyle belde sakinleri olarak çok üzüldük. Bunun bir provokasyon girişimi olduğunu düşünüyoruz. Bu tür girişimlere izin vermeyeceğiz. Ayrıca velilerimiz de çok tepkili. Öğretmen hanımın görevden alınması için imza toplamaya başlamışlar. Bunun yerel seçimlere az bir zaman kala yaşanması da durumu vahimleştiriyor. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin, üzücü bir olaya meydan vermemek için, öğretmen arkadaşı başka bir okulda görevlendirmesini umuyoruz" dedi.

LAİKLİĞE SALDIRI İDDİASI

AK Parti iktidarının laikliğe saldırdığını iddia eden CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutçu ise şunları söyledi:

"AKP iktidarı yıllardan beri laikliğe saldırıyor. İş kendilerine gelince, insan hakları ve demokrasiden söz ediyorlar. Tabiki biz de insan haklarının ve demokrasinin sonuna kadar savunucusu olan bir partiyiz. Ancak AKP iktidarı demokrasi ve insan haklarını kendi istekleri doğrultusunda yorumluyor. Madem bu öğretmenin insan hakları var, okula çarşafla giriş yapabiliyor, o zaman Gezi Parkı'ndaki çocuklar neden dövüldü, neden öldürüldü? Ben olayı öğrendiğimde Ankara'daydım, çok üzüldüm. Bu konu hakkında, Milli Eğitim Bakanı'nın yanıtlaması tabeliyle soru önergesi verip buraya geldim. Bu olayın Ayvalık'ta yaşanması gerçekten çok vahim. Çünkü Ayvalık Kurtuluş Savaşı'nda en büyük direnişi göstermiş, yerleşim yerlerinden birisidir. Milli Mücadele'yi başlatan bir yerdir. Bu anlamda Ayvalık önemli bir yerdir. Ayvalıklılar'a sakin olmayı öneriyorum."

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:55

İLGİLİ HABERLER