Spor
  • 29.11.2007 20:50

TFF KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK KABUL EDİLDİ

ANKARA - TBMM Genel Kurulunda, Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) yapısı ile denetiminin, uluslararası federasyonların kurallarına uygun olarak yeniden düzenlenmesini öngören kanun tasarısı kabul edildi.
     Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda değişiklik öngören kanuna göre, TFF'nin, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ve Avrupa Futbol Federasyonları Birliğinin (UEFA) üyesi olduğu kanun metninde yer alacak.
     TFF, ''fair-play'' kurallarına uygun olarak bağlılık, dürüstlük ve sportmenlik prensiplerini gözetecek, Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) ve FIFA'nın oyun kurallarına uyacak, FIFA ve UEFA statüsünde belirtilen tahkim kurulları ile Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesinin (CAS) yetkisini tanıyacak.
     TFF'nin görevleri arasında ırkçılık ve her türlü ayırımcılıkla mücadele etmek de yer alacak.
     TFF, bünyesinde futbol branşı bulunan engelliler spor federasyonlarına, her türlü nakdi ve ayni yardımda bulunacak.
     Kanunda, Federasyon Genel Kurulunun oluşumu ile toplanma esasları yeniden düzenleniyor.
     Buna göre, Turkcell Süper Lig kulüpleri, Genel Kurulda biri başkanları olmak üzere 7'şer üyeyle temsil edilecek. Ancak Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor kulüpleri, daha önce şampiyon oldukları için fazladan 1'er oy hakkına sahip olacak ve böylece 8'er üyeyle Genel Kurulda bulunacak. Turkcell Süper Lig takımlarının toplam delege sayısı, 98'den 130'a çıkacak.
     Genel Kurul her yıl haziran ayında, seçimli Genel Kurulu ise 4 yılda bir, futbol liglerinin bitiminin tescili tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde, yönetim kurulunun belirleyeceği tarihte olağan olarak toplanacak. Genel Kurul, gerektiğinde, toplam üye sayısının yüzde 40'ının noter onaylı yazılı müracaatı veya yönetim kurulunun kararı üzerine en geç 30 gün içinde olağanüstü toplantıya çağrılabilecek.
     Spordan sorumlu Bakan, Genel Kurulun olağanüstü toplanması için çağrıda bulunamayacak. TFF'nin faaliyet ve işlemlerinin, spordan sorumlu Devlet Bakanlığının gözetim ve denetimine tabi olacağına ilişkin hüküm yürürlükten kaldırılacak. Federasyonun hesapları ve mali durumu, uluslararası spor sektöründe denetim tecrübesi bulunan bağımsız denetim kuruluşlarınca denetlenecek.
     Tasarıda yer alan ''Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 30 gün sonra seçimli Genel Kurul toplantısı yapılır'' hükmü, verilen önergeyle değiştirilerek, ''seçimli'' ifadesi metinden çıkartıldı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:26

İLGİLİ HABERLER