Gündem
  • 23.4.2021 12:22

Thodex’e 2.5 milyon lirasını kaptırmış

Thodex’e 2.5 milyon lirasını kaptırmış

Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer’in sosyal medya hesaplarını kapatıp yaklaşık 2 Milyar Dolarlık kripto varlıkla 20 Nisan tarihinde İstanbul Havalimanı'ndan yurt dışına firar ettiği ortaya çıktı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na çok sayıda dilekçe ulaşırken, Özer hakkında ‘Bilişim sistemleri aracılığıyla nitelikli dolandırıcılık’ suçundan re’sen soruşturma başlatıldı. Edinilen bilgilere göre İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na çok sayıda şikayet ulaştığı öğrenilirken olayla alakalı mağdur olan Serkan Kılıç, avukatı Sinan Keskin aracılığıyla Faruk Fatih Özer ve Thodex şirketi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Türkiye'de aktif olarak kullanılan kripto para borsalarından Thodex son 24 saattir alım satımını durdurma kararı aldı. Yüz binlerce yatırımcı mağdur olurken, Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in yaklaşık 2 Milyar Dolarlık kripto varlıkla yurt dışına firar ettiği iddia edildi. İstambul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na çok sayıda mağdur tarafından dilekçe verildiği öğrenildi. Son gelen bilgiye göre Faruk Fatih Özer'in şirketi Thodex'in merkez ofisinde emniyet ekipleri arama gerçekleştirirken olayla ilgili mağduriyet yaşayan ve yaklaşık 160 bin lira parasını kaptıran mağdur S.K., avukatı Sinan Keskin aracılığıyla savcılığa şikayet dilekçesini iletti.

160 BİN LİRASINI KAPTIRMIŞ
Thodex üzerinden belli miktarlarda Bittorent, Holocoin, Dogecoin, Stellar ve Ripple kripto paralarından alan mağdur S.K., aldığı kripto para değerlerinin değişiklikler saklı olmakla beraber hali hazırda yaklaşık 160 bin lirasını Thodex isimli uygulamaya kaptırdı. Olayla ilgili şirket sahibi olan Faruk Fatih Özer, mağdur S.K.'nın da aralarında olduğu yaklaşık 400 bin kişiden yatırım amacıyla aldığı 2 milyar dolar tutarındaki parayı alıp yurt dışına kaçınca, mağdur S.K. avukatı Sinan Keskin aracılığıyla harekete geçti.

HİÇBİR YETKİLİ YOK
Avukat Sinan Keskin'in savcılığa verdiği şikayet dilekçesinde, mağdur S.K.'nin Thodex üzerinden aldığı kripto paralarının 160 bin lira olduğu, şirketin güncel olarak sosyal medya hesaplarının silindiği, web sitesinin kapatıldığı ve şirket adresinde hali hazırda hiçbir yetkilinin bulunmadığı belirtildi.

'İNSANLARI ÇEKMEK İÇİN LÜKS ARABA ÇEKİLİŞİ YAPTILAR'
Şikayet dilekçesinde Faruk Fatih Özer ve şirket çalışanlarının yatırımcılara kripto para üzerinden yüksek kâr oranları vaat ettiğini, sosyal medya hesaplarında insanları yatırım yapmaya sevk eden paylaşımlar yaptıklarını, belirli bir güven ortamı yarattıklarını hatta yatırımcıları çekmek için lüks araba çekilişleri yaptıklarını belirtti.

'ÜLKENİN EN YÜKSEK VE SİSTEMATİK VURGUNU'
Aynı zamanda şikayet dilekçesinde Faruk Fatih Özer'in internet aracılığıyla mağdur S.K. gibi birçok kişiye kolaylıkla ulaştığı, psikolojik üstünlük sağlayarak insanları dolandırdığı ve hile yoluyla mağdurların para kaybetmelerine sebebiyet verdiği aktarıldı. Dilekçede Türkiye'nin parasal hacmi en yüksek olan dolandırıcılık eylemlerinden biri olduğu söylenen söz konusu olayla ilgili böylesine büyük bir dolandırıcılığın tek kişi tarafından icra edilemeyeceği ve sistematik olan bu dolandırıcılıktan kaynaklı şirket yetkililerinin de soruşturulması gerektiğine yer verildi.

'TUTUKLANMASINI İSTİYORUZ'
Maşdur S.K., avukatı aracılığıyla 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma' ve 'Nitelikli dolandırıcılık' suçlarını işlediği iddiasıyla Faruk Fatih Özer ve Thodex şirketi hakkında savcılığa ilettiği şikayet dilekçesinde, Faruk Fatih Tezel hakkında ivedilikle tutuklama kararı verilmesini ve olayla ilgili tüm yetkililer hakkında kamu davası açılmasını talep etti.

'ÇOK SAYIDA MAĞDUR VAR'
Şikayet dilekçesini savcılığa iletmesinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada avukat Sinan Keskin, 'Akşam müvekkilim aradı ve konuyla ilgili mağduriyet yaşadığını bana iletti. Bunun üzerine hemen biz savcılık sürecini başlatması gerektiği konusunda kendisini bilgilendirdik. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde de müvekkilimiz ve bu süreçte başvuran müvekkillerimiz hakkında onlarca, hatta şu an sayısı 30'u bulan mağdurlar var. 2 buçuk milyondan 25 bin liraya kadar mağdur olan müvekkillerim var. Müracaat savcısına başvurumuzu yaptık.' dedi.

'HER MAĞDUR SUÇ DUYURUSUNDA BULUNSUN'
Avukat Sinan Keskin açıklamasına 'Bundan sonraki sürece savcılık nezdinde ve emniyet kuvvetleri tarafından titizlikle yürütüleceğinize inancım tam. Benim iki şapkam var, bir şapkam avukat kimliğim bir şapkam da uzun yıllar borsada diğer piyasa işlemleriyle ilgili yatırımlar yapmaktayım. Dolayısıyla şimdi burada insanları çok yakından ilgilendiren konunun iki boyutu var. Birisi ceza boyutu hemen burada mağdur olan kişilerin ceza hukuku tarafından Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunmaları gerekmektedir. Bizim kanaatimiz burada şirket merkezinin Kadıköy olması sebebiyle İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yetkili olduğu yönündedir. Diğer illerdeki vatandaşlar da yakın bulundukları bir savcılığa suç duyurusunda bulunduğu vakit yetkisizlik kararıyla birlikte Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na dosya ikmal ettirilecektir.' sözleriyle devam etti.

ÇİFTLİK BANKA BENZETİLDİ
Avukat Sinan Keskin, 'Bize gelen bilgiye göre şahsın yurt dışında olduğu söyleniyor. Şahıs yurt dışındaysa ve şirketin içi boşaltılmışsa burada alacak davası açıp mahkeme kararını verdikten sonra bu alacağa kavuşmaları pek mümkün görünmüyor. Dolayısıyla ilk yapmaları gereken şey Çiftlikbank hadisesinde de olduğu gibi savcılığa müracaat etmeleridir.' ifadelerini kullandı.

'ORGANİZE BİR FAALİYET OLARAK GÖRÜYORUZ'
'Biz savcılıktan tutuklama talep ettik, çünkü kuvvetli suç şüphesi, şahısların kaçma şüphesi sadece o şahıs için değil diğer işbirlikçi olabilecek kişilerle organize bir faaliyet olarak görüyoruz olayı. Hepsi için tutuklama talep ettik. diyen avukat Keskin, 'Bu durum sadece Türkiye'de olan bir olay değil, Dünya'da da tartışılan bir olay. Bu sadece Türkiye'de oluyor, hep bizim başımıza geliyor diye bir şey yok. Amerika'da da tartışılıyor bunun denetimsizliği. En büyük uluslararası coin şirketi bile olsa 'Ben iflas ettim, ben bugün çalışmıyorum' dediği zaman bunun bir karşılığı yok, teminatı yok.' sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.

MAĞDURLAR KONUŞTU!

"30 MİLYON LİRAM VARDI"

Faruk Fatih Özer’in yurtdışına kaçtığı haberinin ardından mağdurlar şirketin merkezine geldi.

Mağdurlardan Caner Şen, binaya geldiğinde ofisin boş olduğunu öğrenince çılgına döndü. Polisi arayan Şen, ekiplerin gelmesiyle binaya girmek istedi. Şen, yaptığı açıklamada “Kitap basım işleriyle uğraşıyorum. Şirketim var. Geçtiğimiz yıl 4 milyon liralık coin aldım. İlk zamanlar sorunsuz çalışıyordu. Param katlanarak çoğaldı. En son 30 milyon lirayı buldu. Geçen cuma günü aksaklıklar yaşanınca paramı çekmeye çalıştım. Başarısız oldum. Şirket yetkililerini aradım, sorun var düzelince paranız yerine gelecek dediler. Ancak kandırdılar. Ben paramı istiyorum. Bu kişilerin tüm mal varlıkları dondurulmalıdır” dedi.

"DURUMU CİMER’E BİLDİRDİM"

Ankara'da yaşayan bilgisayar yazılımcısı mağdur Berk Bozbeyoğlu ise, “Uluslararası coin piyasasında Thodex firmasına ait cüzdanda sürekli para eksiliyordu. Bir defasında biri 100 bin dolar yatırım coin aldı. Para firmanın cüzdanına geçti ve saniyeler içerisinde yok oldu. Muhtemelen firma bu parayı farklı bir hesaba geçirdi. Bu yolla içerideki paraları farklı hesaplara havale ediyorlardı. Ben kendi paramı çekmek için firma ile irtibata geçtim. Faruk Fatih Özer’in ağabeyi Güven Özer ile irtibata geçtim. Sistemsel sorunlar olduğunu söyledi. Çözülünce paraların hesaba geçeceğini belirtti. Thodex’in ofis adresinde 3 ayrı firma daha görünüyordu. Muhtemelen paralar diğer firmalar üzerinden yurtdışına aktarıldı. Ben bu durumu cuma günü Cimer’e yazdım. Pazartesi günü geri dönüş yaptılar. Soruşturma başlatıldığı yönünde mail geldi. Salı günü de olanlar oldu, kimseye ulaşamadık” diye konuştu.

"BENİM AKLIMA TOSUNCUK GELDİ"

Göztepe’deki şirket merkezine gelen mağdurlarından biri olan Haluk Metin, "İçeride 123 bin lira param vardı. Çok para kazandım ama çekmedim. Allah gözümüzü doyurmadı. Hep daha fazla kazanırım dedim. Küçük bir çocuk gelip bize hayat dersi verdi. Bütün paramızı götürdü. Haberi ilk duyduğumda aklıma ‘tosuncuk’ geldi. Firma hakkında şikayetçi olacağım. Daha önceden de borsada para kaybettim. Eski borsa mağdurlarındanım. Başımıza bu da geldi” diye konuştu.


 

Güncellenme Tarihi : 23.4.2021 17:33

İLGİLİ HABERLER