Gündem
  • 23.5.2013 11:07

THY grev için mahkemeye gidiyor

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, 24. dönem Toplu İş Sözleşmesi'nin (TİS),  uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından başlatılan grevin grev olmaktan çıktığını, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunun ilgili maddesi gereğince de grev hakkının kötüye kullanıldığı gerekçesiyle mahkemeye başvuracaklarını açıkladı.

Hamdi Topçu, dün gece katıldığı Sky Türk TV’de yayınlanan “ Şimdi Söz Sizde” programında yaptığı açıklamada THY işçisinin greve itibar etmediğini ve grev sabahı çekilen bazı fotoğrafları da göstererek şunları söyledi:

“Sendika Başkanının grevin ilk günü sabah yaptığı konuşmasında arkasında görülen topluluğun içinde bir tek THY çalışanı yok. Çalışanların destek vermediği bir grev haline dönüştü. THY yönetimi bu durumun Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre grev hakkının kötüye kullanılması olarak görmektedir. Başlatılan grev, grev olmaktan çıkıp, THY işçisinin katılımı olmadan birtakım grupların desteğiyle yürütülen bir eylem haline geldi. Bu nedenle Sendikalar ve Toplu İŞ Sözleşmesi kanunun ilgili maddesi olan 72. madde gereğince grev hakkının kötüyü kullanılması gerekçesiyle mahkemeye başvuracağız.”

Hamdi Topçu, işten çıkartılan 305 kişi ile ilgili olarak hukuki sürecin beklendiğini belirterek, “Geçen yıl işten çıkarılan 305 işçiyle ilgili ayırım yapıldığına ilişkin iddialar var. Böyle bir ayırım yoktur. İşten çıkarılan 305 kişinin yüzde 80’i bizim yönetimde olduğumuz dönemde işe alınmıştır” dedi

AYÇİN, “SEVİYESİZ BİR ÜSLUP”

Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin ise dün akşam THY’nin açıkladığı zam oranları ve grevle ilgili yaklaşımına yanıt verdi, Ayçin,  “Bize seviyesiz bir üslupla dayatma yaptılar” dedi.

THY yönetiminin 5 aydır masada olan teklifinde sadece bir değişiklik yapıldığını, ilk altı ay için verdikleri yüzde 3’lük zam oranının yüzde beşe çıkarıldığını belirten Ayçin, “Biz hak kaybetmek için greve çıkmadık. Bu maili atarken hiç mi vicdanınız sızlamadı? Buradaki THY çalışanlarına ‘bir grup marjinal’ diyorlar… Saygısızlık üstüne saygısızlık yapıyorsunuz” diye konuştu.

THY Yönetimi Hava-İş Sendikası’na 22 Mayıs günü akşam saat 17.00’ye kadar masaya oturması için süre tanımıştı. Sendika bu çağrıyı kabul etmeyince THY Yönetimi dün akşam yayınladığı bir açıklamayla çalışanlarına çeşitli kademelerde zam yaptığını bildirmişti.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:05

İLGİLİ HABERLER