Ekonomi
  • 1.3.2009 15:04

TOKİ, 17 BİN GÖÇMEN AİLENİN SORUNUNU ÇÖZÜYOR...

ANKARA - Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesapları gibi kangren haline gelen ''göçmenlere yönelik konut edindirme uygulaması''da çözüm aşamasına geldi. TOKİ'nin girişimleri sonucunda İskan Kanunu'nda yapılan değişikliğe istinaden, konut almak için 1989-1995 döneminde devlete parasını veren ve bugüne kadar konut sahibi yapılamayan 17 bin göçmen aile, bir yıl içinde ya nemalanmış şekilde parasını alacak ya da TOKİ'den konut sahibi olacak.
Ödemeler için yaklaşık 40 milyon TL gerekli, bunun 13 milyon TL'si TOKİ'deki hesaptan karşılanacak, kalan 27 milyon lira Hazine'den aktarılacak.
Yatırdıkları para ile TOKİ'den konut almak isteyen vatandaşların, 31 Mart'a kadar ön talepte bulunmaları gerekiyor
1991'de dönemin parası ile 2,5 milyon TL yatıran bir göçmen, bugün isterse 2 bin 200 lira alacak.
TOKİ, ilgili kanun uyarınca göçmen vatandaşlara ödeme yapılmasına ilişkin çalışmaları tamamlayarak, ödeme taleplerine ilişkin dilekçeleri almaya başladı. Bu durumdaki vatandaşlar, gerekli belgeler ve bir dilekçe ile TOKİ'ye başvuracak. TOKİ, yapacağı incelemeden sonra para iadesi alabilecek vatandaşları ve alacakları tutarı internet sitesinde ilan edecek.
Para iade talebine ilişkin 577 kişiyi kapsayan birinci ödeme listesi yayımlandı. Listede ismi olan soydaşların nüfus cüzdanları ve adreslerini gösteren adına kayıtlı fatura yada ikametgah ilmuhaberi ile birlikte adreslerine en yakın Vakıflar Bankası şubesine başvurmaları halinde ödeme yapılacak.
Bu durumdaki vatandaşlar, isterlerse ve şartları taşıyorlarsa, alacakları parayı, TOKİ'nin alt gelir ve yoksul grubuna yönelik konutları satın almak için peşinat olarak mahsup ettirebilecek. Konut almak isteyen vatandaşların da 31 Mart'a kadar başvurması gerekiyor. Bu vatandaşlar, konut alımında kuraya tabi olmayacak. TOKİ'nin göstereceği konutu beğenmeyen vatandaşa, isterse yine parası iade edilecek.
İade edilecek rakamlar, paranın yatırıldığı tarih ve ödeneceği tarihe göre TÜFE'ye istinaden değişecek.
İade ödemeleri Vakıfbank aracılığı ile yapılacak. Para iadesi alacak göçmenlerin, 5 Aralık 2009'a kadar TOKİ'ye başvurması gerekiyor.
Böylece, KEY hesapları gibi sorun olan göçmen konutları hesabı da tasfiye sürecine girmiş olacak.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 00:42

İLGİLİ HABERLER