Gündem
  • 8.9.2013 12:57

Tokyo'nun şartları bizden çok daha iyi değil

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Tokyo'nun 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği yapmaya hak kazanmasıyla ilgili, "Kısmet değilmiş ama Türkiye varlığını çok güçlü hissettirdi. Sayın Başbakanımız ve beraberindeki heyetle orada çok güzel bir tanıtım ve sunum yaptılar. Zannediyorum ki, çok takdir edildi ve alkışlandı ama bazı sebeplerle biz elenen değil, ilk turda Madrid'i, İspanya'yı eleyen bir ülke olduk" dedi.

732. Söğüt Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri'ne katılmak için Bilecik'in Söğüt ilçesinde bulunan ve burada bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan Arınç, Ertuğrul Gazi'nin huzurunda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Gençlerimiz öncelikle yakın tarihi sonra bizi var eden tarihi mutlaka öğrenmek, bilmek zorunda" diyen Arınç, şöyle konuştu:

"Bu konuda televizyonda yayınlar yapılıyor, çok güzel kitaplar basılıyor. Biz de bana bağlı bir kurum olan Türk Tarih Kurumu'nu daha işlevsel hale getiriyoruz. Yeni yetişen gençlerimizin belki lise sıralarından itibaren tarihe daha çok ilgi duyduklarını görüyorum. Tarihi bilmek geleceği bilmektir, sadece geçmişi bilmek değil. Bu ilgiyi son yapılan yayınlarla, yaşadığımız olaylarla bağlantı kurmada ilişkili olduğunu zannediyorum."

Arınç, sunucunun "Önümüzdeki yıllardaki şenliklerde daha başka etkinliklere olacak mı? Tüm Türkiye'ye yayılacak etkinlikle planlanıyor mu?" sorusunu, şöyle yanıtladı:

"Bu mahalli bir etkinlik. Kütahya'nın Domaniç ilçesinde Hayme Ana anılıyor. Burada da Ertuğrul Gazi Bey anılıyor. Eskişehir ve Bilecik bölgesinde tarihimizde yaşadığımız olaylar canlandırılıyor. Merkez, burası olmalıdır. Belki buradaki etkinlikleri zenginleştirme adına farklı şeyler yapılabilir. Başbakanlık Tanıtma Fonu bütün imkanları sarfediyor. Belediye gayretli, Kaymakamlığımız, Valiliğimiz çok gayretli. Belki uluslararası çapta daha da zenginleştirme mümkünse bunları da düşünebiliriz. Yer ve iklim çok güzel tarihi an be an yaşıyoruz."

"Kısmet değilmiş"

"2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nın ev sahipliğini Tokyo'nun kazanmasını nasıl değerlendiniyorsunuz?" sorusu üzerine Arınç, şunları söyledi:

"Ben de akşam Bursa'daydım. Eğer hayırlı haberi alsaydık, bugün buraya yüzümüz gülerek ve başarımızı tebrik ederek gelmiş olacaktık. Kısmet değilmiş ama Türkiye varlığını çok güçlü hissettirdi. Sayın Başbakanımız ve beraberindeki heyetle orada çok güzel bir tanıtım ve sunum yaptılar. Zannediyorum ki, çok takdir edildi ve alkışlandı ama bazı sebeplerle biz elenen değil, ilk turda Madrid'i, İspanya'yı eleyen bir ülke olduk. İkinci turda daha çok Tokyo'nun üzerinde kaldılar. Ben başardığımıza inanıyorum. İnşallah çok daha güzel organizasyonlara Türkiye'nin ev sahipliği yapacağına inanıyorum."

"2024 için tekrar mücadele eder miyiz? Onu Sayın Başbakanımız takdir eder"

Arınç, "Türkiye 2024 Olimpiyatları'na aday olacak mı?" sorusunu, "Onu şartlar belirler. Bu konuda biz muayyeliz. Yıllardan beri bu hazırlığı yaptık. Yapacak fazla bir şeyimiz de kalmadı. Buna rağmen Türkiye tercih edilmiyorsa bunun sebeplerini araştırmamız lazım. Tokyo'nun şartları bizden çok daha iyi değil. Bunu herkes biliyor. Başka, maalesef her konuda olduğu gibi sebepler devreye giriyor. Her konuda iddiamızı sürdürüyoruz ama 2024 için tekrar mücadele eder miyiz? O, onu Sayın Başbakanımız takdir eder" diye yanıtladı.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:12

İLGİLİ HABERLER