Gündem
  • 15.6.2014 10:37

Toprak her an bu evleri yutabilir

Kastamonu’nun İsmailbey Mahallesi Kırgız Sokak üzerinde ikamet eden Uzunoğlu ailesi, geçtiğimiz günlerde sağanak yağış sonrası oluşan selden olumsuz etkilendi. Sel nedeniyle oluşan heyelan sonrası Uzunoğlu ailesinin evlerinin altında bulunan dereden büyük kaya parçaları koptu. Uçurumun kenarına kadar yaklaşan evin duvarları çatladı. Ayrıca oluşan selde evi su bastı. Evi basan su nedeniyle eşyaların büyük çoğunluğu kullanılamaz hale geldi. Aile ise, evi tahliye etmek zorunda kalarak şu anda barakada yaşam mücadelesi veriyor.

Kastamonu’da geçtiğimiz günlerde sağanak yağış sonrası sel oluştuğunu belirten İrfan Uzunoğlu (40), “Sel sonrası kaya parçaları koptu. Evde yakında gidecek. Komple tehlikedeyiz” dedi.

En son yağan yağmurda evlerinin olumsuz etkilendiğini ifade eden Uzunoğlu, “Şu anda da duracak yerimiz. Bir sonraki yağmurda kalan kısımda göçerse komple açıkta kalacağız. Burası da göçünce ev, dereye kadar iner. Şu anda evde oturuyoruz ama korkarak oturabiliyoruz. Bir anda ev göçer diye korkuyoruz. Yavaş yavaş ev, aşağıya doğru kayıyor” diye konuştu.

Yağışlı havalarda evlerinin çatısının aktığını söyleyen Uzunoğlu, “Şu anda odunluk gibi olan yerde duruyoruz. Burasının her yeri akıyor, göçmesine az kaldı. Evimizi, yağan yağmurda su bastı. Oluşan sel nedeniyle heyelan oldu. Evimin altı boşaldı. Kayalar koptu. Evin duvarları çatladı. Eşyalarımız hep ıslandı. Eşyaların çoğunu kullanamadık, attık. Devletimizden ve hayırseverlerimizden yardım bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Evlerini su bastığını belirten Hatice Uzunoğlu (27) ise, “Evimizi su bastı, heyelan nedeniyle kayar göçtü. Eşyalarımız ıslandı” dedi.
İsmailbey Mahallesi Muhtarı Yücel Dibek de, ailenin geçimlerini sağlamakta biraz zorluk çektiğini belirterek, “Evleri eski, alt tarafı dere. Burası biraz ihmal edilmiş, yapılması gerekiyor. Bu ailemiz, burasını kendi imkanlarıyla yaptırdı. Bu yüzden düzgün yapıda değil. Bu yüzden yağmurdan, selden etkileniyor. Yeni ev için ailemize biraz yardım veya destek olunması gerekiyor” dedi.

 

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

Heyelanda kopan kaya parçaları sonrası evleri uçuruma 5 metre kalan Uzunoğlu ailesi, yaşamlarını Kastamonu Valiliği tarafından yaptırılan evin bitişiğindeki barakada sürdürüyor.

Yaşanan sel sonrası evde, İl Afet ve Acil Yardım Müdürlüğü ekipleri incelemede bulundu. İnceleme sonrası AFAD ekipleri tarafından hazırlanan raporda şunlar yer aldı: “Kastamonu’da Melek Uzunoğlu’na ait tek katlı yığma gecekonduyu aşırı yağıştan dolayı su bastı. Evin arka cephesine yaklaşık 5 metre olan uzaklıkta ki kayalık alanda yağıştan dolayı kaya parçaları kopup, evde tehlike oluşturduğundan mahalle sakinleri tarafından ev boşaltılmıştır”

Öte yandan barakada yaşam mücadelesi veren ailede, Melek Uzunoğlu (66) ile Dilek Uzunoğlu (4) da yaşamlarını sürdürüyor.

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:11

İLGİLİ HABERLER