Gündem
  • 2.10.2008 00:12

TOPTAN: 'ASKERLER, MAZERET BİLDİRDİLER!..'

TBMM Başkanı Köksal Toptan, uzlaşma komisyonunun, ''komisyon kurmaya uzlaşan kişiler, gruplar'' demek olduğunu ifade ederek, ''Onun bir ayağı olmazsa, adı uzlaşma komisyonu doğal olarak olmayabilir, olmaz'' dedi.
Toptan, 23. Dönem 3. Yasama Yılının başlaması dolayısıyla TBMM'de verdiği resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, ''(CHP'nin uzlaşma komisyonlarına üye vermemesi, bu komisyonların toplanmasına engel) diye görüşler var. Sizin, bu konudaki görüşünüz nedir?'' sorusu üzerine Toptan, şu anda karar vermek için erken olduğunu söyledi. Toptan, en azından partilerin yöneticileriyle istişareyi sürdürmekte ve kapıyı kapatmamakta yarar olduğunu belirtti.
Aynı gazetecinin, ''Teknik anlamda soruyorum. Bir parti katılmazsa, örneğin CHP katılmazsa, uzlaşma komisyonları toplanabilir mi toplanamaz mı?'' diye sorması üzerine Toptan, şunları söyledi:
''Bunlar, resmi komisyonlar değil, uzlaşma komisyonu... Uzlaşma komisyonu, 'komisyon kurmaya uzlaşan kişiler, gruplar' demektir. Onun bir ayağı olmazsa, adı uzlaşma komisyonu doğal olarak olmayabilir, olmaz. 3 parti, 2 parti bir araya gelip de bir çalışma yaparsa bizim dışımızda, ona bizim, 'Yok, bir araya gelemezsiniz' deme hakkımız yok. Orada bizim inisiyatifimiz olmayabilir. Onun için bu anlamlarda 4 grubun da başkanvekiliyle istişareler yapacağım. Ben, kapıyı kesinlikle hiçbir zaman kapatmak istemiyorum. Çünkü, bugün de konuşmamda vurgulamaya çalıştım. Biz, uzlaşmaya mecburuz.''
Toptan, ''Sayın Baykal ile yeniden bir görüşme gerçekleştirmeniz mümkün olabilir mi?'' sorusuna, ''Bir saat konuştuk'' karşılığını verdi. Aynı gazetecinin ''Bundan sonra...'' demesi üzerine Toptan, ''Şartlar gerekiyorsa, gayet tabii. Sayın Baykal ile her şeyi konuşurum'' dedi.

-ASKERLERİN GELMEMESİ-

TBMM Başkanı Toptan, ''yeni yasama yılı açılışına katılmayan askerlerin mazeret bildirip bildirmediğine'' ilişkin soruya, ''Evet, bildirdiler'' yanıtı verdi.
Askerlerin mazeretini kamuoyu ile paylaşıp paylaşmayacağının sorulması üzerine de Toptan, ''Sır bir şey yok. Katılamayacaklarını bildirdiler. Bir neden bildirilmedi. Katılamayacakları bildirildi'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Meclis çatısı altında tartışmaya davet edildiklerinin anımsatılması üzerine Toptan, ''O formatta bir tartışma yok'' diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:49

İLGİLİ HABERLER