Gündem
  • 29.10.2008 20:48

TOPTAN: DÜNYADA BÖYLE BİR MECLİS YOKTUR

ANKARA - TBMM Başkanı Köksal Toptan, '''Milletimizin bağımsızlık mücadelesinde, cumhuriyetimizin kuruluş sürecinde ve parlamento hayatımızda eşsiz bir yere sahip bu mekanların restore edilerek korunması ve yaşatılması büyük bir önem taşımaktadır'' dedi.
Toptan, Birinci ve İkinci Meclis binaları olarak hizmet veren ve onarım, teşhir ve tanzim çalışmaları tamamlanan Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet müzelerinin açılışında yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in ilanın 85. yılının kutlandığı tarihi günde, coşku ve heyecanı artıran çok anlamlı bir tören düzenlendiğini belirtti.
Vatan toprakları üzerinde bağımsız ve özgür bir biçimde yaşanılmasını sağlayan, milli mücadelenin merkezi olmuş, milletin kaderine yön vermiş iki ayrı meclis binasının restorasyonunun ardından, açılışlarının gerçekleştirildiğini ifade eden Toptan, bu binaların milletin tarihi yolculuğundaki öneminin çok büyük olduğunu vurguladı. Toptan, ''Milletimizin küllerinden doğarak yeni bir başlangıcı müjdeleyen bu mütevazi binalar, cumhuriyet tarihine tanıklık etmişlerdir'' dedi.
Yakınlardaki okullardan getirilen sıralarla, evlerin çatılarından toplanan kiremitlerle tamamlanan Birinci Meclis Binası'nın milli mücadelenin kalbi olduğunu belirten Toptan, burasının toprakları işgale uğramış Türk milletinin, Atatürk önderliğinde bağımsızlık mücadelesini örgütleyerek yeniden dirilişini sağlayan bir mekan olduğunu kaydetti.
Toptan, top sesleri Ankara yakınlarında duyulurken, bağımsızlığa yürekten inanmış kahraman milletvekillerinin bu binada çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğünü, bu binanın milli irade kokan duvarlarının, cepheden gelen acı haberlere, kazanılan zaferlerin coşkusuna, bağımsızlık tutkusu İstiklal Marşı'nın kabul edilmesine tanıklık ettiğini anlattı. Milletin geleceğini şekillendiren tarihi kararların alındığı bu yerin milletin kaygılarını umuda dönüştürdüğünü dile getiren Toptan, ''Bu meclis, milli mücadelemizi yöneterek zafere ulaştırmış ve 'Gazi' unvanını almış bir meclistir. Dünyada böyle bir meclis yoktur. Bağımsızlığımızı sembolleştiren böyle bir meclise sahip olduğumuz için gururluyuz, mutluyuz'' diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 04:52

İLGİLİ HABERLER