Sağlık
  • 2.10.2008 03:20

TOPUKLULAR KADAR BABET DE AYAĞA ZARARLI...

Son yıllarda moda olan ve rahat olduğu için sağlıklı olduğu düşünülen babet ayakkabıların en az yüksek topuklular kadar zararlı olduğu belirtildi.Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, ayağın ön yüzünde yer alan bağlarda aşırı yüklenmeye neden olduğu için babet ayakkabıların ayak ağrılarına yol açabileceğini söyledi.
MÜKEMMEL ÖLÇÜ
Prof. Dr. Semih Akı, ayakkabı seçiminde en önemli noktalardan birinin topuk yüksekliği olduğunu belirterek, "Topuk yüksekliği 3- 4 cm'den yüksek olmamalıdır. Ayrıca yeterince geniş olmalıdır. Daha yüksek topuk, ağırlığın daha fazla ayak tarafından taşınması demektir. Ayak deformitelerinin en büyük nedenleri yüksek topuklu ayakkabı kullanımıdır. Topuk ve ayakkabı ön tarafı şok absorbe eden bir materyalden oluşmalı. Parmakların yeterince rahat sığabildiği genişlikte olmalıdır" dedi.
AYAK STRESE GİRİYOR
Yüksek topuklu ayakkabıların ne gibi sonuçlara yol açacağına değinen Akı, yüksek topuklu ayakkabılar binen yükü ayak topuğunda öne doğru kaydırmakta ve ayak ön bölümünün aşırı stres altında kalmasına sebep olurken, bu tür ayakkabılar aynı zamanda diz kalça ve bel bölgesinde vücut ağırlık merkezinin değişimine neden olarak bu bölgelerdeki bağlarda aşırı gerilmeye, eklemlerde aşırı yüklenmeye ve kaslarda aşırı çalışmaya neden olarak diz kalça ve özellikle bel ağrılarına neden olduğunu belirtti. Akı, yüksek topuklu ayakkabılar düşme riskini attırıp özellikle ayak bileği çevresindeki bağlarda yaralanmalara sebep olduğunu söyledi.
BABETLER AYAK AĞRITIYOR
Son yılların modası olan babet ayakkabıların, ayağa binen yük dağılımında, en az yüksek topuklu ayakkabılar kadar olumsuzluklara neden olduğuna işaret eden Akı, “Babet adı verilen alçak topuklu ayakkabılar, yüksek topukluların aksine ayağa binen yükü topuğa kaydırarak burada yüklenmeye neden olur, bu tür ayakkabılar ayağı yanlardan çok iyi kavrayamadığı için ayak ön yüzünde yer alan bağlarda aşırı yüklenmeyle ayak ağrılarına yol açar” dedi. Akı, ayakkabı seçerken 5 cm'lik topuk yüksekliğinin ideal olarak kabul edildiğini aktardı.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:48

İLGİLİ HABERLER