Spor
  • 30.11.2004 01:07

"TRİBÜN TERÖRÜ" CAN YAKMAYA DEVAM EDİYOR!..

Futbolda şiddetin acısını analar çekiyor. Samsun’da ölümden dönen gencin annesi “Maç günleri yaklaşınca bizi bir korku almaya başladı. Yüreğimizi yakmaya kimsenin hakkı yok.” dedi.

Spor camiası, Beşiktaş-Ç.Rize maçında bıçaklanarak hayatını kaybeden 16 yaşındaki Cihat Aktaş olayının üzerinden bir hafta geçmeden, kötü bir haber daha aldı. Önceki akşam oynanan Samsunspor-Beşiktaş maçında bıçaklanan bir taraftar ölümden döndü. ‘Tribün terörü’ tartışması, sıcaklığını kaybetmeden yeniden alevlendi. Herkes takımları, alınan önlemleri, taraftar gruplarını konuşadursun, Samsun’dan bir feryat yükseldi. Maçta bıçaklanan oğlu Çetin’i sabaha kadar ‘yoğun bakım servisi’nin kapısında bekleyen Emine Alçelik, “Artık hafta sonunun gelmesini istemiyorum. Hiçbir ana da istemiyor.” dedi. Hastane kapısında sıkıntılarını Zaman’a anlatan Emine Hanım, geçen hafta İstanbul’da oğlu yaşındaki bir taraftarın bıçaklanarak öldürüldüğü haberini televizyonlardan izleyince yüreği sızlamış. Acılı anne, “Bu hafta da aynı olay benim çocuğumun başına geldi.” sözleriyle dert yanıyor.

Samsunspor Asbaşkanı Tarık Kaptan ise, geçmişte taraftar gruplarına bedava bi- let dağıtıldığını vurgularken, özeleştiri yapılmasını istiyor: “Bu olaylarda taraftarlar kadar bizlerin de suçu var. Son hadiselerden sonra bakanlık ve federasyon sert kararlar alınca bedava biletler kesildi. Gruplar oyuncağı elinden alınan çocuk durumuna düştü. Tribünlerdeki taraftar sayısının azlığı bundan.” Bu işin önüne kısa vadede geçilebilmesinin yolunun, taraftar gruplarını dağıtmaktan geçtiğini savunan Tarık Kaptan, gruplar yüzünden ailelerin maçlara gelmediğinden yakınıyor.

“Geçen hafta İstanbul’da oğlum yaşındaki bir taraftar bıçaklanarak öldürülmüştü. Olayı televizyonlardan izledim, bir anne olarak yüreğim sızladı. Bu hafta aynı olay benim çocuğumun başına geldi. Artık hafta sonları geldiğinde anneleri ayrı bir korku almaya başladı. Neden statlarda doğru dürüst arama yapmıyorlar? Neden bu tür kişilere izin veriyorlar? İki haftada iki ailenin canı yandı. Spor bu olmamalı. Bu şekilde biz annelerin yüreğini yakmaya kimsenin hakkı yok.”

Bu sözler, önceki akşam oynanan Samsunspor-Beşiktaş maçı sırasında çıkan tartışmada ağır yaralanan Çetin Alçelik’in annesi Emine Alçelik’e ait. Önceki hafta sonu İstanbul’da yaşanan cinayetin izleri silinmeden tribün terörü bu kez çirkin yüzünü Samsun’da gösterdi. Stada biletsiz girişlerine izin verilmeyen Kırmızı-Beyazlı ekibin iki taraftar grubu arasında kavga çıktı. Çetin Alçelik (22) ile Şenol Kuyumcuoğlu yaralandı. Karnından beş bıçak darbesi alan Çetin Alçelik Samsun Devlet Hastanesi’nde ameliyata alındı. Geceyi oğlunun yattığı yoğun bakım ünitesinin kapısında geçiren acılı anne Emine Alçelik, tribün terörü ile ilgili duygularını Zaman’a anlattı. İstanbul’daki taraftar cinayetinden sonra oğlunun hayatından endişe etmeye başladığını, bu yüzden hafta sonunun gelmesini hiç istemediğini söyleyen anne Alçelik, annelerin bu şekilde yüreğini dağlamaya kimsenin hakkı olmadığını söyledi.

Tribün terörünün mağduru Çetin Alçelik ise hayatta kaldığına seviniyor. Aldığı 5 bıçak darbesiyle karnından ağır yaralanan ve bağırsağının bir kısmı kesilen Alçelik, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Maç başladıktan 5 dakika sonra stattaki yerimize geçmeye hazırlanırken Samsunspor taraftarı başka bir grup geldi. Sözle başlayan münakaşa kavgaya dönüştü. Grup lideri olarak kavga eden tarafları ayırmaya çalışırken bıçak yedim. Kavga edenleri ayırmaya gelen polis, bıçaklandığımı göre göre biber gazı sıkıp copla dövdü. Onları Samsunsporlu olarak kınıyorum.”

Beşiktaş-Çaykur Rize maçında öldürülen Cihat Aktaş’a çok üzüldüğünü ifade eden Çetin Alçelik, bir taraftar olarak gözyaşı dökmüş. “Cİhat’a ağlamıştım, başıma geldi” diyen Alçelik, bu tür olumsuzlukları spora yakıştıramıyor. Ucuz atlattığı olaya rağmen Samsunspor’a gönül vermeyi sürdüreceğini belirten Alçelik, hastanede bile kırmızı-beyaz montunu başucundan ayırmıyor.

Samsunspor Yönetim Kurulu Üyesi ve Asbaşkan Tarık Kaptan ise tribün terörünün kaynağını taraftar gruplarına dağıtılan bedava biletlere bağladı. Tribünlerde kan akmaya başlamasına rağmen yöneticilerin olayları hâlâ ‘münferit’ olarak nitelendirmesini eleştiren Kaptan, “Bu olaylarda taraftarlar kadar bizlerin de suçu var. Samsunspor da, diğer kulüpler de taraftarlara bedava bilet verdi. Kimi masumane verdi, kimi ise reklam veya siyasi çıkar için verdi. Son çıkan olaylardan sonra aniden bakanlık ve Federasyon sert kararlar alınca biletler kesildi. Gruplar, oyuncağı elinden alınan çocuk durumuna düştü. Ucuz ya da bedava bilet alamadı. Tribünlerde azalan taraftar sayıları da ortada.” diye konuştu. Taraftar gruplarını ‘tribün olaylarını körüklemekle suçlayan Asbaşkan, “Gruplar arasında birbirlerine üstünlük kurma savaşı var. Bu savaş tribünlere de yansıyor. Statta oturma yerinden tutun da yaptıkları tezahüratlarda bile anlaşamıyorlar. Bakın statlarda yapılan tezahüratlara. Bir tane sevgi, saygı ve kardeşlik adına yapılmış tezahürat var mı? Hep asacağız, keseceğiz, vuracağız. Bu işin sonu nereye gidecek? Bu işin önüne kısa vadede geçmenin tek yolu var. O da grupları dağıtmak. Gruplar yüzünden maçlara gelmek isteyen aileler ve bayanlar da maça gelmiyor.” dedi.

‘Kaç Beşiktaş maçı bir taraftar canına eşit?’

Gruplarda olan taraftarların büyük çoğunluğunu ekonomik durumu iyi olmayan işsiz gençlerin oluşturduğuna dikkat çeken Tarık Kaptan, eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Ama bunlar toplumun tüm kesimlerinde var. Bu insanlar takımlarını çok seviyor. Onlar için tuttukları takım yaşam biçimi. Bu insanlara ‘paran yoksa maça gelme’ demek de çözüm mü? Biz şimdi çıkıp ‘stadın dışında maç oynanırken taraftarlar bıçaklanmış bizim ne suçumuz var’ desek kim aksini söyleyebilir? Ama bu sadece hukuki açıdan geçerli olur. İnsani açıdan kaç puan eşittir bir can demektir? Allah’a şükür bu arkadaşlarımız ölmedi. Ölmüş olsalardı, kaç Beşiktaş maçı bir taraftar eder? Bir insan canına bedeldir? Artık yöneticiler sorumluluk almalı. Bakanlık, Federasyon ve yöneticiler isterse sorunlar çözülür.”

Pazar akşamı oynanan Samsunspor-Beşiktaş maçında stada biletsiz girmelerine izin verilmeyen Kırmızı-Beyazlı ekibin iki taraftar grubu arasında çıkan bıçaklı kavgada Çetin Alçelik (22) ve Şenel Kumcuoğlu (17) yaralanmıştı. Kumcuoğlu tedavisinin ardından taburcu edilirken durumu ağır olan Alçelik, ameliyata alınmıştı.

Zaman

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:22

İLGİLİ HABERLER